Nemzetközi
Női BL: Csiki Anna és Kocsán Petra csapata is északi ellenfelet kapott a 2. fordulóban
2021. augusztus. 22., 10:45
Női BL: Csiki Anna és Kocsán Petra csapata is északi ellenfelet kapott a 2. fordulóban
Kocsán Petráék ünnepelhettek az AC Milan ellen mérkőzés után
Fotó: TSG 1899 Hoffenheim
Nem sikerült a nagy álom, az FTC-Telekom nem jutott be a Női Bajnokok Ligája legjobb 28 csapata közé. A magyar bajnokcsapat kiesésétől függetlenül, lesz kiért izgulnunk a 2. fordulóban: Csiki Anna a svéd BK Häcken, Kocsán Petra pedig a selejtezőből kapott gól nélkül továbbjutott TSG 1899 Hoffenheim játékosaként várhatja az augusztus 22-i sorsolást.

Mielőtt áttekintenénk, mi történt az UEFA női kupasorozatában, a selejtező 2. lépcsőfokán, érdemes feltenni a kérdést: (eddig) hogyan vizsgázott a Női Bajnokok Ligája új rendszere? Némiképp leegyszerűsítve: jobb nekünk ez az új rendszer, vagy sem?

Nehéz határozott igennel, de akár nemmel is felelni, hiszen mindkét válasz mellett szólnak érvek. Mégis, a mérleg nyelve – hangsúlyozottan a Fradi kiesése ellenére is – az igen felé billenhet.

Az, hogy a magyar bajnokcsapatnak a korábban inkább csak álomnak tűnő legjobb tizenhatba (ez most a csoportkör) jutásért három masszív ellenfelen kell legyőznie, amely között van legalább egy előzetesen esélyesebbnek ítélt, tulajdonképpen nem változott. A jelenlegi rendszerben a korábbi selejtező mini-torna csoportjának 3., vagy 4. csapata elleni meccs marad ki, de alakulhat úgy is (ha a lengyelek és az albánok egymás ellen kezdenek), hogy egy erősebb csapat elleni mérkőzést lehet „megúszni” ez jó. Rossz viszont, hogy nincs körbeverés, a hibázás azonnali kiesést szül. A korábbi rendszerben a Czarni Sosnowiec és a Vllaznia még játszott volna egymással, lett volna lehetőség(ünk) az albánok elleni döntetlennel is a kvartett (most trojka) élén végezni. Ez tehát rosszabb. Kiegyenlíti viszont ezt – példa a Czarni Sosnowiec elleni győzelem – hogy a siker duplán siker, azonnal eliminálja az ellenfelet. Alkalmasint itt kell említeni azt is, hogy az egymérkőzéses lebonyolítási rendszer felértékeli a hazai pálya jelentőségét. A hazai környezetét (ami akár az étkezés, akár a környezet, de akár a labdák is beletartoznak, hogy apróságoknak tűnő dolgot is említsünk) és a hazai szurkolókét. Azaz: ha egy csapat minden követ meg akar mozgatni a pályán kívül is, természetesen sportszerű eszközökkel, annak maximálisan törekednie kell a hazai rendezésre.

A most előttünk álló 2. forduló sorsolását is a koefficiensekre alapozott kiemelési rendszer határozza meg. A „Bajnoki ág” 14 csapatából az FTC-Telekom értékszáma csak a Benficáénál jobb, azaz biztosan, magasabban jegyzet klub ellen kellett volna továbblépni szeptemberben. Miután 7 pár lesz, 7 csapat közül kerülhetett volna ki az ellenfél: Sparta Praha, Galsgow City FC, Juventus, Twente VV, az izlandi  Breiðablik, Csiki Anna BK Häckene és az Apollon Limasszol. (Amennyiben a CSZKA Moszkva nyert volna a ciprusi bajnok Apollon ellen, az albán KFF Vllaznia is kiemelt lenne.) Nem könnyű névsor, de legalább nincs benne a négy kiemelt (Barcelona, Chelsea, Bayern München, PSG), vagy olyan csapatok a „Liga-ágról”, mint az Olympique Lyonnais, a VfL Wofsburg, a Manchester City, a Slavia Praha, de az „elkerülendők” közé sorolható a Rosengård, az Arsenal, de akár Kocsán Petra klubja, a TSG 1899 Hoffenheim is. Összességében ebből talán az következik, hogy az új rendszerben az út semmiképpen sem nehezebb, de lehet könnyebb, mint korábban volt.


A pénteki és a szombati játéknapon a magyar női futball – természetesen az FTC-Telekom mellett – elsősorban a német TSG 1899 Hoffenheimre és az osztrák SKN Sankt Pöltenre figyelt.

A német Bundesliga bronzérmese magabiztos, 2–0-s győzelmet aratott az AC Milan ellen. Gabor Gallai ezúttal kicsit óvatosabban játszó csapatában Kocsán Petra nem kezdett, de azt, hogy edzője számít rá, mutatja: építi őt, a hajrában pályára lépett a magyar válogatott támadó is.

Az osztrák bajnoknak kemény diót kellett feltörnie: Zágor Bernadett csapata a hazai pályán játszó olasz bajnokkal, a Juventussal találkozott. Válogatott középpályásunk nem játszott, a kispadról figyelte, hogy a Juve Barbara Bonansea és Cristiana Girelli vezérletével 4–1-es győzelmet arat. Az eredmény tulajdonképpen a papírformát igazolja és mutatja, hogy még egy olyan jó csapatnak, mint Zágor Dettié, sincs egyenes útja a 2. fordulóba, a legjobb 28 közé.

Ugyanezt tapasztalta a szabadkai Szpartak, a PSV Eindhoven, az orosz bajnok CSZKA, a kazah szuperklub, a BIIK Kazigurt a svéd Kristianstads, a norvég Rosenborg és számoljuk ide a szlovén Pomurjét is – csupa olyan csapat, amely még a sorsolás, sőt az első játéknap eredményének ismeretében is reálisan reménykedett a továbblépésben.

Az első forduló második lépcsőfokának legemlékezetesebb meccsét kétségtelenül két régi ismerősünk, a holland bajnok Twente VV és a szabadkai Szpartak játszotta. A találkozó 80. percében (!), a ghánai Owusu-Ansah duplájával és Tijana Filipović percében még 3–0-ra a „kék galambok” vezettek. A hollandok a rendes játékidő utolsó tíz percében három gólt lőve egyenlítettek, majd a hosszabbításban még kettőt vágtak, 5–3-mal jutottak tovább.


Az UEFA már vasárnap elkészítette a Női Bajnokok Ligája 2. fordulójának sorsolását. A 12 párból – hét a „Bajnoki ágról”, öt a „Liga-ágról” – továbbjutó csapatok kerülnek be az UEFA női kupasorozata történetének első csoportkörébe, ahol már várja az érkezőket a négy kiemelt: az FC Barcelona, a Paris SC, a Chelsea és a Bayern München.

A két magyar lány, Csiki Anna és Kocsán Petra csapatai mindkét ágon utolsóként kaptak ellenfelet. A BK Häcken jó eséllyel várja a párharcot a norvég Vålerenga ellen, és Kocsán Petra csapata, a TSG 1899 Hoffenheim is északi, éppen svéd ellenfelet kapott: a svéd élvonal jelenlegi listavezetőjét, Jelena Ćankovićcsal felálló Rosengårdot. Nem a német gárda a párharc esélyese, da azt sem lehet mondani, hogy a Hoffenheim esélytelen lenne.

Az FTC-Telekom ellen továbbjutott albán bajnok KFF Vllaznia következő ellenfele a Juventus lesz, amely a Zágor Bernadették elleni mérkőzésen lépett a második fordulóba.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS