Történelem
Spanyolország ellen játszotta első tétmérkőzését női labdarúgó-válogatottunk
2021. szeptember. 20., 09:54
Spanyolország ellen játszotta első tétmérkőzését női labdarúgó-válogatottunk
A "történelmi" fotó 1985. április 27-én, Szekszárdon készült. A tömeg közepén akkori női labdarúgásunk meghatározó szereplői
A magyar női labdarúgó-válogatott kedden ötödik mérkőzését játssza majd Spanyolország ellen. A mieink valamennyi korábbi találkozójukat megnyerték az a „La Roja” ellen, amely ma már a világ egyik legjobb csapatának számít – igaz, a legutóbbi összecsapásra is több mint negyedszázada, 1995 nyarán Várnában került sor. Történeti visszapillantásunkban az első két magyar-spanyolra emlékezünk. Az 1985. április 27-én Szekszárdon vívott összecsapás női labdarúgó-válogatottunk első tétmérkőzése volt.

1985. április 27.

Huszárosan kezdte a magyar női válogatott első tétmérkőzését: Bárfy Ágnes lövése nyomán már a 6. percben a kapufán csattant a labda, majd három perccel később is a Renova támadója veszélyeztetett – újabb lövését nagy bravúrral tolta szögletre Ana Ruíz. Válogatottunk a folytatásban is fölényben játszott, de a vezetést csak a szünet után sikerült megszerezni. Az 52. percben ismét Bárfy került helyzetbe, de ekkor még tisztázni tudtak a védők. Két perccel később viszont a mezőny legjobbja remekül csavart a kapu elé egy szögletet, középen Lovász Gyöngyi emelkedett a legmagasabbra, és a hálóba fejelte a magyarok vezetőgólját. Ahhoz, hogy ez azután győztes góllá is váljon, kellett Kiss Mária bravúrja is: kapusunk a 65. percben bele tudott vetődni Inmaculada Castañon közeli lövésébe.

A mérkőzés lefújása után Tóth Ferenc úgy értékelte a játékot: „Nagyon nehéz mérkőzésen harcolta ki rendkívül értékes győzelmét csapatunk”, míg Teodoro Nieto, a spanyolok mestere a mieinket dicsérte: „Teljesen megérdemelt a magyarok győzelme. Eddig nem ismertük csoportellenfelünket, amely rendkívül jó benyomást keltett”.

Magyarország – Spanyolország 1–0 (0–0)

Európa-bajnoki selejtező, Szekszárd, Városi Stadion, 5000 néző. Vezette: Octavian Ştreng (román). Gólszerző: Lovász (1–0) az 54. percben.

MAGYARORSZÁG: Kiss M. – Bukovszkiné, Kissné, Matskássyné, Jenei A.  – Tóth I., Lovász, Szegediné – Vrábel, helyette Keresztes, 77. p., Kern, Bárfy, helyette Oroszki, 74. p. Szövetségi edző: Tóth Ferenc

SPANYOLORSZÁG: Ruíz – F. Pubill, Olmo Cotelo, M. G. González, Casaluenga – Benito Esteban, Hernández Poderoso, Gárcia San Juan (Pérez Castelo, 64. p.), Castañon – Esteban Cerdan (Fernandez Diaz, 77. p.), J. Pascual Gonzalez.  Szövetségi kapitány: Teodoro Nieto.

*

  1. április 5.

A Gijónban, a Sporting akadémiáján rendezett mérkőzésen, az első félidőben kissé megilletődötten játszó magyar együttes fokozatosan belelendült, s vesztett helyzetből is fordítani tudott.  „Nagyon jól játszottak a spanyolok az első félidőben. Szünet után rendeztük a sorokat, a spanyolok pedig szemmel láthatóan kifulladtak saját iramuktól. A mérkőzés három pere alatt dőlt el” – nyilatkozta a találkozó után Tóth Ferenc szövetségi edző. Kiss Mária, a szakadó esőben vívott összecsapás egyik hőse úgy látta: „Nehéz első félidő volt. A csapat nem tudott kibontakozni, kapkodtunk, ők meg jöttek, mint a fergeteg. A hazaiaknak a góljuk után még volt egy óriási helyzete, éppen, hogy bele tudtam ütni a közeli lövésbe, szögletre került a labda. A második félidőben már nem volt sok dolgom. A vezető gólunk azután összetörte a spanyolokat.” Az újabb idegenbeli győzelemmel válogatottunk négy mérkőzésen szerzett 6 pontjával a második helyen állt a selejtezőcsoportban, a szintén hatpontos, de egy mérkőzéssel kevesebbet játszott Olaszország mögött.

Spanyolország – Magyarország 1–2 (1–0)

Európa-bajnoki selejtező, Gijón, Escuela de Fútbol de Mareo, 2500 néző. Vezette: Mário da Silva Luís (portugál). Gólszerző: Prieto Ibanez (1–0), Oroszki (1–1), Lovász (1–2).

SPANYOLORSZÁG: Ruíz – F. Pubill, Gárcia San Juan, M. G. González, Olmo Cotelo – Benito Esteban, Prieto Ibanez, J. Pascual Gonzalez – Esteban Cerdan, Hernández Poderoso, Castañon. Szövetségi kapitány: Teodoro Nieto.

MAGYARORSZÁG: Kiss M. – Tóth J., Matskássyné, Bukovszkiné, Jenei A. – Lovász, Kerekes A., Bárfy – Keresztes, Kissné, Oroszki. Szövetségi edző: Tóth Ferenc

 

(Az összeállítás a készülő, Magyar Női Futball – A válogatott című könyv anyaga alapján készült.)

Hírajánló

UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59
Kitett magáért a két kiesett csapat az utolsó előtti fordulóban

A Szekszárd majdnem meglepte a bajnoki döntős Ferencvárost, a már kiesett Budaörs idénybeli legfölényesebb bajnoki sikerét érte el az Astra legyőzésével a Simple Női Liga 21. utolsó előtti fordulójában.

2024. május. 06., 11:29

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS