Történelem
Boldog születésnapot, Magyari László!
2022. március. 27., 11:03
Boldog születésnapot, Magyari László!
Magyari László, "főhadiszállásán", a László Kórház SC öltözőjében
Hetvenedik születésnapját ünnepli ma a magyar női labdarúgás egyik legsikeresebb szereplője, Magyari László.

A szakember, akinek nem csak keresztneve okán forrt össze az élete szeretett klubjával, a László Kórház SC-vel, 1984-ben kapcsolódott be a szakág vérkeringésébe. Elismerésre méltó az „előélete” is, a magyar női tornászcsapat edzőinek egyikeként járt az 1976-os montreali olimpián, utána viszont a futball felé fordult.

Második hivatalos bajnokságunkban, az 1984–1985-ösben még „csak” pályaedzőként segítette Teschner Emil munkáját a László Kórház SC kispadján, utána viszont másfél évtizedre az ő kezébe került a kormányrúd. 1986-ban és 1987-ben is bajnokságot nyert Lovász Gyöngyiékkel – ezzel a László lett női futballunk első triplázója.

1989-ben újabb bajnoki aranyérem került a vitrinbe, majd következett az 1990-es évek közepének nagy sikere, női futballunk egyetlen százszázalékos bajnoki címe, 1994-ben a Tüvati-László Kórház csapatát irányítva.

Érdemes egy példát citálni arra, hogy az erőnléti felkészítésben kiváló, de a labdarúgó szakirodalomban is egyre jobban elmélyülő Magyari László milyen körülményeket teremtett a csapatának – közel 30 évvel ezelőtt:

„Közel egy hónapja gondolataink már a Renova elleni mérkőzésen jártak. Heti öt edzéssel készültünk az összecsapásra, s a legutolsó héten még erre is rátettünk egy lapáttal. Szerdától a csapat összetartáson volt a Vegyész utcában. Ez azt jelenti, hogy a csapat tagjait kikértük a munkahelyekről és az iskolákból és beköltöztünk a Csőszer sporttelepén lévő szállóba. Napi két edzéssel készültünk a mérkőzésre. Az étrendet – egy nap négyszer étkeztünk –, doktor Budai László orvos tanácsai alapján állítottuk össze, amelynek lényege, hogy zöldeket ettünk, vagyis sok gyümölcsöt, zöldséget, vitaminokat, fehérjéket és szénhidrátokat. A z összetartáson jelen volt doktor Tóth Zoltán pszichológus is, aki foglalkozásokat tartott a lányoknak.”

A „százszázalékost” 1995-ben még egy bajnoki cím követte, majd Magyari László részese volt még a Verda-5000 László Kórház 1998-as bajnoki címének. „Főnökként” hat bajnoki címet nyert, de mellette büszkélkedhet még egy női Magyar Kupa-győzelemmel (1998) is. (A sorozat elején irányította a csapatot.)

Pályafutását női futballunk történetének egyik legizgalmasabb csapatánál, a Verőce SE-nél fejezte be. Ha a színvonal nem is vetekedhetett a nyolcvanas évek triplázó László Kórház SC-jével, vagy a Tüvati korszak aranycsapatával, a sportszeretet, az odaadás megkérdőjelezhetetlen maradt.

Akkor is és az azóta eltelt két évtized minden napján.

Hírajánló

UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59
Kitett magáért a két kiesett csapat az utolsó előtti fordulóban

A Szekszárd majdnem meglepte a bajnoki döntős Ferencvárost, a már kiesett Budaörs idénybeli legfölényesebb bajnoki sikerét érte el az Astra legyőzésével a Simple Női Liga 21. utolsó előtti fordulójában.

2024. május. 06., 11:29

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS