Női NB I
Rangadókkal, meglepetésekkel rajtolt a Simple Női Liga
2021. augusztus. 15., 20:24
Rangadókkal, meglepetésekkel rajtolt a Simple Női Liga
Nagy Vanessza (középen) góllal tért haza, Szombathelyre
Fotó: Cseh Gábor / VAOL
Szemernyit sem csalódtak azok, akik már nagyon várták a Simple Női Liga új idénye, a 2021-2022-es kiírás rajtját. Izgalmas mérkőzéseket hozott a bajnokság első fordulója, amely igazolta, hogy az új szezon „kulcsszava” a kiegyenlített lehet. Egyetlen mérkőzésen született csak egygólosnál nagyobb különbség, a Haladás-Viktória FC győzte le 2–0-ra az ETO-t – a szombathelyiek ezzel a tabella élére is álltak.

A női élvonal legutóbbi tíz-tizenöt évében, a szombathelyi csapat mérkőzése a győriek ellen – legyen az az ETO, vagy korábban a Dózsa – mindig többet jelentett a résztvevők számára, mint egy „sima” bajnoki összecsapás. A nyugati rangadó tétje a pontokon túl a presztizs is, és a felek rendre kiegyenlített meccset vívnak, mindegy, hogy éppen ki hol áll a tabellán. A 2021-2022-es bajnokság nyitómérkőzésén, függetlenül attól, hogy a Haladás-Viktória FC játszhatott hazai pályán, a győriek számítottak esélyesebbnek. Az ETO nagyszerűen erősített, az elmúlt nyolc hónapban mindent megtett azért, hogy akár a bajnok cím esélyeseként is emlegethessék, míg a legutóbbi szezonban az osztályozó szele által is meglegyintett Haladásból hiányzott két meghatározó játékosa, Herczeg Andrea és Szil Tünde.

Ennek ellenére a hazaiak kezdték jobban, sőt nem csak jobban, góllal is a mérkőzést. A négy év után, osztrák és német légiós-karrier után hazatért – még mindig csak 19 éves – Nagy Vanessza a balösszekötő helyén kilépve okos, precíz lövést küldött a hosszúsarokba. Menczeles Iván, az ETO edzője azt nyilatkozta a találkozó után, az első félidőben bizonytalanul védekezett csapata. Talán ennek tudható be, hogy a Haladás-Viktória még a szünet növelte előnyét. Szöglet nyomán a súlyos sérülését követő 22 hónapos pauza után visszatérő, első tétmérkőzését éppen korábbi csapata ellen játszó Gődér Brigitta fejese alakította 2–0-ra az eredményt.

A második félidőt nagy elánnal kezdte az ETO. A vendégcsapat a labdát többet birtokolva, veszélyesebben támadva dominálni tudott, de a Haladás-Viktória védői ugyanazokat az erényeket csillogtatták, mint az előző bajnokság hajrájában. Nagy szívvel küzdöttek, ha kellett, csúsztak másztak, és mindezt megfejelte még Bíró Barbara szinte tökéletes, nemzetközi szintű kapusteljesítménye. Érdemes ismét Menczeles Ivánt idézni, aki azt mondta: – A Haladás hálóőre nagyon jó napot fogott ki, extra teljesítményt nyújtott. Sokszor a kapuhoz közel is ziccerbe kerültünk, de itt görcsösek voltunk, és nem tudtunk kihasználni egyet sem, úgy éreztem, ha még két félidő lenne, akkor sem tudtunk volna a kapuba találni.

Győzött a Haladás-Viktória FC, jobb helyzetkihasználása és a mérkőzés összképe alapján, megérdemelten.


A címvédő FTC-Telekom a tavalyi ezüstérmes MTK Budapest elleni mérkőzéssel (1–2) tartott főpróbát a jövő heti Női Bajnokok Ligája-szereplésre. A történelem – ha nem is azonnal – ismétli önmagát: két évvel ezelőtt is az első fordulóban találkozott a liga legutóbbi tizenegy bajnoki címén osztozó két csapat. Az MTK, igaz hazai pályán, 2019. augusztus 17-én is legyőzte a Ferencvárost.

Most az új, zöld-fehér csíkos szerelésükben játszó hazaiak kezdték jobban a mérkőzést. Mind a két csapat igyekezett lendületesen játszani, a mélységi indításokkal helyzeteket kialakítani. Ebből a Ferencváros előtt adódott több, de az egész mérkőzésen magabiztosan védő Erős Evelin rendre a helyén volt. Gólt viszont az MTK szerzett, alig több mint félóra játék után, a jobb oldalról, mélységből felívelt átadásból a lendületesen érkező Vachter Fanni fejelte a labdát Chandra Bednar hálójába. Kiegyenlített lett a játék, alábbhagyott az iram, a félidő hajrájában a hazaiak egyre inkább felállt védelem elleni játékra kényszerültek. A játékrész lefújása előtt a Szabó Viktóriával kényszerítőző, majd a tizenhatos vonala előtt balról, befelé cselező Vágó Fanni pontos lövéssel szépített – a szünet után onnan folytathatták a csapatok a mérkőzést, ahol elkezdték.

A második játékrészben a FTC-Telekom játszott némi fölényben, Csányi Diána ziccerben trafálta telibe a kapufát, majd egy újabb akció végén, ismét a keresztlécen csattant a labda. Az igazi csattanót azonban az MTK Budapest szolgáltatta, a 84. percben a ferencvárosi védők figyelmetlen labdavesztése után Sipos Lilla centerezett laposan középre, a hosszú oldalon pedig Nagy Virág érkezett, aki Bednar hálójába lőtte a mérkőzést eldöntő gólt. Érdekesség, hogy a szezon első játéknapjának öt gólja közül néggyel új játékos segítette csapatát, ebből a szempontból csak Vágó Fanni kakukktojás.


A Simple Női Liga két újonca közül a Soroksár SC lépett előbb pályára, a Vágó Fanni által irányított sárga-feketék Diósgyőrben mutatkoztak be az NB I-ben.

A bemutatkozás persze csak a klubra, a csapatra érvényes, a játékosok közül nem kevesen pályára léptek már az élvonalban. Közülük is ki kell emelni az 56. percben, a 16 éves Molnár Adelina helyére beálló Fogl Katalint, aki 2005-ben, amikor „váltótársa” született, már a hatodik NB I-es szezonját játszotta, a László Kórházzal (Verda-5000 László Kórház, majd Saturnus László Kórház) már bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatta magát.

A Soroksár SC-re azt mondjuk, hogy új csapat, de kicsit igaz azért ez a DVTK-ra is, amely nem csak alaposan kicserélődött kerettel és stábbal várta a rajtot, de a koncepció, a szakosztály és benne a csapat építésének filozófiája is megváltozott. „Illusztrációként” talán elég annyi, hogy Bém Gábor – a szövetség pénzügyi támogatási rendszerének is megfelelve – mindössze négy, vagy „három és fél” nem magyar állampolgárságú játékossal kezdte a mérkőzést: Biljana Bradić, Hanna Barker és Maria Palama mellett a negyedik az a Balázs Csilla, aki hamarosan nem ehhez a kontingenshez tartozik majd.

A fiatal soroksári csapat jól tartotta magát, szervezetten védekezett, talán ez is magyarázza, hogy a DVTK-nak közel félóra játékra volt szüksége, hogy – Bradić büntetőből lőtt góljával – feltörje a vendégek védelmét. A fordulás utáni percekben a piros-fehérek egyik új igazolása, Krisztin Sára, látványos, dropból eleresztett lövéssel növelte a borsodiak előnyét, de ezzel még nem lett vége a meccsnek. A fiatal vendégcsapat megmutatta oroszlánkörmeit, jól küzdött, és a 67. percben Török Lilla révén szépíteni tudott. A helyzetek alapján a DVTK megérdemelten győzött 2–1-re, de az már most, az első fordulóban látszott, hogy a Soroksár a liga valamennyi csapata számára kemény diót, nehéz feladatot jelent majd.


Az első forduló zárómérkőzésén, az Astra HFC 2–1-re legyőzte a Puskás Akadémiát. Bár az üllőiek hamar, már a 8. percben vezetést szereztek (Gelb Mónika az alapvonal közeléből nagyszerűen visszapasszoló Szakonyi Emese labdáját lőtte 14 méterről a hálóba) és egy rövid, három perces periódus kivételével végig dominálni tudtak, a Puskás az NB I-es premierén nem adta olcsón a bőrét és az utolsó percekben a hazaiak, ha lehetne ilyet, tolták volna előre az óra mutatóját. Az Astra játékosai háromszor is a keresztlécet találták telibe távoli lövésükkel (különösen Szakonyi Emese próbálkozása volt látványos) de az eredmény végig szoros maradt. Sőt, a Puskás Akadémia a 72. percben a két szép csel után okos gólt lövő Szűcs Flóra találatával egyenlíteni tudott, de az Astrának azonnal volt válasza, az előretörő Rozmis Gabriella estében gólt rúgott.

Az Astra a mérkőzés összképe, a labdabirtoklás aránya, a helyzetek alapján megérdemelten győzött, de a Puskás fiataljai megmutatták, hogy méltó ellenfelei lehetnek a liga bármely csapatának.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS