Magyar Kupa
Hazai rekordok dőlhetnek meg a szerdai kupadöntőben
2021. május. 04., 10:01
Hazai rekordok dőlhetnek meg a szerdai kupadöntőben
Sipos Lilla (elöl) és Mosdóczi Evelin egyaránt rutinos kupadöntősként, korábbi győztesként várhatja a szerda esti mérkőzést
Fotó: Fradi.hu
Szerdán, 17.45-től az Új Hidegkuti Nándor Stadionban szurkolók, az M4 sporttelevízió közvetítésének köszönhetően pedig még nagyobb publikum előtt vívja majd a Női Magyar Kupa 2020-2021-es kiírásának döntőjét a címvédő FTC-Telekom, valamint az Astra-Thermik Plus-Üllő. A kupadöntő számos érdekességet kínál, ezek közül szemezgettünk.

Mindkét csapat „rutinos” kupadöntősnek számít. A Ferencváros – ide sorolva az FTC/BNLC 2010-es, kecskeméti mérkőzését is – nyolcadik alkalommal jutott be a fináléba, ez a döntők közel egyharmadát (!) jelenti. Az Astrának a 2021-es a harmadik kupadöntője, 2012-ben, Balatonfüreden győzött a Viktória-Trend Optika FC ellen, egy évvel később viszont kikapott Székesfehérváron az MTK-Hungáriától.


A korábban megvívott hét Női Magyar Kupa-döntője közül a Ferencváros ötöt megnyert, mégis, az egyik legemlékezetesebb az egyik elveszített: 2014-ben a Fradi csikócsapata (a jelenlegi gárdából a 17 esztendős Szabó Viktóriával, a nála egy évvel idősebb Fenyvesi Evelinnel, valamint a szinte „öregnek számító”, 19 és fél éves Mosdóczi Evelinnel) Diósgyőrben 4–3-ra kapott ki az MTK Hungáriától. Bár a kupát a Medgyes Péter vezette kék-fehérek nyerték el, a mérkőzés a Fradi mindhárom gólját szerző, remeklő, még érintés nélküli szögletből is Szőcs Réka kapujába találó Kaján Zsanett döntőjeként vonult be a szakág történetébe. A néhány héttel később az MTK-hoz igazoló Kaján még Szabó Viktóriánál is fiatalabb, négy hónappal.


Ahogy a zöld-fehérek korábbi játékosának, úgy mai legnagyobb ászának is van „saját döntője” Női Magyar Kupánk történetében. A már említett, 2010-es döntőben az MTK Hungária a 19 éves Vágó Fanny két találatával győzte le Hevesi Tamás csapatát, az FTC/BNLC-t.


A legutóbbi öt kiírást megnyerő FTC-Telekom ugyanannyi elsőséggel dicsekedhet, mint a szakág múltjának legendás alakulata, a szintén ferencvárosi László Kórház SC. Amíg azonban a „László” 1998-ben, 1999-ben, 2000-ben, 2003-ban és 2004-ben a sorozatot megszakító kétéves pauzával nyert, addig Dörnyei Balázsék 2015 óta „zsinórban” nyertek meg minden finálét.


Amennyiben az FTC-Telekom megnyeri a 2021-es döntőt, egyeduralkodóvá válik, marad azonban még egy olyan csúcs, amely továbbra is a László Kórházé: a „régiek” 1998 és 2000 között, három szezonon át – mások mellett Bene Ferenc irányításával – dupláztak, megnyerték a bajnokságot és a kupát is.


Annak köszönhetően, hogy a Ferencváros a Női Magyar Kupa legutóbbi öt kiírását megnyerte és a torzóvá vált 2019-2020-as szezonban is versenyben volt, remek sorozatot mondhat magáénak: Dörnyei Balázs csapata a 2014-es döntőben (a már említett „Kaján Zsanett mérkőzésén”) veszített legutóbb a hazai kupában mérkőzést. Van a zöld-fehéreknek még egy sorozata: a 2019-2020-as, és a 2020-2021-es kiírásban sem kaptak gólt. Női Magyar Kupa-mérkőzésen a Fradinak legutóbb a diósgyőri Biljana Bradics lőtt gólt, a 2019-es döntő 87. percében.


A Ferencváros jenlegi keretéből Fenyvesi Evelin, Mosdóczi Evelin, Szabó Viktória és Inna Zlidnis játszott az első, a 2015-ben az MTK Hungária elleni döntőt 11-esekkel megnyerő, kupagyőztes csapatban. Közülük az észt Zlidnis és Fenyvesi Evelin valamennyi döntőben pályára lépett. Mosdóczi Evelin a 2016-os döntőt a kispadról nézte, de az MTK elleni elődöntőben pályán volt, így ő is ötszörös kupagyőztes. (Szabó Viktória 2015 nyarától két évet Németországban játszott, ezért büszkélkedhet kevesebb elsőséggel.)


Öt Női Magyar Kupa-győzelemnél többel, senki sem büszkélkedhet. Fenyvesi Evelin, Mosdóczi Evelin és Inna Zlidnis teljesítménye azért különleges, mert mindezt egy klub színeiben érték el, a szintén ötszörös kupagyőztes Pádár Anitáé pedig azért, mert ő három csapattal, a László Kórházzal, a Renovával és az MTK Hungáriával is aranyérmes lett. Érdekesség, hogy Pádár 2001 és 2011 között az 1. FC Femina játékosa volt, nyert a klubbal öt (!) bajnoki címet, kupát azonban egyet sem, a rákospalotaiak nem igazán tartották fontosnak a Női Magyar Kupát.


Az ötszörös kupagyőztes Inna Zlidnis toronymagasan „magyar csúcstartó”, egyetlen más légiósnak sincs ennyi aranyérme. Neki van egy észt kupaelsősége is, 2009-ben, 19 évesen nyerte a Levadia Tallinn védőjeként.


Az Astrában is vannak korábbi kupagyőztesek! Vidács Krisztina 2010-ben (17 évesen) igazolt Szegedről az Astra jogelődjéhez, a Taksony SE-hez, majd tagja volt a 2012-es kupagyőztes csapatnak. Egy évet (2017-2018) játszott ugyan Újpesten, de azért ő az a jelenlegi csapatból, aki leginkább „ősastrás”.  Rajta kívül, a Viktória FC játékosaként, van még kupaaranya (2011, az MTK ellen) és ezüstje (2012 az Astra, ellen) Sipos Lillának, illetve játszott kupadöntőben Farkas Katalin (2016-ban a Budapest Honvéd kapusaként), és Dolly Dikanová (2017-ben, az ETO játékosaként), mindketten éppen a Ferencváros ellen.


A Női Magyar Kupa eddigi kiírásainak döntő többségét a fővárosi csapatok nyerték meg. A Fradi és a László Kórház 5-5, az MTK Hungária 4, a Renova 3, a Femina 1 elsőséggel büszkélkedhet. A nem budapesti csapatok közül a szombathelyi Viktóriáé a pálma, három elsőséggel, míg a pécsi Fortuna-BAT 2, az Astra 1 aranyérmet nyert.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS