Általános
Az U14-es programon is érződik az akadémiák hatása
2023. június. 04., 08:39
Az U14-es programon is érződik az akadémiák hatása
A zárótornán valamennyi játékos egyforma, az egészéves munkáját elismerő aranyérmet vehetett át Kiss Lászlótól és Turtóczki Sándortól
Csütörtökön és pénteken Telkiben tartotta éves programzáró tornáját az UEFA kezdeményezésére 2018-ban létrejött leány U14-es fejlesztési projekt. A jól sikerült, sok tehetséget felvonultató rendezvény után Kiss László korábbi szakágvezetőt, a program vezetőjét kérdeztük, „tartja-e még” azon véleményét, hogy ez a magyar utánpótlás futball egyik legsikeresebb projektje?

+ Igen, és az idei, az immár ötödik év is csak megerősített ebben – mondta érdeklődésünkre Kiss László. – Itt volt velünk Telkiben Margret Kratz szövetségi kapitány is, akiről tudott, hogy a program elindítói között volt, tulajdonképpen így került kapcsolatba a magyar női labdarúgással. Ő is azt látta, a már elsőre is jó program azóta rengeteget fejlődött, tökéletes, zökkenőmentes, játékosközpontú a szervezés, a lebonyolítás és nagyon sok a tehetséges, fiatal futballistánk. Utóbbi azért is érdekes, mert tavaly szeptemberben, amikor a 2009-es, 2010-es korosztállyal elkezdtük a munkát, bizony megijedtem kicsit, nem azt a minőséget láttam, amelyet szerettem volna. Most, a zárótorna után viszont úgy gondolom, akár 15-20 olyan játékost is láttunk a négy regionális válogatottban, akikből a következő években NB I-es játékos lehet.

– Mi tulajdonképpen a program lényege, legfontosabb érdeme?

+ A már korábban is működő U19-es és U17-es női válogatottunk mellett van már U15-ös csapatunk is. Fontos, hogy a játékosaink minél előbb bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe. Ennek az U15-ös válogatottnak az „előszobája” az U14-es kiválasztó program. De én talán mégsem ezt a szempontot emelném ki, hanem azt, hogy a négy régióban folyó munka biztosítja számunkra, hogy egyetlen tehetség se kerülhesse el a szakembereink figyelmét. Az egyes régiókban 100-110 egyesületet vizsgál meg a két-két edzőnk, ez összesen több mint négyszáz egyesület. Nincs ennyi klubunk a női versenyrendszerben, de kiemelten figyelünk azokra is, akik akár csak egyetlen lányként, de fiúk között fejlődnek.

– A női akadémiai elindulása jelentett valami változást az U14-es programban?

+ A most, itt Telkiben látott közel nyolcvan játékos 60-65 százaléka érkezett az akadémiákról, illetve azok úgynevezett preakadémiai rendszeréből. Az egyes régiókban eltérőek az arányok, mint ahogy az akadémiák esetében is. Például a Keleti régió kiválasztottjai között kevesebb az akadémista, azt is mondhatom, oda, arra az országrészre jó volna egy olyan sportszervezet, amely akadémiai feltételrendszerben foglalkozik a lányokkal. Azt tudom mondani, a most látott korosztályon jól látszanak az akadémiai feltételrendszer előnyei. Korábban óriási problémánk volt, hogy elsősorban a grassroots-klubokban, keveset edzenek a lányok, gyakran csak két edzésük volt egy héten. Az akadémiákon ez természetesen már nem probléma és ki kell emelnek pozitívumként azt is, hogy a kiválasztott játékosok nem csak futballisták, de annak is néznek ki: kiváló felépítésűek, sportosak.

+ A programzáró torna után mi következik az U15-ös korosztályba lépő játékosok számára?

– Azok, akik a jók között is a legjobbak, bekerülnek a Turtóczki Sándor által irányított leány U15-ös válogatott keretébe. Valószínű, hogy különösen az első időszakban bővebb lesz még a keret és a kiválasztásnál továbbra is számítunk a lányokat jól ismerő regionális edzők véleményére, javaslatára. Az U14-es program pedig folytatódik szeptembertől, az újabb korosztállyal.

A Déli-régió leány U14-es válogatottja

 

A Középső-régió (Budapest és Pest vármegye) leány U14-es válogatottja

 

A Nyugati-régió leány U14-es válogatottja

 

A Keleti-régió leány U14-es válogatottja
Női NB II NB II Kelet: a Honvéd kiütötte a Kazincbarcikát

Még egyet lépett a Bp. Honvéd a csoport megnyerése és egyben a feljutás felé: 9-0-ra verte a Kolorcity Kazincbarcikát. A kispesti csapat a hétvégén felteheti a koronát egész éves teljesítményére.

Általános Gólcsúccsal zárult a Simple Női Liga alapszakasza

Gólrekordot hozott a Simple Női Liga 22. fordulója. Az alapszakasz utolsó mérkőzésein 35 gól esett, ez 5,8-as átlagnak felel meg. Ilyen magas gólátlag korábban nem akadt az idényben.

Hírajánló

NB II Nyugat: a PMFC az NB I kapujában

Az NB II Nyugati csoportjában győztes öt csapat közül a Pécsi MFC nyert a legkisebb különbséggel, de övé a legértékesebb siker: feljutott a Simple Női Ligába.

2024. május. 14., 12:10
NB II Kelet: a Honvéd kiütötte a Kazincbarcikát

Még egyet lépett a Bp. Honvéd a csoport megnyerése és egyben a feljutás felé: 9-0-ra verte a Kolorcity Kazincbarcikát. A kispesti csapat a hétvégén felteheti a koronát egész éves teljesítményére.

2024. május. 14., 12:00
Gólcsúccsal zárult a Simple Női Liga alapszakasza

Gólrekordot hozott a Simple Női Liga 22. fordulója. Az alapszakasz utolsó mérkőzésein 35 gól esett, ez 5,8-as átlagnak felel meg. Ilyen magas gólátlag korábban nem akadt az idényben.

2024. május. 13., 14:44
Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS