Női NB I
Szombaton rajtol a Simple Női Liga új szezonja
2023. augusztus. 18., 14:15
Szombaton rajtol a Simple Női Liga új szezonja
A 2023-2024-es szezonban is az FTC-Telekom és az ETO FC Győr indul harcba a legnagyobb eséllyel a bajnoki aranyéremért
Szombaton délelőtt tizenegy órakor három mérkőzéssel, az FTC-Telekom és a Diósgyőri VTK, a Fehérvár FC és az újonc Budaörsi SC, valamint a Szekszárdi WFC és a Puskás Akadémia összecsapásával kezdődik meg a Simple Női Liga 2023–2024-es szezonja. Délután lesz még három további találkozó is, a nemzeti ünnep miatt az első forduló egészére szombaton kerül sor. A női NB I lebonyolítási rendje nem változott, az élvonal 12 csapata ligarendszerben, 22 fordulót játszik, majd az aranycsata és a bronzpárbaj dönt az érmesekről.

Simple Női Liga NB I. 1. forduló

Sorsolás
2023. 08. 19. 11:00
Szekszárdi Városi Sport és Szabadidőközpont
2023. 08. 19. 11:00
Kocsis Sándor Sportközpont
2023. 08. 19. 11:00
Székesfehérvári Sóstói Stadion
2023. 08. 19. 16:00
Haladás VSE Sporttelep (Kondics út)
2023. 08. 19. 17:00
Szamosi Mihály Sporttelep
2023. 08. 19. 17:00
Szent Gellért Fórum

A magyar női futball 41. hivatalos bajnokságában is a legutóbbi szezon arany- és ezüstérmese, az FTC-Telekom és az ETO FC Győr indul harcba legesélyesebbként a bajnoki döntőért. Meglepetés volna, ha a két zöld-fehér klub valamelyike nem érne oda a végjátékra – ebben az esetben a jól erősítő MTK Budapest, vagy az évről-évre kis lépésekkel, de mindig előre haladó Puskás Akadémia léphet a legszűkebb elitbe. A legutóbbi bronzpárbaj két csapatának kihívója a Haladás-Viktória és a St. Mihály FC lehet – ez a féltucat gárda alkothatja a szezonban a mezőny erősebb hatosát.

A papírforma alapján a mezőny második felébe tartozik majd a Diósgyőri VTK, az Astra HFC – két olyan gárda, amely esetében még nem egyértelmű, használhatjuk-e a nyári átigazolásokra az „erősítés” szót – valamint a Szekszárdi WFC, a mezőny egyetlen, edzőváltáson átesett csapata, a Fehérvár FC, illetve a két újonc: a Soroksár SC és a Budaörsi SC.

A címvédő FTC-Telekom – amelyből Biljana Bradić Törökországba szerződött és távozott Hanna Barker is – három olyan játékossal erősített, aki a közép-európai régió valamely válogatottjának tagja. Közülük a 2016 nyara óta a magyar élvonal erősségének számító Gődér Brigitta a román, a Bíró Barbara súlyos sérülése miatt az augusztusi célegyenesben érkezett Milica Kostić a szerb, Nadja Sztanovics pedig a montenegrói válogatott tagja. Az új szezonban az FTC-Telekom játékosa lesz a Puskástól visszatért Diószegi Fanni, a Soroksárról érkezett Hodászi Eszter, a korábban az MTK-ban és az Astrában is látott amerikai Ebony Madrid, valamint a ghánai válogatott, legutóbb az indiai női ligában szerepelt Vivian Konadu Adjei.

Az ETO FC Győr sem akarta alább adni, mint a hét új futballistát rekrutáló bajnok… Dörnyei Balázs csapatának tavalyi keretéből távozott Németh Loretta, Herczeg Andrea, Tiffany Cameron, Hanna Kaziupa, Tamila Himics, Mia Hollingsworth, valamint Siklér Kinga és Török Noémi. A szinte fél keretnyi játékos helyére érkezett a kapus Halla Petra, a válogatott Vachter Fanni, a szlovák Stela Semanová, a kanadai Maya Ladhani, a felvidéki, de az Újpestpől Győrbe igazolt Nagy Szilvia, a szerb válogatott Andjela Frajtović, valamint az amerikai egyetemi tanulmányai után hazatérő Zágonyi Barbara.

Az MTK Budapest új bázisáról, a Salgótarjáni úti Sándor Károly akadémiáról is sokan távoztak. Az új szezonban nem látjuk már Makrai László csapatában a Győrbe igazolt Vachter Fannit, a sajnos roppant sérülékeny fehérorosz Ljubov Gudcsenkót, a visszavonult Oli Markovićot és Tagyi Vivient, az új klubjául az osztrák Neulengbachot választó Bánfi Grétát, valamint az Erdélybe szerződött Magyarics Zoét és Haraszti Fannit, illetve a 2006-os, de az élvonalban már szerepelt Tőzsér Vandát sem. Helyettük viszont a klubnak sikerült minőségi játékosokat igazolni, a Diósgyőrben tavasszal remekül futballozó Hriszanti Voilát, a válogatott kerettag Siklér Kingát, az NB II-es gólkirály Mészáros Cecíliát, a szabadkai Szpartakból érkező Pataki Georginát, a tavasszal az Újpestben látott amerikai Lily Dubuc-t, és a korábbi korosztályos válogatott Tényei-Tóth Rebekát.

Az élcsapatok közül a Puskás Akadémia keretében volt nyáron a legkisebb mozgás. A két finn fiatal kivételével távoztak a légiósok, illetve Diószegi Fanni a Ferencvároshoz igazolt. Érkezett Szabadkáról az amerikai Sydney Staier, valamint a Székesfehérváron nevelkedett Pécsi Dóra, aki a szezon egyik felfedezettje lehet.

A Haladás-Viktória abban különleges a hazai élvonal mezőnyében, hogy a távozott játékosok – Schildkraut Fruzsina, Gődér Brigitta, Jelena Koprena, Camilla Baccaro, Nagy Vanessza és a visszavonult Horti Boglárka – helyére tulajdonképpen nem igazolt a szombathelyi klub új játékosokat. Arról azonban szó sincsen, hogy Markó Edina ne tudta volna stabilizálni a keretet – az Illés Akadémia számos fiatal tehetségére számíthat a Viktória, de erősítést jelent majd az is, ha korábbi súlyos sérülése után Balogh Henrietta és Kiss-Lantos Hanna visszatérhet a csapatba.

Az átigazolási időszak elején úgy tűnt, a St. Mihály FC lesz a nyár nyertese. A szegedi klub jó játékosokat tudott igazolni, azt, hogy az első hatban legyen, minimális célként tűzheti maga elé. Az újak közül a kapus Bokros Veronika, valamint Ónodi Vanessza a Kelen SC-ből, a fiatal Ezer Anna a Szekszárdi WFC-ből, a vajdasági Adrijana Jovanović pedig Topolyáról, a szerb ligából igazolt a szegediekhez.

A Diósgyőri VTK számára a legérzékenyebb veszteség Hriszanti Voila távozása lehet. A görög támadó-középpályás mellett nem a DVTK játékosa már Jáhn Klaudia, Balázs Csilla, Zahár Flóra és a kapus Böröcz Bettina sem. Bém Gábor és stábja fiatal játékosokkal frissítette a keretet: Elizaveta Hiba fehérorosz, a legutóbbi szezonban Szekszárdon játszott, a 15 éves Anasztaszia Mihal ukrán, korábban az MFC Dnipro játékosa volt, a legutóbbi szezonban 15 mérkőzésen 3 gólt lőtt a DVTK U19-es és U17-es csapatában, az extratehetséges Madarász Laura kazincbarcikai, tulajdonképpen hazatér a Ferencvárostól Borsodba, Orgoványi Dóra pedig az FC Hatvan kapusa volt.

Az Astra HFC tavaszi keretéből Ebony Madrid hiányozhat majd leginkább Dombó Jánosnak, de pótolnia kell a kapus Halla Petrát és a visszavonult Vicsek Nórát is. Az újak közül a kapus Schvirján Dóra, Almási Virág, valamint Tőzsér Vanda is az MTK Budapest utánpótlásából érkezett.

A női U17-es válogatott irányítására felkérést kapott Gajdóczi Tibor helyett, az új szezonban Andorka Péter dirigálja a Fehérvár FC női csapatát. A Vidiben nem volt túl nagy mozgás nyáron, Pécsi Dóra a Puskáshoz, Tényei-Tóth Rebeka az MTK Budapesthez igazolt, piros-kékbe öltözött viszont Moldován Diána (Újpest FC), Ramor Korina (Kelen SC), valamint Szabó Emese és Czvetnics Dorka, a Puskás két fiatalja.

A Szekszárdi WFC-nek az új szezonban Rozmis Gabriellát (FC Südburgenland, osztrák másodosztály), Ezer Annát (St. Mihály FC) és a fehérorosz Elizaveta Hibát (DVTK) kell pótolnia. A tolnai klub igazolt egy rutinos nagyágyút, Jáhn Klaudiát, és több fiatalt: Zahár Flórát (DVTK), Sereg Zitát (Paks) és egy kapust, Török Noémit, aki tavasszal még az ETO játékosa volt.

A két újonc közül a Soroksár SC – miközben a gólkirálynő, Mészáros Cecília az MTK Budapest, Hodászi Eszter pedig a bajnokcsapat játékosa lett – partnerklubjától, az FTC-Telekomtól kapott fiatalokat. Skultéty Vanda és Ranyhóczki Vanda az U19-es csapatból öregedett ki, a két 2008-as, a roppant gólérzékeny Gégény Petra, valamint a posztján és korosztályában az ország egyik legjobbjának számító Jákri Dóra, valamint a náluk egy esztendővel idősebb Bozsik Linett számára a nagy kiugrást hozhatja ez a szezon. A Soroksár SC-t erősíti majd az Illés Akadémiáról érkezett Rugovics Boglárka is.

A mezőny abszolút újonca, a Budaörsi SC nyáron nem volt olyan aktív, mint a téli átigazolási időszakban. Két új játékos érkezett Horváth Ferenc csapatába: Lipkovics Gréta (Újpest FC) és Berencsi Boglárka (Kelen SC).

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS