Női A-válogatott
Félig teli a pohár – összefoglaló az Egyesült Államokban futballozó magyar lányok 2023-as szezonjáról
2024. január. 04., 16:58
Félig teli a pohár – összefoglaló az Egyesült Államokban futballozó magyar lányok 2023-as szezonjáról
Egyéni fejlődésük szempontjából jórészt sikeres, csapataik szereplését tekintve inkább felemás eredményességű idényt tudhatnak maguk mögött a tengerentúlon szereplő női labdarúgóink. Az NCAA első osztályában hárman továbbra is alapemberek voltak saját klubjukban.

2023-ban négy magyar női labdarúgó vitézkedett a legmagasabban jegyzett versenyrendszerben, a profi NWSL előszobájának is tekinthető NCAA első divíziójában: Árvay Hanna, Mislai Fruzsina, Róth Rebeka és Stefán Bernadett.

A rangidőst, a harmadik amerikai szezonját záró Róth Rebekát említjük elsőként, aki változatlanul alapembere csapatának, az Ivy League-ben szereplő Yale Bulldogsnak. Rebeka minden meccsen pályára lépett, két kivétellel a kezdő csapat tagja volt és egy gólpasszig jutott. A Bulldogok szezonjának első fele remekül sikerült, ám az ősz második felére elvesztették a fonalat és végül nem sikerült bejutniuk az Ivy League rájátszásba.

A másodévesek közül Stefán Bernadett hasonló mutatókkal büszkélkedhet a Southern Miss csapatában: ő is mindössze két alkalommal maradt ki a kezdőből, miközben minden találkozón szerepelt és a Georgia State elleni győztes mérkőzésen gólt is szerzett. Az Arany Sasok bejutottak saját ligájuk, a Sun Belt konferencia rájátszásába, de ott az első körben egy szoros vereséggel befejeződött számukra a szezon.

Árvay Hanna pedig egyenesen kihagyhatatlannak bizonyult az ASUN konferenciában szereplő Stetson Hatters csapatából: valamennyi mérkőzésen a kezdőben kapott helyet. Hanna idén egy gólpasszig jutott, a Kalaposaknak nem sikerült bejutni saját bajnokságuk rájátszásába.

Elsőévesként Mislai Fruzsina ebben az idényben még nem kapott játéklehetőséget a CSUN együttesében. A Big West konferenciában szereplő Matadoroknak sem sikerült beverekedni magukat saját ligájuk rájátszásába.

Az NCAA 64 csapatos, országos rájátszása (ami nagyjából az európai BL-nek feleltethető meg) így ugyan magyar érintettség nélkül zajlott, mégis érdemes röviden kitérni rá. A 33 konferencia győztesén kívül, a főtáblára további csapatok a bajnokságok aktuális erőviszonyai alapján jutnak. A magyar érdekeltségűek közül az Ivy League-ből 4 csapat kvalifikált ebben a szezonban, ezzel Róth Rebekáék konferenciája az NCAA erősorrendjében az előkelő 5. helyre lépett előre. A bajnokon kívül további csapatot Stefán Bernadették bajnoksága, a Sun Belt is a 64-es főtáblára tudott juttatni, ami szintén jelentős előrelépés. A tornát, így a 2023-as College Cupot egyébként a Florida State nyerte: ezen a szinten szokatlanul nagy különbségű, 5-1-es győzelmet aratva a Stanford felett.

Az NCAA legmagasabb osztályán kívül is játszanak még magyar lányok az Egyesült Államokban, az ő 2023-as szezonjukra is vetünk egy gyors pillantást.
A korábban a második számú egyetemi versenyrendszerben, az NAIA-ben saját bajnokságukat megnyerő, az országos rájátszás elődöntőjéig jutó Török Kitti egy félprofi ligába, az UPSL női divíziójába igazolt. A United City FC színeiben két gólt is szerzett, ezzel is hozzásegítve csapatát ahhoz, hogy hibátlan teljesítménnyel dél-kaliforniai konferenciájuk élén zárják az őszt.

Tatai Orsi a NAIA-n belül váltott egyetemet és új csapatában, a Point Park Universityben rögtön kulcsember lett. Két kivétellel ő is minden mérkőzésen kezdő volt és az ősz folyamán kétszer a forduló legjobb védőjének választották. Szezon végén pedig bekerült saját bajnokságuk, a River States Conference álomcsapatába is. Nem csak Orsi, hanem az egyetem Pioneers becenévre hallgató gárdája is jól szerepelt: bejutottak a ligájuk rájátszásába és ott az elődöntőig meneteltek.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS