Női NB I
Decemberi kaleidoszkóp
2022. december. 28., 10:19
Decemberi kaleidoszkóp
Sipos Lilla a téli felkészülést már az Őrvidéken, az FC SKINY Südburgenlandban kezdheti meg
Fotó: MTK Budapest
November utolsó hétvégéjén játszották a csapatok a Simple Női Liga utolsó őszi fordulóját (majd az MTK Budapest és a Szekszárdi WFC november 30-án pótolta elmaradt mérkőzését), decemberre egyetlen tétmérkőzés jutott a magyar női futballban: az MTK és az ETO FC Győr találkozója. Mindezek alapján, a lassan mögöttünk maradó december akár „holtszezonnak” is tekinthető – ennek ellenére, egyáltalán nem maradtunk események, érdekességek nélkül.

Az év – már említett – utolsó női tétmérkőzésén, a Simple Női Kupa negyedik fordulójában, az ETO FC Győr 4–2-re győzött az MTK Budapest ellen. A budapesti sikerrel a címvédő jutott be a legjobb nyolc közé, ahol a KÉSZ-St. Mihály FC, az Astra HFC, a Szekszárdi WFC, a Puskás Akadémia, a Kelen SC, az FTC-Telekom és a Haladás Viktória társaságában várja a tavaszi folytatást. A negyeddöntő mérkőzéseire március 8-án, szerdán kerülhet sor.


Nem sokkal a szezonzárás után, december 7-én érkezett Göteborgból a rossz hír: csapata, a BK Häcken idei utolsó edzésén elszakadt Csiki Anna keresztszalagja. Válogatott játékosunkat azóta már meg is műtötték Svédországban, ott töltötte az ünnepeket is és eltökélten várja, hogy ráléphessen a visszatérés felé vezető útra.


Az ETO FC Győr utáni kupamérkőzés után néhány nappal, az MTK Budapest bejelentette, hogy megválik a női szakágat addig irányító Csopaki Istvántól. Nem kellett hozzá sok idő, hogy kiderüljön, az utód a klub legendája, a 29-éves, hétszeres bajnok Pinczi Anita lett. A magyar válogatottban 17 mérkőzésen pályára lépett – egyébként pszichológus mesterdiplomával és UEFA „A”-licences edzői végzettséggel is rendelkező – védő komplex feladatot lát majd el: a felnőtt csapat mellett az utánpótlásért is ő felel. Pinczi Anita kinevezése – úgy tűnik – egy folyamat része: egyre több, civil szakmai végzettséggel rendelkező korábbi válogatott játékos kerül fontos pozícióba a szakágban.


Az UEFA december 7-én elkészítette a 2022-2023-as női U17-es és U19-es Eb-selejtezők második szakaszának csoportbeosztását. A magyar válogatott mindkét korosztályban az A divízióban szerepel, vagyis az Eb-részvételért játszhat tavasszal. Mindkét együttesünk, a Turtóczky Sándor által irányított U19 és a Schumi Dorottya vezette U17-esek erős ellenfeleket kaptak a sorsoláson. Az idősebb korosztály a franciákkal, a portugálokkal, valamint a románokkal játszik majd április 5-e és 11-e között, Portugáliában. Schumi Dorottya csapata is Portugáliába utazik, március 23-a és 29-a között. U17-es gárdánk ellenfelei: Németország, Portugália és Észak-Macedónia.


Az MTI Sportszerkesztőségének felkérésére, a Magyar Labdarúgó Szövetség 2022-ben is megválasztotta az "Év női labdarúgóját". Az esztendő legjobbja Turányi Lilla, válogatottunk és a Bayer 04 Leverkusen védője lett. (A magyar futball, így a női szakág is, minden naptári évben két ankétot ismer. Decemberben az év legjobbja kap elismerést, itt azok a labdarúgók vehetők figyelembe, akik válogatott csapatainkban is szerepelhetnek. Májusban rendezi az MLSZ a Rangadó Díjátadó Gálát, amelyen a hazai bajnokság legjobb magyar és külföldi játékosai közül kerülhetnek ki a győztesek.)


December 12-én az ENSZ Információs Szolgálata (UNIS) és a magyar bázisú International Diplomatic Student Association (IDSA) közösen szervezett filmvetítést a Corvinus egyetemen. A női labdarúgás társadalmi szerepére fókuszáló, a a líbiai-brit Naziha Arebi által jegyzett "Freedom Fields" vetítésén, valamint a mozit kísérő nemzetközi panelbeszélgetésen – korábbi hivatásos, illetve válogatott játékosként – Dénes Dorka képviselte a Magyar Labdarúgó Szövetséget.


Az MTK Budapest – december 22-én – a saját médiafelületein jelentette be, hogy Sipos Lilla a téli átigazolási időszakban távozik a klubtól és pályafutását külföldön folytatja. A támadó nem sokkal később saját közösségi oldalán is megerősítette a hírt, bejelentve, hogy új állomáshelye az osztrák másodosztály jelenlegi 9. helyezettje, az FC SKINY Südburgenland lesz.


A Puskás Akadémia minden évben, a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódva ünnepli, díjazza az előző bajnoki év legjobbjait. Halászi Kinga – és rajta keresztül a női labdarúgás – elismerése, hogy az akadémia valamennyi edzője közül a Simple Női Ligában szereplő gárda főnöke lett az esztendő legjobbja.


A FIFA játékvezetői bizottsága a napokban hozta nyilvánosságra, a 2023-as női világbajnokság játékvezetői keretét. A meghívottak között ott van a magyar Vad Anita is, aki asszisztensként vehet részt a tornán.


Kvartettjében a harmadik helyen végzett az Női Bajnokok Ligája csoportkörében az osztrák bajnok SK Sankt Pölten. Zágor Bernadett, a csapat magyar támadója a hat találkozó közül négyen lépett pályára.

 

Női NB I Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Hírajánló

Gólcsúccsal zárult a Simple Női Liga alapszakasza

Gólrekordot hozott a Simple Női Liga 22. fordulója. Az alapszakasz utolsó mérkőzésein 35 gól esett, ez 5,8-as átlagnak felel meg. Ilyen magas gólátlag korábban nem akadt az idényben.

2024. május. 13., 14:44
Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS