Nemzetközi
A nyolcaddöntőig tartott Kaján Zsanették menetelése az NCAA országos rájátszásában
2021. november. 24., 17:19
A nyolcaddöntőig tartott Kaján Zsanették menetelése az NCAA országos rájátszásában
Az NCAA bajnokság egyik favoritja, a DUKE Blue Devils állította meg Kaján Zsanett csapatát
Kaján Zsanett csapata, a St. John’s University előbb egy döntetlent követő büntetőpárbajban – története során először – bejutott legjobb 16 közé, majd a következő fordulóban megállította őket a Duke gárdája. Zsanett 17 góljával holtversenyben a harmadik az országos góllövőlistán.

A hétvégén két fordulót is rendeztek a legmagasabban jegyzett amerikai egyetemi bajnokság, az NCAA első osztályának országos rájátszásában. Az előző forduló után már csak 32 csapat folytatta küzdelmeket az európai BL-nek megfelelő, az egyetemi bajnokság ligáinak győzteseit és további legerősebb csapatait felvonultató versenysorozatban. Zsaniék is ez utóbbi, “nem-bajnoki” ágon kerültek a 64 csapatos főtáblára, ahol az első fordulóban egy hosszabbítás utáni aranygóllal verték a Brownt. A most mögöttünk hagyott hétvégén nyolc helyszínen gyűltek össze a csapatok: előbb pénteken a legjobb 16 közé jutásért játszottak a már korábban kialakított ágak szerint, majd ezen párharcok győztesei vasárnap már a nyolcaddöntőkben léptek pályára.

A Red Strom pénteki ellenfele az a Samford volt, amely az első fordulóban az egyik kiemeltet, az Auburnt ütötte ki. A St. John’s végig fölényben játszott, kétszer is vezetést szerzett, de ellenfelüknek mindkétszer sikerült egyenlítenie. A rendes játékidő döntetlennel zárult, majd a hosszabbítás sem hozott gólt, így következtek a büntetők. Ezekből a Samford egyet sem tudott értékesíteni, így a Vörös Vihar, történetében először, bejutott a legjobb 16 közé. Zsani végig a pályán volt és egy gólpasszal vette ki részét a történelmi sikerből.

A mindössze egy napnyi pihenő után vasárnap este (magyar idő szerint hétfőre virradó éjjel) a főtábla ezen ágának első helyén kiemelt, a torna egyik favoritjának számító Duke volt a St. John’s ellenfele. A jóval esélyesebb Kék Ördögök már a harmadik percben előnyt szereztek és fél óra játék után már 3–0 állt az eredményjelző táblán. A Vörös Vihar a második félidő elején még szépíteni tudott, de a Duke a félidő derekán néhány percen belül két újabb gólt szerezve végleg eldöntötte a mérkőzést, majd a hajrában további két góllal növelte előnyét: a végeredmény így 7–1 lett.

Zsani a mérkőzés döntő részében a pályán volt, de ezúttal még lövésig sem jutott. Az egész szezont tekintve így is nem csak saját csapata legeredményesebb játékosa volt, de a bajnokságuk, a Big East liga egyik legjobbja is: természetesen bekerült a liga válogatottjába és őt választották az év legjobb támadójának is. De, ami még ennél is többet mond: 17 góljával jelenleg holtversenyben a harmadik helyen áll az országos góllövőlistán – a még versenyben lévő nyolc csapatból csak három játékosnak van reális esélye megelőzni.

Közvetlen magyar érdekeltség nincs már tehát az NCAA végjátékában, amelybe már csak négy topligából jutott be két-két csapat; köztük van Németh Hanna bajnoksága, a Big Ten is. Ez a négy top bajnokság összesen 25 csapattal képviseltette magát 64-es főtáblán, vagyis a résztvevők több mint harmada közülük érkezett. A top bajnokságokat játékerősségben közvetlenül követő ligák, mint Kaján Zsaniék Big East ligája, amely öt csapatot küldhetett a 64-es főtáblára, vagy Róth Rebekáék Ivy League-je (három résztvevő) elfogytak a küzdelmek során. A még kevésbé erős bajnokságok, ahonnan csak a győztesek kvalifikálták magukat, már az első fordulóban elvéreztek.

A folytatásban a negyeddöntőket e hét végén rendezik. A végső összecsapásokra egy héttel később a kaliforniai Santa Clarában kerül sor: december 3-án az elődöntőket, december 5-én a döntőt játsszák. A finálé győztese emelheti majd magasba a College Cup trófeát.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS