Nemzetközi
A Grasshoppers szurkolói hősként ünneplik Pápai Emőkét
2023. március. 27., 13:58
A Grasshoppers szurkolói hősként ünneplik Pápai Emőkét
Pápai Emőkét a társak is önfeledten ünnepelték
Fotó: GC Frauen
Ez a hétvége után is érdemes körsétát tennünk Európa női bajnokságaiban! Kiváltságos helyzetbe hoznak bennünket a lányok, az április 7-i, Izrael elleni válogatott mérkőzés – illetve, Siber Gloria esetében az U19-es Eb-torna – előtt jó teljesítményt nyújtó, csapatukból kiemelkedő játékosokról tudósíthatunk. A sor élén ezúttal az FC Basel ellen duplázó, a rangadó hajrájában győztes gólt szerző Pápai Emőke masírozik, de ott lohol a nyomában Németh Hanna is.

Három forduló van még előttünk az alapszakaszból, utána a mezőny tíz gárdájából nyolc marad versenyben – ezeket a csapatokat úgy tekinthetjük a rájátszásban, mintha egy kupaküzdelem negyeddöntőjét kezdenék meg. Az alapszakasz sorrendje határozza meg a későbbi sorsolást, ezért sem mindegy, hogy a 18. forduló után ki milyen pozíciót foglal el. A „mi svájci csapatunk”, a Pápai Emőkét és a szezon közepén jó teljesítményt nyújtó, de sajnos sérült Buzás Kata klubja, a Grasshoppers Club, szombaton az FC Basel ellen játszott, idegenben, rangadót. Mutatjuk az összefoglalót is: fordulatos volt az első félóra, Sabina Jackson – fogalmazzunk úgy, védhető lövésével – vezetett a GC, Mia Büchele egyenlített, ám Luna Lempiére találatával megint a Szöcskék álltak jobban. Ekkor jött Emőke! A 36. percben szép fejessel növelte a vendégek előnyét, és nem sokkal azután, hogy Tyara Buser szépített, majd a mérkőzés hajrájához érve a második találatát szerző Büchele egyenlített, győztes gólt rúgott!

A 15. forduló után a Grasshoppers – a 41 pontos listavezetőt, a Servette-et és a 35 pontos FC Zürichet követve – 32 ponttal a harmadik helyen áll. Biztosra vehető, hogy Emőkéék a rájátszásban az alsóágra kerülnek majd, ahol a Női Bajnokok Ligája rajtjogért vívott harcban a címvédő városi vetélytárs lesz a legnagyobb ellenfelük.


Németországban az SV Werder Bremen és az 1. FC Köln hamisíthatatlanul hatpontos mérkőzése nyitotta a fordulót. Németh Hanna csapata győzött, méghozzá úgy, hogy a találkozó egyetlen gólját a 87. percben lőtte Nina Lührssen. Szerencsés góllal nyertek Hannáék – de az utolsó tíz perc játéka alapján megkérdőjelezhetetlenül megérdemelten.

Az érdeklődésre jellemző, hogy Brémában közel 1800 (más forrás szerint 2000) szurkoló látta a meccset, míg a Bayer 04 Leverkusen hazai győzelmének 481 szurkoló tapsolt, és a tavasz csúcsrangadójára, a Bayern München–VfL Wolfsburg (1–0) összecsapásra, amelyen a bajorok a bajnoki cím elsőszámú esélyesévé léptek elő, „csak” 2500 drukker váltott jegyet a Bayern Campusra.

Alkalmasint senki sem akarja kiénekelni a sajtot Hannáék szájából, de annyi azért megengedhető: ha szombat este óta Brémában valaki az őszi tervekről elmélkedik, nem követ el hibát, ha azt írja a lap tetejére: Flyeralarm Frauen Bundesliga.

A Bayer 04 Leverkusen – a védelem parancsnoki hídján Turányi Lillával – 2–0-ra győzött a Freiburg ellen és ezzel pontszámban be is fogta a fekete-fehéreket. Tulajdonképpen ez a két gárda alkotja a női Bundesliga „középmezőnyét”: az előttük állók a Bajnokok Ligájára, a mögéjük szorulók a kiesés elkerülésére fókuszálnak.


Olaszországban megkezdődött a női Serie A rájátszása. Az Inter Women Fördős Beatrixszal a védelemben, de sajnos továbbra is Csiszár Henrietta nélkül, a Juventustól kapott ki, Milánóban, 3–1-re. Linda Sembrandt hamar előnyhöz juttatta a Juvét és ettől kezdve az Inter tulajdonképpen csak futott az eredmény után. 0–2-nél, Chawinga „természetesen” lőtt egyet, de a 87. percben, nem maradt sok idő egy újabb gólra. Illetve maradt, de azt a vendégek lőtték, Barbara Bonansea az utolsó percben - minden bizonnyal lesről.

A Fiorentina, Kaján Zsanettel a kezdőcsapatban, az AC Milan ellen játszott remek meccsen döntetlent. A Milan Valery Vigilucci és Kosovare Asllani góljaival már kettővel ment a szünetre, de a Violák – Vero Boquete vezérletével – az utolsó bő húsz percben szenzációsan játszottak és egyenlítettek.

Az alsóházban az US Sassuolo a Parma ellen győzött 1–0-ra, méghozzá úgy, hogy ellenfele az első félidőben két tizenegyest is kihagyott: illetve az osztrák Isabelle Kresche mindkettőt bravúrral hárította. Nagy Virág a 40. percben lépett pályára.


Nem kezdődik jól a bajnokság a BK Häcken számára. A svéd női Alsvenskan ezüstérmese a nyitófordulóban – Zeller Dóra nélkül – 1–0-ra kikapott Göteborgban a Djurgardentől. Apró szépségtapasz, hogy a Rosengård sem nyert, „csak” döntetlent (1 – 1) játszott a Piteå ellen.


Romániában a Tankó Réka – Horváth Luca (Abos Bianka, 79.), Nyéki Anna, Bartalis Barbara, Albu Erika (Péter Kinga, 75.), Antal Anita, Szőke Eszter, Mezőssy Melánia (Berkeczi Emőke, 68.), Balázs Eszter, Szentes Szabina (Részeg Beáta, 79.), Györgyicze Réka (Kristó Laura, 68.) összeállításban játszó FK Csíkszereda az élvonal felsőházának magyar rangadóján 4–0-ra győzött a Orazbekova Aruzhan (Rezmelită Linda, 85.) – Sinka Petra (Tóth Györgyi, 58.), Molnár Andrea, De Souza Badaro Priscila Cristina, Hodor Mária Magdolna, Godra Anett, Orbán Aranka, Ferreira De Macedo Maria Luiza, Sólyom Henrietta, Horváth Anita (Zănoagă Aura Genina, 25.), Mitri Rita felállításban szereplő székelyudvarhelyi Vasas Femina ellen.

Az alsóházban a marosvásárhelyi lányok 2–0-ra győztek a nagybányai alakulat ellen: Dávid Mártáéknak esélye van arra, hogy övék legyen az alsóház legjobb csapata.


Az osztrák Bundesliga II-ben Sipos Lilla két gólt lőtt az SPG Geretsberg/Bürmoos ellen, de az FC SKINY Südburgenland így is kikapott 4–2-re. Az őrvidéki csapat továbbra is 10. a másodosztály tabelláján.


Angliában az AFC Wimbledon bejutott a Capital Cup döntőjébe! Ezen a találkozón Siber Gloria nem erősíthette a Donst, itthon volt Magyarországon az U19-es válogatott összetartásán – pályára lépett viszont ikertestvére, Szofia, aki az utolsó húsz percre szállt be, de így is volt két jó, kaput eltaláló lövése. Glori a hétvégi bajnokin már segíthette társait: úgy segítette, hogy ő lett a meccs legjobbja.

Hírajánló

UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59
Kitett magáért a két kiesett csapat az utolsó előtti fordulóban

A Szekszárd majdnem meglepte a bajnoki döntős Ferencvárost, a már kiesett Budaörs idénybeli legfölényesebb bajnoki sikerét érte el az Astra legyőzésével a Simple Női Liga 21. utolsó előtti fordulójában.

2024. május. 06., 11:29

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS