Nemzetközi
Jó hírek érkeztek, főként Pápai Emőkéről és Németh Hannáról
2023. május. 09., 23:35
Jó hírek érkeztek, főként Pápai Emőkéről és Németh Hannáról
Pápai Emőke és csapattársa, Buzás Kata "minimum" érmes lehet a svájci női Szuperligában
Fotó: GC Frauen
A július 20-án kezdődő női labdarúgó-bajnokságok miatt az európai topbajnokságok már a zárórához, a svéd Damen Allsvenskan a hosszú nyári szünethez közeledik. Érdemes a nemzetközi vizeken hajózó lányaink teljesítményét ebből a szempontból is nézni – a hétvégi fordulók kapcsán Pápai Emőkéről, Németh Hannáról és tulajdonképpen Zeller Dóráról és Csiszár Henriettáról és Buzás Katáról is jó híreket kaptunk.

Kezdjük a körsétát Svájcban, a második szakaszát, a rájátszást tekintve tisztán kuparendszerű AXA Women’s Super League-gel. Érdekesség, hogy annak idején mennyi értetlenséget, sőt ellenkezést váltott ki a magyar bajnokság új lebonyolítási formája, pedig az csak egyetlen hely elmozdulást engedett az alapszakaszhoz képest. A svájciak ennél lényegesen messzebbre mentek, a 18 fordulós alapszakasz után a legjobb nyolc úgy játszik kuparendszerben a bajnoki címről, hogy akár a nyolcadik helyezett is aranyérmes lehet. A sorsolást az alapszakaszban elért helyezés határozza meg, az ott harmadik helyezett Grasshoppers ellenfele az ötödik FC Basel 1893 volt.

Az alacsonyabban rangsorolt csapatok kezdték otthon a párharcot, de Pápai Emőkéék idegenben is magabiztos játékkal, a vártnál alkalmasint nagyobb különbséggel, 3–0-ra nyertek. Emő végigjátszotta a mérkőzést, jó hír, hogy Buzás Kata súlyos sérülése után a meccskeretben volt, ha egyelőre még nem is játszott. A visszavágót szombaton játssza majd a két csapat – a továbbjutó ellenfele a döntőbe jutásért szinte bizonyosan az első mérkőzésén, idegenben, Luzernben 7–0-ra nyerő FC Zürich lesz.


Németországban a Bayer 04 Leverkusennek kemény dió jutott a 19. fordulóra: a Női Bajnokok Ligája indulási jogért harcoló Eintracht Frankfurt. A tabella harmadik helyén álló vendégek nagy elánnal futballoztak, már 3–0-ra is vezettek, de a Bayer a 80. percben nagy hajrába kezdett. Verena Wieder 11-esből szépített, majd Milena Nikolić is gólt rúgott – a vége szoros lett. Turányi Lilla végigjátszotta a mérkőzést, megbízhatóan, jól.

A Werder Bremen a Ricarda Walkling góljával a szünetben még 1 – 0-ra vezetett Freiburgban és ha ez marad a végeredmény, a meccset végigjátszó Németh Hannáék már nagyon közel álltak volna ahhoz, hogy a bennmaradást ünnepeljék. A fekete-fehérek Lisa Karl révén egyenlítettek, de az egy pont is azt jelenti, hogy három fordulóval a bajnokság vége előtt a Werder előnye 4 pont a kiesőhelyen álló SV Meppen előtt és köztük van még az MSV Duisburg, valamint az 1. FC Köln is. A Werder Bremen a hátralevő három mérkőzésén az SGS Essennel, a TSG Hoffenheimmel, végül pedig Turányi Lilláékkal, a Bayer Leverkusennel játszik. Az SV Meppen ellenfelei: az 1. FC Köln, a VfL Wolfsburg és az Eintracht Frankfurt. Nehéz elképzelni, hogy Hannáék bajba kerüljenek…


Svédországban sűrű a program, a BK Häcken csütörtökön és hétfőn is bajnokit játszott, előbb az Örebrót győzte le 2–0-ra, majd a Hammarbyt 1–0-ra. Zeller Dóra Örebróban az utolsó húsz percben játszott, a Hammarby elleni hazai találkozón pedig a keretben volt, de nem szállt be. Hét forduló után a BK Häcken a listavezető, hétfőn Kafaji Rosa góljával legyőzött  Hammarbyval azonos pontszámmal a tabella második helyén áll – nem véletlenül mondja Csiki Anna, hogy övék jelenleg Svédország legjobb csapata.


Olaszországban, a felsőházi rájátszásban az Internazionale a Juventusnál vendégeskedett. A nagy lendülettel kezdő hazaiak az első negyedóra végére kétgólos előnyt szereztek, de az inter remekül hajrázott, a 75. percben Elisa Polli, a 92. (!) percben pedig Tabita Chawinga is gólt szerzett, pontot mentettek Fördős Trixiék. Válogatott védőnk egy félidőt játszott, és a keretben volt a sérüléséből felépült Csiszár Heni is. 

Kaján Zsanett csapata, a Fiorentina, vasárnap a Milannal játszott 1–1-es döntetlent. Zsani a keretben volt, de nem küldte pályára Patrizia Panico.

Az alsóházban a Sassuolo a Parma ellen győzött gólgazdag mérkőzésen, 5–4-re. Nagy Virág a 64. percben lépett pályára.


Romániában az FK Csíkszereda váratlanul nagy különbséggel, 7–0-ra kapott ki a bajnokjelölt temesvári Politól. A székelyudvarhelyi Vasas Femina is hétgólos különbséggel kapott ki, Kolozsvárott 8–1-re nyert az Olimpia.


Az osztrák másodosztályban az FC Südburgenland 4–0-ra győzött a Kötz-Haus Ladies Preding ellen és már a 7. helyen áll a Bundesliga II tabelláján. Az óbériek négy góljából kettőt Linda Popofsits, kettőt pedig Sipos Lilla lőtt. 

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS