Nemzetközi
Két magyar lány a Női BL csoportkörének kapujában!
2021. szeptember. 02., 15:22
Két magyar lány a Női BL csoportkörének kapujában!
A svéd bajnok BK Häcken minden bizonnyal ott lesz a BL csoportkörében. Reméljük, országa egyetlen képviselőjeként
Fotó: BK Häcken
Két magyar lány – Kocsán Petra és Csiki Anna – lépett pályára a Női Bajnokok Ligája 2. fordulójának első mérkőzésein, ahol a huszonnégy csapat a csoportkörbe jutásért viaskodik. A TSG 1899 Hoffenheimnek és a BK Häckennek egyaránt jól sikerült az első kilencven perc, előbbi három, utóbbi kétgólos előnnyel várhatja a jövő héten, hazai pályán rendezendő visszavágót.

A német bajnokságban, a Flyeralarm Frauen Bundesligában bronzérmet szerzett kék-fehéreket félthettük kicsit malmöi kirándulásuk előtt. Ellenfelük, az FC Rosengård – amelynek jogelődje, az LdB Malmö Budapesten is járt BL-meccsen, játszott az MTK ellen – jelenleg nem csak a svéd bajnokság listavezetője, de az Allsvenskan legjobb formában levő alakulata is. Ehhez képest a TSG 1899 Hoffenheim, amelybe Kocsán Petra az utolsó tíz percre állt be, tükörsima győzelmet aratott. A német csapat a belga Tinne de Caigny góljával már az első játékrészben előnyt szerzett, majd a fordulás után a nevéhez méltóan osztrák Laura Wienroither és az utolsó percben Chantal Hagel is lőtt egy gólt.

A BK Häcken egy nappal később, szerdán este játszott, a norvég Vålerenga ellen. Ebben a párban annyiban más volt a helyzet, hogy a magyar játékos csapata számított előzetesen is esélyesebbnek – fontos persze, hogy Annáék élni is tudtak, illetve egyelőre tudnak az eséllyel. A találkozó első félidejében az olimpiai döntőben is látott Filippa Angeldal lőtt két gólt, majd a fordulás után Stina Blackstenius is szerzett egyet – Angeldal ezúttal a gólpasszt adta. A dán Rikke Madsen szépített a lefújás előtti pillanatokban, de bízzunk benne, hogy ez már nem oszt, nem szoroz. Kocsán Petrához hasonlóan, Csiki Anna is a találkozó utolsó tíz percére lépett pályára.


A selejtező 2. fordulójának első mérkőzései közül a Prágában játszott Sparta Praha–Køge találkozónak voltak még magyar szereplői: magyar játékvezetői csapat (Sipos Katalin, KulcsárJudit és Hegedűs-Baráth Noémi asszisztensek, valamint negyedik játékvezetőként Bognár Réka) dirigálta a találkozót. A kupaújonc dánok nyertek idegenben 1–0-ra, ez is meglepetés.

Kulcsár Judit, Sipos Katalin és Hegedűs-baráth Noémi, Prágában      Fotó: Sparta Praha

Korábban – sőt, mondjuk így, éveken át – megszokhattuk, ha Női Bajnokok Ligája és magyar szereplők, akkor főként a VfL Wolfsburgra és az Olympique Lyonnais-ra kell figyelnünk. Ezen az őszön sem Jakabfi Zsanett, sem Marozsán Dzsenifer nem játszik korábbi BL-győztes csapatában. Természetesen, nem állíthatjuk, hogy csak ezért, de mindkét sztárcsapat szekere döcögött az első fordulóban – bár mindkettő győzött azért. A VfL Wolfsburg a francia bajnokság bronzérmesét, a Girondins Bordeaux-t fogadta, és a lengyel Ewa Pajor, az új szerzeménynek számító holland Jill Roord, valamint honfitársa, Dominique Janssen góljainak köszönhetően, ha szűken is, de 3–2-re győzött.

Az Olympique Lyonnais Spanyolországban lépett pályára, és ellenfele az a Levante UD Femenino volt, amelynek egyik kapusa a magyar női labdarúgók régi ismerőse, a román Andreea Părăluță. A valenciai csapat a legutóbbi spanyol bajnokság 3. helyezettje volt, megelőzte az Atletico Madridot, kiharcolva a kupaindulás jogát. Az OL gyengült Marozsánék amerikai szerződésével, de még így is erősebb csapat, mint a Levante. A 80. percig azonban nem született gól, ekkor Melvine Malard, majd Perle Morroni találataival (nem azok a nevek, akiket korábban minden szurkoló a sztárok sztárjaként emlegetett…) előnybe került a francia csapat, ám a brazil Giovanna (Giovanna Crivelari) révén a spanyolok nyílttá tették (1–2) a visszavágót.


Még egy mérkőzést érdemes kiemelni a kupafordulóból, az olasz bajnok Juventus albániai, shkodrai vendégjátékát. Ez az a bizonyos mérkőzés, amelyet az „akár mi is ott lehetnénk” szemüvegen keresztül nézhettünk. A Juve Cristiana Girelli és a svéd Lisa Hurtig góljaival magabiztosan győzött 2-0-ra és bizonyosan tovább is jut, de azért jó volt látni, hogy Nikolin Leka csapata milyen elszántan küzdött a nemzetközi elismertségért.

Hírajánló

UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59
Kitett magáért a két kiesett csapat az utolsó előtti fordulóban

A Szekszárd majdnem meglepte a bajnoki döntős Ferencvárost, a már kiesett Budaörs idénybeli legfölényesebb bajnoki sikerét érte el az Astra legyőzésével a Simple Női Liga 21. utolsó előtti fordulójában.

2024. május. 06., 11:29

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS