Női NB I
Női futballunk történetének legerősebb bajnoksága következhet (II.)
2021. augusztus. 13., 15:55
Női futballunk történetének legerősebb bajnoksága következhet (II.)
Az újonc Soroksár SC kerete nem sokat változott a feljutás óta
Fotó: facebook/Bese Ferenc
Pénteken, augusztus 13-án, két rangadóval rajtol a Simple Női Liga 2021-2022-es szezonja. A „péntek 13-a” ezúttal aligha jelent balszerencsét, mert szinte valamennyi szakértő egyetért abban, hogy a magyar női futball történetének legerősebb, legkiegyensúlyozottabb bajnoksága kezdődik ezen a hétvégén. A bajnoki rajt napján pályára lépő négy csapatot – a Haladás-Viktóriát, az ETO FC Győrt, az FTC-Telekomot és az MTK Budapestet – már körbejártuk, következzen most a hétvége négy csapata: a DVTK, a Soroksár SC, az Astra HFC-Üllő és a Puskás Akadémia.

A Diósgyőri VTK életében a legutóbbi bajnokság befejeztével lezárult egy fontos, a bajnoki- és kupaérmek mellett rengeteg tanulságot is hozó időszak. Az új korszak nem csak új stábot – az „ősdiósgyőri” Bém Gábor lett a vezetőedző, a szintén borsodi kötődésű Roza László az asszisztens edző – de új koncepciót is hozott: Benczés Miklós sportigazgató a klub elvárásaként, a DVTK filozófiájának részeként fogalmazta meg, hogy a női csapatban is minél több, a klubhoz, a városhoz, a megyéhez kötődő játékos szerepeljen.

Természetes, hogy egy ilyen fontos, szinte teljes csapatrészeket érintő változást nehéz egyetlen átigazolási időszakban levezényelni. A tavaszi keretből öt amerikai játékos, Katherine Byrne, Samantha De Pinho, Siobhan Higgins, Clair Stackel és Sabrina Williamson, valamint a dán-kanadai Heidi Giles távozott, illetve nem a piros-fehérek játékosa már a korábbi csapatkapitány, az MTK Budapesthez igazolt Vachter Fanny sem. Két fiatal, Kerékgyártó Janka és Kerekes Krisztina (aki a legutóbbi két bajnoki évben nem lépett pályára) a Kelen SC-ben folytatja pályafutását.

A viszonylag sok játékos távozása után maradt a „mag” (Schildkraut Fruzsina, Ádám Anna, Nagy Melinda, Víg Klaudia, Hanna Barker, Biljana Bradić, Bianca Sandu és a két görög, Hriszanti Voila és Maria Palama), melléjük kellett a szakmai stábnak megtalálni az „újakat”. Az idézőjelet indokolja, hogy az „új” játékosok jelentős csoportja, korábban is volt már a DVTK játékosa, most nyáron gyakorlatilag visszatért Borsodba. André Antónia a DVSC futsal-csapatától, Boros Kinga a St. Mihály FC-től, Balázs Csilla a horvát Hajduk Splittől, Jahn Klaudia az MLE-től, Ónodi Vanessza az FC Hatvantól, Lovász Emma a Puskás Akadémiától tért vissza Diósgyőrbe. Utánuk következtek az újak, akik közül a háromszoros válogatott Krisztin Sára Svájcból, a zürichi Grasshopper Clubból tért haza, a román válogatott, de magyar állampolgárságú Geréd Erika Székelyudvarhelyről, a Vasas Feminától érkezett, a kapus Böröcz Bettina a Kelen SC, Mikó Erika a Soroksár SC, Sain Anna pedig az MTK Hungária játékosa volt korábban. Érkezett a klubhoz még egy kapus, a 17 éves Bokros Veronika tavaly 9 meccsen védett az ETO NB I-es csapatában.


Török Lilla: – Ambíciókkal teli, fiatal csapatként nagyszerű kihívás lesz számunkra a szezon, mert a csapatból sokaknak nincs még NB I-es tapasztalata. Mi, a Soroksár, azokra a játékosokra építettük a csapatot, akik kiharcolták az NB I-es tagságot. Célunk a bajnoki tabella középmezőnyében zárni az őszi szezont, és ebből építkezni tovább a bajnokság második felére. Én magam szeretnék szintet lépni, fejlődni mind a labdarúgás, mind a magánélet területén. Ezért fogadtam el boldogan a Soroksár megkeresését és folytatom tovább a tanulmányaimat is Budapesten. Izgatottan vágtam bele a felkészülésbe Vágó Fannival és a másodedzővel, Szeitl Szilvivel. Örülök, hogy sok támogatást, bíztatást kapok tőlük.   

A Simple Női Liga idei két újonca közül a Soroksár SC került fel hamarabb, a Vágó Fanni által irányított csapat megnyerte a Puskás Akadémia elleni rájátszást a direkt feljutás lehetőségéért.

Az NB II Keleti csoportját megnyerő csapatból Mikó Erika távozott a Diósgyőri VTK-hoz, Halla Petra és Németh Diána pedig visszatért az FTC-Telekomhoz.A sárga-fekete lányok a Ferencváros és a Kóka FNLA együttműködését újjá formálva, a bajnok FTC-Telekom bázisára épülnek. Ha tartoznak is a kerethez rutinosabbnak számító játékosok, többségük nagyon fiatal, olyan, aki akár még utánpótlás-bajnokságban is szerepelhetne.

Három új játékos érkezett, Buzás Kata és Kolárová Roxana az FTC-Telekomtól, Török Lilla, aki a szegedi csapat házi gólkirálya volt a legutóbbi szezonban a St. Mihály FC-től, de szinte biztos, hogy a két klub – az FTC-Telekom és a Soroksár SC – között, az átigazolási időszak augusztus 31-i befejezése előtt, lesz még további játékosmozgás.

Az NB I újoncát a Simple Női Ligában is Vágó Fanni irányítja, segítője pedig információnk szerint Szeitl Szilvia lesz.


A legutóbbi szezon bronzérmese és kupa-ezüstérmese, az Astra HFC azon klubok közé tartozik, amelyben nem volt túl nagy mozgás a keretben. Igaz, ez a „nem túl nagy” is több annál, mint amely az elmúlt éveket jellemezte a hazai női labdarúgásban.

Távozott Sipos Lilla, aki az MTK Budapestet választotta új csapatául, és nincs már a keretben a Szlovákiába hazatért Dolly Dikanová, valamint a civil életét Németországban folytató Vidovenyecz Anna sem.

Árvay Hanna: – Nagyon várom már a bajnoki rajtot, mert úgy érzem, hogy egy technikás és erős csapatunk van, és szeretnénk ezt a pályán is bizonyítani. Nehéz meccsek várnak ránk, hiszen nagyon kiegyensúlyozott bajnokság jött össze idén, de szeretnénk minél előkelőbb helyen végezni, és szeretnénk kamatoztatni a sok munkát, amit a felkészülésbe fektettünk. Én már most is rengeteget kaptam ettől a közösségtől mind a pályán, mind pályán kívül, és szeretnék a csapat hasznos tagjává válni.

Új játékosként érkezik a csapathoz Sárosi Csilla, a St. Mihály FC védője, de a magyar bajnokságban már közel 100 mérkőzést játszott hátvéd egyelőre még márciusi keresztszalag-szakadása, és az azt követő operációja után rehabilitál. Szintén Szegedről érkezett az Astrához a korábban a Kóka FNLA-ban és a Kelen SC-ben is szerepelt Kerekes Eszter. Rajtuk kívül Árvay Hanna, Tatai Krisztina és Szanyi Mária (mindhárman Kelen SC), valamint Dencz Orsolya (Újpest FC) is az Astra HFC játékosa lesz. Dolly Dikanová távozása után sem marad „légiós” nélkül az Astra – és így a bajnokság mind a nyolc csapatában lesz nem magyar állampolgárságú labdarúgó – az amerikai Elaine Webber az MTK Budapest hívására érkezett Magyarországra, de végül az Astrát erősítheti majd. Webber korábban a wyomingi egyetem csapatában játszott.

A 2021-2022-es szezonban új edző, Bene Ferenc irányítja majd a csapatot. Az UEFA Pro-licenccel rendelkező szakembernek az Astra az első munkája a női labdarúgásban. Érdekesség – még, ha nem is kizárólag az üllői csapathoz tartozik – hogy a Simple Női Liga rajtján a csapatok kispadján ülő 8 szakember közül Dörnyei Balázs az egyetlen, aki egy évvel ezelőtt, a 2020-2021-as szezon rajtján is a női NB I-ben dirigálta csapatát. A többiek – újoncok.


A Simple Női Liga másik újonca a Puskás Akadémia csapata. A Halászi Kinga által irányított gárda nagyon fiatal csapattal, a St. Mihály FC elleni NB I-NB II-es osztályozón harcolta ki az élvonalbeli indulás jogát. Tekintettel arra, hogy nyáron nem volt különösebben nagy mozgás a keretben, ami a fiatal csapatot illeti, ez várhatóan az új szezonban is így lesz.

Az NB II Nyugati csoportját százszázalékos teljesítménnyel megnyerő játékosok közül Nagypál Fatima az FTC-Telekomhoz igazolt, és távozott Lovász Emma is, aki visszatért Diósgyőrbe.

Erősítésként az MTK Budapesttól (az átigazolás pillanatában még MTK Hungáriától) érkezett három játékos, Szemán-Tóth Barbara, Diószegi Fanni és Mayer Zsófia. Bármennyire furcsa is ez egy 16 esztendős játékos estében, a háta mögött levő 20 NB I-es mérkőzéssel, Mayer Zsófi is a rutinosak közé számít majd.

A Puskás Akadémia csapatában is lesz nem magyar állampolgárságú játékos, az amerikai Marianna Grace Shurina, aki a Kelet-kaliforniai Egyetemen futballozott, mielőtt Európába jött. Elképzelhető ugyanakkor az is, hogy az átigazolási időszak végéig, lesz még más új játékos is a csapatban.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS