Általános
Berlinbe készülnek a speciális sportolók
2023. június. 07., 13:54
Berlinbe készülnek a speciális sportolók
A magyar női labdarúgás gazdagabb, mint azt bárki gondolná… Érdemes is észrevenni az elittől távol elkötelezetten iparkodókat, mert csodálatos, emberi történetekre bukkanhatunk. Szücs Laura, az ETO egykori, a pápai PELC jelenlegi játékosa is tagja lesz a június 17-e és 25-e között Berlinben, a Speciális Olimpiai Világjátékokon pályára lépő magyar csapatnak. Őt kértük – először arra, mutassa be, milyen a női labdarúgás a speciális olimpiai rendszerben.

+ Mi is a magyar női futballban jól ismert „keresztpályás” rendszerben játszunk, 5 x 2-es kapura. A játékidő kétszer húsz perc. A csapatot egy kapus és hat mezőnyjátékos alkotja, ebből három lehet partnerjátékos, négy pedig speciális sportoló. Sportolók vagyunk, szeretnénk a berlini Világjátékokon minél jobban szerepelni. Szerintem erre megvan minden esélyünk, bár megmondom őszintén, egyelőre keveset tudunk még az ellenfelekről.

– Említetted a partnerjátékosokat. Ők kicsodák? Mi a feladatuk?

+ A segítők, mint partnerjátékosok feladata ugyanaz, mint a többi játékosé: a lehető legjobbat kihozni magából és küzdeni a győzelemért. Persze az is hozzátartozik, hogy a partnerjátékos, ha ez szükséges, bátorítsa, lelkesítse, dicsérje a csapattársát. Partnerjátékos egyébként bárki lehet, aki több éve sportol a Speciális Olimpia versenyrendszerében és az olimpiai válogató versenyen részt vesz. Nálunk most, a partnerjátékosok a Női NB II-ben, a másodosztályú bajnokságban szereplő csapatok játékosai is.

– Mit kell tudnunk a hazai speciális olimpiai versenyrendszerről?

+ Hazánkban évente 4-5 verseny van, amelyen részt vesznek a hazai női csapatok. A versenyek között vannak kisebb, illetve nagyobb, illetve országos és nemzetközi versenyek. Sajnos, hazai viszonylatban egyelőre nincs sok női csapat, de reméljük idővel növekedni fog a számuk.

– Mióta vagy részese a speciális sportolók világának?

+ Lassan 11 éve vagyok a Speciális Olimpiai Szövetség versenyzője, ezalatt az idő alatt nagyon sok versenyen megfordultam. Az évek alatt sok dolgot tanultam és megismertem. Nagyon szeretem a speciális sportolók világát, a közösséget, mindig örömmel megyek versenyekre és eseményekre. Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy újra a csapat tagja lehetek, másodszor is részt veszek a Speciális Olimpiai Világjátékokon. Mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el valamely sporteseményünkre, lássa, tapasztalja meg hogy milyen vagyunk.

A magyar csapat: Farkas Dóra (CSEFOSZ SE), Plavdik Zsófia (CSEFOSZ SE), Kovács Szófia (Tiszaföldvár-Homok Bárczi DSE), Szabó Linda (Kastély SE), Orbán Mercédesz Bernadett (Staféta DSE), Horváth Roxána Afrodité (Staféta DSE), Pődör Patrícia partnerjátékos (Balla DSE), Szücs Laura partnerjátékos (Balla DSE), Kiss-Balázs Adrienn partnerjátékos (Horizont SE), Nagy Anett partnerjátékos (CSEFOSZ SE), Gál Alexandra partnerjátékos (Tiszaföldvár-Homok Bárczi DSE).

A stáb: Marton Gergő (szakágvezető, vezetőedző), Kaliczka Bernadett (szakágvezető-helyettes, edző), Lakatos Csaba (edző)

Női NB II NB II Kelet: a Honvéd kiütötte a Kazincbarcikát

Még egyet lépett a Bp. Honvéd a csoport megnyerése és egyben a feljutás felé: 9-0-ra verte a Kolorcity Kazincbarcikát. A kispesti csapat a hétvégén felteheti a koronát egész éves teljesítményére.

Általános Gólcsúccsal zárult a Simple Női Liga alapszakasza

Gólrekordot hozott a Simple Női Liga 22. fordulója. Az alapszakasz utolsó mérkőzésein 35 gól esett, ez 5,8-as átlagnak felel meg. Ilyen magas gólátlag korábban nem akadt az idényben.

Hírajánló

NB II Nyugat: a PMFC az NB I kapujában

Az NB II Nyugati csoportjában győztes öt csapat közül a Pécsi MFC nyert a legkisebb különbséggel, de övé a legértékesebb siker: feljutott a Simple Női Ligába.

2024. május. 14., 12:10
NB II Kelet: a Honvéd kiütötte a Kazincbarcikát

Még egyet lépett a Bp. Honvéd a csoport megnyerése és egyben a feljutás felé: 9-0-ra verte a Kolorcity Kazincbarcikát. A kispesti csapat a hétvégén felteheti a koronát egész éves teljesítményére.

2024. május. 14., 12:00
Gólcsúccsal zárult a Simple Női Liga alapszakasza

Gólrekordot hozott a Simple Női Liga 22. fordulója. Az alapszakasz utolsó mérkőzésein 35 gól esett, ez 5,8-as átlagnak felel meg. Ilyen magas gólátlag korábban nem akadt az idényben.

2024. május. 13., 14:44
Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS