Nemzetközi
A skót Rangers az FTC-Telekom első NBL-ellenfele
2022. június. 24., 14:32
A skót Rangers az FTC-Telekom első NBL-ellenfele
Az UEFA elkészítette a 2022-2023-as Női Bajnokok Ligája selejtezőjében az első forduló sorsolását. A négycsapatos minitorna elődöntőjében az FTC-Telekom – augusztus 18-án – a skót Rangers FC-vel játszik, amennyiben pedig sikerül legyűrnie a kékeket, a görög PAOK és a walesi Swansea City párviadalának győztesével csap össze augusztus 21-én, a második fordulóba jutásért.

A Fradi első ellenfeléről, a Rangers FC-ről az első igazán fontos, amit tudni kell, hogy nem tévesztendő össze a sorozat több kiírásában sikeresen szerepelt Glasgow City FC-vel, amely Skóciában sokáig egyeduralkodónak számított. A Rangers a legutóbbi évek futballfejlesztéseinek „gyermeke”, alapítása, fejlesztése beleillik abba a folyamatba, amely a brit labdarúgás emancipációját jellemzi.

A kék-fehérek erős csapatot alkotnak, alkalmasint azért nem kerültek a kiemelt 22 közé, mert újként – függetlenül az ország koefficiensétől – kicsi a saját mutatójuk. Az mindenképpen figyelmeztető, hogy a Rangers magabiztosan, hétpontos előnnyel nyerte meg a Glasgow CFC előtt a bajnokságot.

A skót bajnokról tudott, hogy a testi erő kihasználására épülő, „fizikai futballt” játszik, a Scottish Women’s Premier League bajnoka ebben hasonlít a válogatotthoz. Ha már a válogatottnál tartunk, két dolog feltétlenül ide kívánkozik – különösen azért, mert a skótokkal ősszel kétszer is találkoztunk. Az egyik, hogy az éppen ma este, Ukrajna ellen vb-selejtezőt vívó csapat keretében öt Rangers játékos szerepel: a kapus Jenna Fife, valamint Nicola Docherty, Sam Kerr, aki nem „az” a Sam Kerr, Lizzie Arnot és Jane Ross. (Természetesen, ahogy a Fradira, úgy a Rangersre is igaz, előttünk még az átigazolási időszak.)

A skót bajnok válogatott játékosai közül vitathatatlanul a 33. születésnapjához közeledő Jane Ross a legnagyobb név. A csatár hamar, még ebben az évben elérheti 150. válogatottságát. Légiósok is erősítik a Rangerst, közülük elsősorban a 35 éves, közel százszoros dán válogatott Janni Arnth Jensen, valamint a két jamaikai, Kayla McCoy és Allyson Swaby húga, Chantelle kiemelendő.

A másik, amit a Rangersre és a skót válogatottra együtt fókuszálva említeni érdemes, hogy valószínű: a skót bajnok és az országos válogatott közötti különbség nagyobb, mint ugyanez a magyar bajnok esetében.

 

Amennyiben Vágó Fanni csapatának sikerül az „elődöntőből” továbbjutni, a görög PAOK, vagy a walesi Swansea City következhet. A walesiek tavaly az első mérkőzésükön kiestek ugyan, de hosszabbításra kényszerítették a CSZKA Moszkvát, ami azért kihegyezett oroszlánkörmöket mutat. A PAOK jó ismerősünk, az Agarista Anenii Noi ellen nyert, majd kikapott a norvég Valerengától.

Úgy tűnik, az FTC-Telekom számára ebben a kiírásban is a második ellenfél lehetne hajszállal könnyebb – de tényleg csak hajszállal!

Hírajánló

UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59
Kitett magáért a két kiesett csapat az utolsó előtti fordulóban

A Szekszárd majdnem meglepte a bajnoki döntős Ferencvárost, a már kiesett Budaörs idénybeli legfölényesebb bajnoki sikerét érte el az Astra legyőzésével a Simple Női Liga 21. utolsó előtti fordulójában.

2024. május. 06., 11:29

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS