Nemzetközi
Európa pályáin Turányi Lilla a hétvége legjobb magyarja
2023. május. 24., 10:07
Európa pályáin Turányi Lilla a hétvége legjobb magyarja
Két hónap sincs már, amíg az Új-Zéland–Norvégia mérkőzéssel megkezdődik a nyári női labdarúgó-világbajnokság – nem meglepő, hogy az európai bajnokságok a célegyenesben járnak. Németországban, a Flyeralarm Bundesligában az utolsó előtti fordulóban léptek pályára a csapatok: mindkét ászunkkal, Turányi Lilivel és Németh Hannával kapcsolatban is jó hírekről számolhatunk be!

Turányi Lilla csapatának, a Bayer 04 Leverkusennek az egyik legkeményebb diót kellett feltörnie a 21. fordulóban: a listavezető, gyakorlatilag biztos bajnok Bayern Münchent fogadta. Ha feltörni nem is sikerült, válogatott védőnk és társai azért megrepesztették a dióhéjat – gólnélküli döntetlent játszottak a kontinensünkön biztosan a Top10-be tartozó vetélytársukkal. A Bayer 04 Leverkusen, annak ellenére, hogy a tavaszi szezon elején-közepén hullámvölgybe került, nagyon szépen kiegyenesítette a szezon végét. A papírforma azt ígéri, a leverkuseni csapat az 5. helyen zárja majd a Flyeralarm Bundesliga 2022-2023-s szezonját, közvetlenül a németek Női Bajnokok Ligája-triója, a Bayern, a VfL Wolfsburg és az Eintracht Frankfurt, valamint az újra megerősödött TSG 1899 Hoffenheim mögött. Büszkeség számunkra, hogy az erős csapat egyik szilárd bástyája Turányi Lili.

A Werder Bremen – amelyben Németh Hanna „természetesen” végigjátszotta a 90 percet – a TSG 1899 Hoffenheim vendégeként szenvedett 4–0-s vereséget. A jó hír persze nem ez, hanem hogy Hannáék a vereség ellenére is megőrizték előnyüket a kiesés ellen hadakozó csapatok előtt: az SV Meppen veresége pedig azt jelenti, hogy az újonc Werder Bremen a következő szezonban is a Flyeralarm Bundesliga indulója lesz.


Nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy szuperlatívuszokban beszélhessünk az olasz női Serie A-ban iparkodó Inter Womenről, Csiszár Henrietta és Fördős Beatrix csapatáról! Milánó kék-fekete része a hétvégén a már bajnok, a mezőnyből felfelé kilógó AS Románál vendégeskedett és bő hatvan perc gól nélküli játék után a remek Tabita Chawinga góljával vezetést is szerzett. Elisa Bartoli negyedórával a lefújás előtt egyenlített, de még a döntetlen is bravúrnak számított volna. A 94. (!) percben azután a norvég Sophie Haug olyan győztes gólt fejelt, amelyet a világ minden stadionjában felállva, perceken át tapsolnának – kár érte, szép fegyvertény lett volna a pontszerzés. A mieink közül Fördős Trixi végigjátszotta a kilencven percet, a súlyos sérülése után fokozatosan épített Csiszár Henrietta pedig az utolsó negyedórára állt be.

A Fiorentina értékes győzelmet aratott, a lilák az ezüstérmes, Női Bajnokok Ligája-induló Juventust győzték le 4–2-re. Kaján Zsanett a győztes gárda meccskeretében volt, de Patrizia Panico nem adott neki lehetőséget.

Az alsóházi rájátszásban az US Sassuolo nem lépett pályára a hétvégén. 


Svájcban – amint arról korábban is beszámoltunk – az alapszakasz legjobb nyolc csapata kuparendszerben küzd a bajnoki címért. A Grasshoppers az első körből, a negyeddöntőből továbbjutva az FC Zürichet fogadta – 3–2-re győzött a „Szöcskék” ellen a városi vetélytárs. A vereség ténye nem öröm – bár az eredmény nem cáfolja a papírformát – az viszont igen, hogy újra mindkét magyar lány, Buzás Kata és Pápai Emőke is a kezdőcsapatba került és jó teljesítményt is nyújtottak. Visszavágó szombaton, nem a GC a döntőbe jutás esélyese, de nincs akkora különbség a két csapat között, hogy ne reménykedhessünk a meglepetésben.


Svédországban a BK Häcken továbbra is jól szerepel, a göteborgi csapat a Linköpings elleni 3 – 0-s győzelemmel szilárdította meg a helyét az élcsoportban, a listavezető Piteå mögötti második helyen. Zeller Dóra a második félidőben kapott lehetőséget, a 75. percben állt be, Rosa Kafaji helyére.  


Az osztrák másodosztályban az FC Skiny Südburgenland 3–3-as döntetlent játszott a listavezető SPG FC Lustenau vendégeként. A burgenlandiak mindhárom gólját Sipos Lilla lőtte! Az óbéri gárda két fordulóval a bajnokság befejezése előtt a Női Bundesliga II 7. helyen áll, de van esélye akár még két hellyel is feljebb rukkolni. A magyar edző, Szabó Erika által irányított Wildcats 5–2-re verte a Carinthianst, jelenleg négy ponttal van lemaradva az éllovas, feljutó helyen álló SPG FC Lustenau mögött. Kicsi az esély az előzésre, de az biztos, hogy érmesek lesznek a Vadmacskák!

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS