Női A-válogatott
Az UEFA-MLSZ fejlesztési program gyermekei
2022. április. 13., 09:24
Az UEFA-MLSZ fejlesztési program gyermekei
A 2005-2006-os korosztállyal "szintet léphet" a magyar női utánpótlás
Női U19-es lányaink keddi, Bosznia-Hercegovina elleni győzelmével befejeződött válogatott csapataink sokmérkőzéses hete, amely a hét találkozón kifejezetten jó eredményeket, jó teljesítményeket hozott.

A Margret Kratz által irányított A-válogatott magabiztosan nyerte meg a Feröer-szigetek elleni világbajnoki selejtezőt, majd élvezetes, jó mérkőzést játszott a FIFA világranglista 9. helyén álló Brazília ellen. Bíztató eredmények, de érdemes ezúttal az utánpótlásra fókuszálni!

Mindkét korosztályos válogatottunk a 2. helyen végzett az Európa-bajnoki selejtező-csoportjában! Erre korábban, az egykori – résztvevőit tekintve tulajdonképpen a jelenlegi szisztéma tavaszi A-ligás csoportjaival megegyező – elitkörben soha nem volt még példa! Érdemes kiemelni azt is, hogy amíg a fiúknál az U17-es korosztályban az UEFA tizenhat-csapatos döntőt rendez, a lányoknál csak hét csapat (+ a házigazda) vehet részt a nagydöntőben.

Ha mindezt a számok – néha persze torzító, a sorsolás által is befolyásolt – szemszögéből nézzük, figyelembe véve azt is, hogy az U17-es korosztályban Bosznia-Hercegovina, az idősebbeknél pedig Csehország rendezi az Eb-döntőt, Turtóczki Sándor, valamint Schumi Dorottya csapatai jelenleg az európai mezőny 8-14 helyére kalibrálható!

Fontos azt is kiemelni, hogy mindkét csapatunk legyőzött, megelőzött egy olyan ellenfelet is (az U17-esek Csehországot, az U19-esek Svájcot), amely előzetesen magasabbra taksáltnak számított, a sorsoláson előkelőbb kalapból került a csoportba.

A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy Európa legszűkebb elitje – elsősorban az U17-es spanyol válogatott – ma még erősnek számít utánpótlásunk számára. (Spanyolország, az U17-es Európa-bajnokságok eddigi tizenkét befejezett kiírásából négyszer-négyszer volt arany-, illetve ezüstérmes és csak kétszer nem jutott be a legjobb négy közé.) 

Mindez nagyon fontos számunkra, de talán a selejtező kiváló eredményénél is fontosabb, hogy a 2005-2006-os korosztály alkotta U17-es válogatottunk a 2019-ben elindított UEFA-MLSZ leány U14-es fejlesztési program, illetve (többségében) az akadémiai képzés „gyermeke”. Ha nem csak a játékosok jelenlegi klubjait nézzük, hanem figyelünk arra is, honnan indultak, hol fedezhette fel őket a program, azt látjuk: Schumi Dorottya minden országrészből válogathatott! Több mint két csapatra való olyan játékosunk van, aki a programban kiválasztottak közül bemutatkozhatott a Simple Női Ligában, vagy a feljutásra esélyes NB II-es csapatban rendszeresen játszik.

Az U19-es válogatott esetében a program sikeréről természetesen még nem beszélhetünk. Turtóczki Sándor csapata kapcsán azt fontos kiemelni, hogy régen adott a korosztályos válogatott – vagy, ha úgy tetszik, egy korosztály – ennyi játékost a felnőtt csapat keretébe. Savanya Csilla, Németh Diána, Nagy Fanni, Vida Boglárka és Bokor Blanka közül a többség már felnőtt válogatottnak mondhatja magát, illetve van, aki Margret Kratz csapatának összetartásán vehetett részt – és egy pillanatra se feledkezzünk meg a szintén U19-es korosztályú Pápai Emőkéről se!

Hírajánló

UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59
Kitett magáért a két kiesett csapat az utolsó előtti fordulóban

A Szekszárd majdnem meglepte a bajnoki döntős Ferencvárost, a már kiesett Budaörs idénybeli legfölényesebb bajnoki sikerét érte el az Astra legyőzésével a Simple Női Liga 21. utolsó előtti fordulójában.

2024. május. 06., 11:29

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS