Nemzetközi
A Feröer-szigeteken tanultak a női szakág vezetői
2023. május. 28., 16:12
A Feröer-szigeteken tanultak a női szakág vezetői
Május közepén a Feröer-szigeteken tartott UEFA-továbbképzésen vett részt Dénes Dorka, az MLSZ női szakágának vezetője, valamint Rácz Zsófia, női A-válogatottunk asszisztens edzője. Bár kettejük „előélete” nagyon hasonló, jelenlegi feladatkörük eltérő – ezért először azt tudakoltuk, a női futball mely területeit érintette az Európai Labdarúgó-szövetség szemináriuma?

Dénes Dorka: A háromnapos szemináriumon hallgattunk olyan előadásokat, amely főként az edzőkhöz, a női edzők toborzásához, képzéséhez kapcsolódnak és voltak olyanok is, amelyek főként a menedzseléshez, igazgatáshoz kötődnek – mindketten megtaláltuk azt, ami leginkább érdekel, miközben élvezettel hallgattuk a „másik oldal” témáit is. Feröer nagyon kicsi ország, de a helyiek bemutatták, hogy egy olyan közegben, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, ők hogyan próbálnak női szakembereket toborozni, miként szerveznek ingyenes kurzusokat. Az angolok egy remek prezentációval érkeztek a saját Disney-programjukról – ők bármit csinálnak a női labdarúgásban, arra figyelni kell. Nagyon tetszett, hogy hamar csapattá kovácsolódtak a résztvevők és az előadások közötti csoportmunkák során mindenki – mi is – őszintén beszélt nem csak az eredményeiről, sikereiről, de a nehézségekről, problémákról is.

– Kik, pontosabban mely országok vettek még részt a szemináriumon? Voltak a hallgatók között korábbi ismerősök? Bemutatnád egy kicsit a résztvevőket?

Rácz Zsófia: Tizenkét nemzet képviselte magát a szemináriumon. A tavaly novemberi konferenciáról voltak ismerős arcok, de ott nem volt lehetőség ilyen szinten megismerni őket, ilyen mértékben tapasztalatokat cserélni, mint a mostani eseményen. Többek között azért is, mert a mostani alkalommal kisebb csoportban voltunk. A vendéglátókon kívül Andorra, Horvátország, Anglia, Olaszország, Luxemburg, Moldova, Hollandia, Észak-Írország, Svédország és Svájc képviseltette magát és természetesen az UEFA részéről is voltak szakemberek.

Tizenkét ország szakemberei, a feröeri UEFA-szeminárium "csapata"

– Beszéljetek egy kicsit azokról a témákról, amelyek elsősorban a ti szakterületeteket érinti! Melyik előadás tetszett a legjobban? Mi az, amit leginkább hasznosnak ítéltetek?

Dénes Dorka: Több szövetség képviselői is kiemelték, hogy a hazai fejlesztések során a kis korosztályokra kívánnak építeni, iskolai programokat szerveznek, példaképeket mutatnak be és persze ide tartozik a Playmakers, azaz a Disney-program is. Én is azt tartom most a legfontosabbnak nálunk, hogy ki tudjunk építeni egy jól működő preakadémiai rendszert, amely nem csak a nyolc akadémiai sportszervezet érdeke lenne. Ide tartozik a nyártól tervezett U10-es és U12-es bajnokság, a Disney-program szélesítése, de én ideillőnek tartom a regionális, a vármegyei igazgatóságok által szervezett korosztályos leány futball erősítését is. Bár nem az én „szakterületem”, sokkal inkább Zsófié, de nekem Gemma Graingernek, a walesi válogatott szövetségi kapitányának előadása tetszett legjobban, kivételes személyiség, nagyon inspiráló volt.

Rácz Zsófia: A előadások során rengeteg hasznos információkat gyűjthettünk. Amikor csoportokban dolgoztunk, megismerhettük az adott ország futballját, erősségeiket és a problémákat is. Ahogy Dorka is említette, a kisebb korosztályok fontossága, a képzés minősége és a megfelelő szakemberek alkalmazása, azok kiválasztása, meghatározó lehet futballunk fejlődésében. Az előadások folyamán Gemma előadása abszolút a top kategóriába tartozott nekem is. Elmesélte eddigi pályafutását, sikereit. Nagyon szimpatikus edzőt ismerhettünk meg személyében! Hallottunk előadást többek között arról, hogy Hollandiában miként működik az edzőképzés, ezen kívül arról, hogy egy megfelelő stratégiai tervvel, milyen lépésekkel szeretnék növelni a szakemberek számát.

– A programban az elméleti kurzus mellett, gyakorlati bemutatók is szerepeltek? Ezek hogy tetszettek?

Rácz Zsófia: Az elméleti órák mellett volt szerencsék két klubot meglátogatni, edzéseket figyelni. Megismerhettük a helyi futballkultúrát, a klubok felépítését, rövid és hosszútávú terveiket, illetve meséltek arról, hogy milyen problémákkal kell/kellett megküzdeni egy ilyen kis országnak. De megfelelő hozzáértéssel és kellő akarattal, támogatással látványos fejlődés tapasztalható. Pozitív élményekkel gazdagodtam.

A házigazda feröeriek festői környezetben, a klaksviki stadionban rendezték a bemutató foglalkozásokat

Dénes Dorka: Észak-Írország tartott egy Playmakers-foglalkozást a feröeri kislányoknak, akik most találkoztak először ezzel a programmal, a futball játékos tanításával. Jó volt látni, nagyon élvezték a kicsik, ezúttal is kiderült, hogy a picik milyen fogékonyak a mesékre és mennyire szívesen fociznak. A Feröer-szigetek is bekapcsolódik majd a Disney-programba, pedig eddig volt bennük félsz azzal kapcsolatban, hogy a feröeri kislányokat egyáltalán érdeklik-e ezek a mesék ott nem olyan népszerűek, csak most vezettek be náluk a Disney Channelt is.

– Úgy tudom, sportfelszerelést is kellett vinnetek, a kurzus hallgatói a futballpályán is megmutatták magukat. Hogy ízlett a játék?

Rácz Zsófia: Én, aki nemrég még aktív játékos voltam, nagyon örültem ennek a lehetőségnek. A foci összehozza a társaságot és ez itt is így történt. A meccsek után még jobb volt a kohézió, ami megalapozta a további napok hangulatát is. Összességében hasznos, jó hangulatú szemináriumon vehettünk részt, amelyen a tudás megszerzés mellett új kapcsolatokat is tudtunk kiépíteni. A vendéglátás tökéletes volt. Örülök, hogy részese lehettem a feröeri UEFA-szemináriumnak.

Dénes Dorka: Nagyon jó ötlet volt az egymás közti minitorna az első napon, kitűnő csapatépítésnek bizonyult, összehozta a társaságot. Én rég játszottam már, igazából hiányzott is, nagyon élveztem és azt gondolom, mi magyarok nem vallottunk szégyent. A tréfát félretéve, a kurzus résztvevőinek többségén látszott, hogy jó játékos volt, van futballista múltja, ami azt is mutatja, hogy szinte minden országban azokra építenek, akik a női futballon belül maguk is szereztek tapasztalatokat, tanultak, vannak ismereteik és elkötelezettek.

Rácz Zsófia és Dénes Dorka a svájci Kaan Kahramannal, akinek a helvétek U19-es válogatottjánál Szarvas Alexandra volt az asszisztens edzője
U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS