Női A-válogatott
Vb-sorsolás: Spanyolország, Skócia, Ukrajna és a Feröer-szigetek az ellenfél
2021. április. 30., 15:00
Vb-sorsolás: Spanyolország, Skócia, Ukrajna és a Feröer-szigetek az ellenfél
51 ország válogatottja száll harcba a vb-selejtező-sorozatban
Fotó: UEFA
Az UEFA elkészítette a 2023-as, Ausztráliában és Új-Zélandon rendezendő, 9. női labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek sorsolását. A Margret Kratz által irányított magyar válogatott ellenfele a negyedik kalapból várta a sorsolást és ötcsapatos csoportba került.

Minden korábbinál több ország, 51 válogatott jelentkezett a következő női vb selejtezőjére. A fejlődést mutatja, hogy a jövő nyárra tolódott női Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatában még „csak” 48 ország csapata viaskodott.

A 9. női labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőjében az UEFA kilenc selejtező-csoportot alakított ki. Ezekből a csoportelsők egyeneságon világbajnoki résztvevők lesznek, míg a csoportok második helyezettjei rájátszásban harcolnak majd a földrészünknek járó 2+1 helyért.

Magyarország a sorsolás előtt a 4. kalapba kapott besorolást, ami azt is jelentette, hogy három, a miénknél magasabb koefficienssel rendelkező és egy alacsonyabban jegyzett csapat lesz az ellenfelünk.

Nadine Kessler, az UEFA női szakágának vezetője, valamint David Gough, a Versenybizottság vezetője celebrálásában, Nyonban, szerdán tartott sorsoláson először az 1. kalapba sorolt, azaz legerősebb csapatok nevei kerültek a táblára, majd így haladtak lefelé.

Első kalap. SPANYOLORSZÁG: Az európai női futball egyik legdinamikusabban fejlődő országa. A válogatott részt vett a legutóbbi két, a 2015-ös és a 2019-es világbajnokságon; a 2013-as, a 2017-es Európa-bajnokságon, valamint kvalifikálta magát a jövő évi, angliai Eb-re. Spanyolország az évtized elején elsősorban azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy kiemelkedően eredményesen szerepelt a korosztályos Európa-bajnokságokon. Spanyolországban a nagyklubok sokat invesztálnak női csapataikba, az FC Barcelona idén másodszor juthat be a Női Bajnokok Ligája döntőjébe, de erős csapattal rendelkezik az Atlético Madrid és egyre többet fektet be a Real Madrid is.

Második kalap. SKÓCIA: A skót válogatott világbajnoki döntőben egyetlen alkalommal szerepelt eddig, a legutóbbi, a franciaországi tornán. A skót lányok játszhattak a 2017-es, hollandiai Eb-n, de a jövő évi angliai tornára nem jutottak ki, Finnország és Portugália mögött a harmadik helyen végeztek a csoportjukban. Alkalmasint a skótokra, – mint ahogy a walesi és az északír csapatra – is igaz, hogy az angol profiliga ereje húzza magával a többi brit válogatottat is.

Harmadik kalap. UKRAJNA: Észak-keleti szomszédunk sem játszott még világbajnokságon, és Eb-n is csak egyszer, 2009-ben szerepelt. Akkori válogatottjukból alig maradt mára hírmondó; felnőtt viszont egy új, tehetséges generáció, amely áprilisban, az Észak-Írország elleni pótselejtezőn bukta el az angliai Eb-részvételt. Tétmérkőzéseinken az ukránok felé billen a mérleg nyelve, de a Markó Edina által vezetett csapat tudott már nyerni Kijevben.

Ötödik kalap. FERÖER-SZIGETEK: A csoport kiscsapata nem játszott még soha nagy tornán. A feröeriek a legutóbbi Eb-selejtezőben a norvágokkal, az északírekkel, a wales-iekkel és a fehéroroszokkal voltak azonos csoportban – nem szereztek pontot. Játékosaik többsége a hazai bajnokságban futballozik, de van dániai légiósuk is.

A csoportmérkőzéseket 2021. szeptember 13-a és 2022. szeptember 6-a között kell lejátszani.

U17 női Női U16: győzelemmel kezdtünk a görögök ellen

Női U16-os válogatottunk 1-0-s győzelemmel kezdett Görögország ellen a horvátországi UEFA Development Torna csütörtöki nyitónapján. A válogatott csapatkapitánya, Horváth Petra volt eredményes.

U17 női UEFA-tornára utazik a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk május elsején utazik Horvátországba, hogy összemérje tudását a görög, az izraeli és a horvát korosztályos-válogatottal az UEFA Development Tornán.

Hírajánló

Az utolsó előtti fordulót játsszák a Simple Női Liga alapszakaszában

A bajnoki helyezések alapján a legrangosabb találkozó a Puskás Akadémia és az ETO FC Győr összecsapása.

2024. május. 03., 15:52
Női U16: győzelemmel kezdtünk a görögök ellen

Női U16-os válogatottunk 1-0-s győzelemmel kezdett Görögország ellen a horvátországi UEFA Development Torna csütörtöki nyitónapján. A válogatott csapatkapitánya, Horváth Petra volt eredményes.

2024. május. 02., 22:10
UEFA-tornára utazik a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk május elsején utazik Horvátországba, hogy összemérje tudását a görög, az izraeli és a horvát korosztályos-válogatottal az UEFA Development Tornán.

2024. április. 30., 21:22
UEFA-mentorok népszerűsítették a női labdarúgást Telkiben

Első alkalommal rendezték meg Telkiben az UEFA kezdeményezésére a női labdarúgást népszerűsítő kétnapos workshopot a magyar női labdarúgásban dolgozó szakemberek számára.

2024. április. 30., 17:57

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS