Nemzetközi
A következő feladat: a Női Bajnokok Ligája
2023. június. 07., 16:50
A következő feladat: a Női Bajnokok Ligája
Egy hét telt el azóta, hogy az FTC-Telekom megnyerte a Simple Női Liga 2022–2023-as szezonjának aranyérmét. Vágó Fanny csapata számára a következő lépést a Női Bajnokok Ligája jelenti – érdemes megnézni az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A Női Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírásában 73 csapat indul majd. A lebonyolítási rend megegyezik a tavalyival, azaz a legerősebb négy ország – Spanyolország, amelyben az FC Barcelona újabb aranyérme egyben a címvédőt is jelenti, valamint Anglia, Németország és Franciaország – bajnokcsapata a csoportkörben, a legjobb tizenhat között kapcsolódik majd be.

A csoportkör kiadó tizenkét helyéért viaskodik a többi induló – a „bajnoki ágról” (itt játszik majd az FTC-Telekom is) hét, a „liga-ágról” öt csapat szerepelhet majd a csoportmérkőzéseken.

A selejtező első fordulójában a „bajnoki ágon” 42 csapat játszik, a „liga-ágon” pedig 16. A csapatok négycsapatos csoportokat alkotnak, de mivel például a „bajnoki ág” 42-es létszáma nem osztható néggyel, lesz két háromcsapatos csoport is. A csoportokon belüli két forduló – mondjuk így, az „elődöntő” és a „döntő” után – a csoportgyőztes jut be a második fordulóba.

Az így továbbjutott tizenegy csapat mellé csatlakozik az UEFA koefficiens rangsorában (amelyben egyébként Magyarország a 28.) az 5-7. ország, azaz Svédország, Csehország és Olaszország bajnokcsapata.

A második fordulóban a tizennégy csapat, a hét pár, hagyományos kuparendszerben, két mérkőzésen küzd a csoportkörbe kerülésért.

Mielőtt visszatérnénk az FTC-Telekomhoz és a selejtező első köréhez, nézzük a legfontosabb dátumokat!

A selejtező első körének sorsolására június 30-án kerül sor.

Az 1. fordulós minitornák két játéknapja: szeptember 6-a és szeptember 9-e.

A 2. forduló sorsolása: szeptember 15-e.

A 2. forduló két játéknapja: október 10-11. és október 18-19.

A csoportkör mérkőzéseire 2023. november 14-15-e és 2024. január 30-31-e (!!!) között kerül sor.

 

A selejtező 1. fordulójában induló csapatok közül ebben a kiírásban is 22 lesz kiemelt, a többiek a „nem kiemeltek”. Valamennyi csoportba két kiemelt kerül, melléjük húzzák a papíron gyengébbeket, bár a korábbi években megtanulhattuk, hogy a kiemelés nem feltétlenül tükrözi a valós erősorrendet. Miután a „bajnoki ág” csapatai között az FTC-Telekom 15., tehát biztos, hogy a kiemeltek között lesz. (Ha már szóba került, hogy a koefficiensek alapján készült lista nem feltétlenül tükrözi az erősorrendet, érdemes kiemelni néhány csapatot, amely megelőzi a Fradit: a listán első a legutóbbi kiírásban csoportkörös osztrák SKN Sankt Pölten, hetedik az albán Vllaznia, nyolcadik a szerb Spartak Subotica, 10. a bosnyák SzFK Szarajevo, 12. a ciprusi Apollon.)

Az FTC-Telekom egyébként jelenleg 49. az UEFA csapat-koefficiens listáján, amely, ha azt nem is jelenti, hogy a magyar bajnok Európa 50 legjobb női klubcsapata közé tartozik, azt ígéri, hogy hamarosan ott lehet.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS