Nemzetközi
Kevés hiányzott csak Fördős Beatrixék bravúrjához
2023. március. 13., 11:45
Kevés hiányzott csak Fördős Beatrixék bravúrjához
Az Inter csak hajszállal maradt le a kupadöntőről
Fotó: Inter Women
Szép hétvégénk volt, számos, a magyarnál erősebb európai bajnokságban játszó női labdarúgónkról érkeztek jó hírek. A képzeletbeli dobogóra Fördős Beatrix (Inter Women), Turányi Lilla (Bayer 04 Leverkusen) és Pápai Emőke (GC Zürich) léphet fel, a többiekre sem lehet panaszunk – érdemes végigjárni a szokásos körsétát.

Olaszországban – az alapszakasz és a rájátszás közötti bajnoki szünetben – a kupa elődöntőjében lépett pályára a versenyben maradt négy csapat. Egy héttel ezelőtt az elődöntő első mérkőzésein az AC Milan nagy meglepetésre 1–0-ra legyőzte az AS Romát, míg az Inter 1–1-es döntetlent játszott a Juventus ellen. A visszavágón az AS Roma „helyreállította a világ rendjét”, nyert 3–1-re, nekünk pedig érdemes volt Torinóra figyelni.

Az Inter nem, hogy nem adta meg magát könnyen, remekül futballozott. Régi ismerősünk, az izlandi Sara-Björk Gunnarsdóttír már a 2. percben gólt fejelt ugyan, de Fördős Trixiék küzdöttek és a remek Tabita Chawinga a 83. percben egyenlített. Hosszabbításra került sor, amelyben azután a holland Lineth Beerensteyn a 100. percben gólt szerzett. Sajnos nem sikerült eljutni a szétlövésig.

Fördős Beatrix 102 percet játszott, a bekapott második gól után, a csapatot támadóbbá alakítva cserélte le Rita Guarino. Jó hír az is, hogy a sérüléséből felépülő Csiszár Henrietta, ha még nem is játszhatott, már kispadra került.

Azok a csapatok, amelyek nem kupamérkőzésen szerepeltek, felkészülési mérkőzéseket játszottak – a Fiorentina (Kaján Zsanett) és az US Sassuolo (Nagy Virág) például egymás ellen. 2–1-re győzött a Fiorentina, méghozzá úgy, hogy a Violák második gólját Zsani lőtte.

A Serie B-ben Ploner Szandra csapata, a Cesena, idegenben játszott 1–1-es döntetlent a Ravenna ellen.


Németországban Turányi Lilla csapata, a Bayer 04 Leverkusen az UEFA Női Bajnokok Ligája március 22-i, párizsi negyeddöntőjére is készülő VfL Wolfsburggal találkozott. A Flyeralarm Frauen Bundesliga listavezetője simán, 4–1-re győzött Leverkusenben (a Margret Kratz által a világ öt legjobb játékosa közé sorolt Alex Popp bő negyedóra alatt két gólt fejelt), jó, sőt remek hír viszont, hogy a hazaiak egyetlen találatát (a 92. percben) Turányi Lili fejelte – és még meg is tudjuk mutatni.

Németh Hannáék nem léptek pályára a hétvégén, a Werder Bremen március 14-én, kedden fogadja az Eintracht Frankfurtot.


Nehéz feladatot kapott március első felére Pápai Emőke és a sérült Buzás Kata csapata, a GC. A Szöcskék egy héttel ezelőtt az ezüstéremért folyó harcban közvetlen vetélytársuknak számító FC Zürichtől kaptak ki idegenben, 3–1-re, erre a hétvégére viszont bravúr jutott: a GC 2–2-es döntetlent játszott a legjobb svájci csapat, a Servette ellen. A spanyol Marta Cazalla Garcia az első félidőben büntetőből talált a genfiek kapujába, majd a 94. (!) percben egyenlített. Emő végig a pályán volt, jól játszott.


Svédországban a bajnokságra készülő csapatok kupamérkőzéseket játszanak. A szövetség – talán nálunk is meggondolandó rendszerben – négy, négyes csoportra osztotta a legjobb tizenhatot. A BK Häcken (Zeller Dóra nélkül) a Vittsjöt fogadta és nyert 3–1-re. A göteborgi csapattal és a mieinkkel kapcsolatban jó hír, hogy szépen halad Csiki Anna rehabilitációja. Válogatott középpályásunk posztolt is magáról egy képet közösségi média-oldalán.


Angliában a születésnapját nemrég ünneplő Siber Glória csapatával, az AFC Wimbledonnal, a Cambridge United ellen játszott bajnoki mérkőzést. U19-es válogatottunk kapitánya eredményesen futballozott, az AFCW 3–2-re nyert idegenben és bajnokságában a tabella élére ugrott.


Romániában a Románia Kupa negyeddöntőit rendezték meg a hétvégén. Az FK Csíkszereda a galaci egyetemisták elleni 3–0-ás győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé. A piros-fekete gárdában pályára lépett Nyéki Anna, Mezőssy Melánia és Balázs Eszter is, sőt utóbbi kettő gólt is lőtt. A székelyudvarhelyi Vasas Feminának viszont nem sikerült ilyen jól a kupamérkőzés, a lányok 1–0-ra kikaptak a besztercei CS Gloriától. 

Hírajánló

UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59
Kitett magáért a két kiesett csapat az utolsó előtti fordulóban

A Szekszárd majdnem meglepte a bajnoki döntős Ferencvárost, a már kiesett Budaörs idénybeli legfölényesebb bajnoki sikerét érte el az Astra legyőzésével a Simple Női Liga 21. utolsó előtti fordulójában.

2024. május. 06., 11:29

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS