Általános
A 2022–2023-as szezon aranyérmesei a női labdarúgásban: az Illés Akadémia U19-es csapata
2023. június. 10., 11:32
A 2022–2023-as szezon aranyérmesei a női labdarúgásban: az Illés Akadémia U19-es csapata
Az Illés Akadémia női U19-es csapata, a bajnokság utolsó mérkőzése után
Illés Akadémia/Szántai Krisztina
A három legerősebb akadémia, a Ferencváros, a Puskás és az Illés szépen „elosztotta” egymás között az akadémiai bajnokságok koronáit… A 2022–2023-as szezon aranyérmeseit bemutató sorozatban az FTC-Telekom U15 és a Puskás Akadémia U17 után a legidősebb, a gyakorlatilag már felnőtt korosztály győztese, a Tebeli György által irányított Illés Akadémia U19 következik.

A szombathelyi akadémisták bemutatását érdemes a számokkal kezdeni – azok is roppant beszédesek. Összesen 33 – nem nehéz párhuzamot vonni: háromcsapatnyi – játékos lépett pályára a 28 bajnoki mérkőzésen, de talán még ennél is beszédesebb adat, hogy az U19-es bajnokcsapatból tizenhárom lány szerepelt a bajnoki év során a Simple Női Ligában, a Haladás Viktóriában is. Közülük ősszel Dobó-Nagy Boglárka, de elsősorban Németh Adél és Kiss-Lantos Hanna, valamint a bajnokság utolsó harmadában Pintér Tekla is alapembernek számított, sőt volt olyan élvonalbeli mérkőzés, amelyre éppen egy csapatnyi akadémista korú játékost jelölt Markó Edina a keretbe.

Az Illés Akadémia U19-es korosztályának erejét jelzi, hogy a valóságba ültette a „mindig az a legjobb csapat, amelyik pályára lép” közhelyt, pótolni tudta a hiányzókat. Tebeli György és csapata tavasszal gyakran eszünkbe juttatta a győri ETO 2018-as bajnok U19-es csapatát, amely kapcsán annak idején azt találgattuk, vajon az ETO „II” is megnyerte volna az aranyat?

Esetünkben azért erről nincsen szó, a legutóbbi öt évben rengeteget erősödött az U19-es bajnokság – nem túlzás azt állítani, az Illés Akadémia mellett a Fradinak és a Puskásnak is olyan kerete volt, amely, ha kompletten végigjátssza a szezont, aligha esett volna ki a Simple Női Ligából.

Az erős vetélytársak között az Illés Akadémia is csak orrhosszal, tulajdonképpen a Szombathelyen játszott bajnoki döntőben harcolta ki az aranyérmet – egy olyan összecsapáson, amelyen a döntetlen, vagy az Illés veresége az FTC-Telekom bajnoki címét jelentette volna.

Az „aranymeccs” kapcsán szinte minden, a csapatot jól ismerő szakember a lányok mentális felkészülését, a közösség erejét emelte ki – van, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy az FTC-Telekom elleni 1–0, nem is elsősorban futballszakmai siker (bár annak is vitathatatlanul volt része benne), hanem a csapatkapitány, Kránicz Viktória által összefogott gárda mentális erejének lenyomata.

Az Illés Akadémia U19-es bajnokcsapata: Balogh Sára, Csáki Eszter, Csejtei Emília, Csizmadia Zsófia, Dobó-Nagy Boglárka, Gévay Dorka, Gravencz Gréta, Harangi Lili, Hécz Zsuzsanna, Kaszap Kamilla, Kiss-Lantos Hanna, Kleinert Petra, Kocsi Petra, Kováts Anna, Kránicz Viktória, Mesterházy Ivett, Nagy Dorottya, Németh Adél, Németh Mirtill, Németh Natasa, Németh Zonga, Novák Luca, Pálfy Barbara, Pintér Tekla, Rugovics Boglárka, Simon Enikő, Spilenberg Maja, Szabó Fanni, Szabó Kiara, Szabó Liliána, Takács Eszter, varró Veronika, Vesztergom Bettina.

A stáb: Tebeli György vezetőedző, Bíró Bence asszisztens-edző, Szvorda Melinda kapusedző, Orbán Attila erőnléti edző, Csillag Péter masszőr. Az Illés Akadémia női szakágának igazgatója: Csertői-Juhász Anita. Szakmai igazgató: Markó Edina, majd Rugovics Vendel.

 

Női NB II NB II Kelet: a Honvéd kiütötte a Kazincbarcikát

Még egyet lépett a Bp. Honvéd a csoport megnyerése és egyben a feljutás felé: 9-0-ra verte a Kolorcity Kazincbarcikát. A kispesti csapat a hétvégén felteheti a koronát egész éves teljesítményére.

Általános Gólcsúccsal zárult a Simple Női Liga alapszakasza

Gólrekordot hozott a Simple Női Liga 22. fordulója. Az alapszakasz utolsó mérkőzésein 35 gól esett, ez 5,8-as átlagnak felel meg. Ilyen magas gólátlag korábban nem akadt az idényben.

Hírajánló

NB II Nyugat: a PMFC az NB I kapujában

Az NB II Nyugati csoportjában győztes öt csapat közül a Pécsi MFC nyert a legkisebb különbséggel, de övé a legértékesebb siker: feljutott a Simple Női Ligába.

2024. május. 14., 12:10
NB II Kelet: a Honvéd kiütötte a Kazincbarcikát

Még egyet lépett a Bp. Honvéd a csoport megnyerése és egyben a feljutás felé: 9-0-ra verte a Kolorcity Kazincbarcikát. A kispesti csapat a hétvégén felteheti a koronát egész éves teljesítményére.

2024. május. 14., 12:00
Gólcsúccsal zárult a Simple Női Liga alapszakasza

Gólrekordot hozott a Simple Női Liga 22. fordulója. Az alapszakasz utolsó mérkőzésein 35 gól esett, ez 5,8-as átlagnak felel meg. Ilyen magas gólátlag korábban nem akadt az idényben.

2024. május. 13., 14:44
Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS