Női NB I
Női futballunk történetének legerősebb bajnoksága következhet (I.)
2021. augusztus. 12., 20:27
Női futballunk történetének legerősebb bajnoksága következhet (I.)
Csányi Diána és Vajda Orsolya az MTK, illetve a szabadkai Szpartak játékosaként már találkozott. Az új szezonban is ellenfelek lesznek, csak most a szerb válogatott Vajda erősíti az MTK-t, a magyar válogatott Csányi pedig az FTC-Telekomot
Fotó: MTK Hungária
Pénteken, augusztus 13-án, két rangadóval rajtol a Simple Női Liga 2021-2022-es szezonja. A „péntek 13-a” ezúttal aligha jelent balszerencsét, mert szinte valamennyi szakértő egyetért abban, hogy a magyar női futball történetének legerősebb, legkiegyensúlyozottabb bajnoksága kezdődik ezen a hétvégén.

A legutóbbi bajnoksághoz képest, két fontos változás történt a hazai élvonalban. Az egyik, hogy a szövetség által értékesített jogoknak köszönhetően jelentősen, több mint négyszeresére nőtt a csapatok központi támogatása, amely a legjobbak esetében meghaladhatja az ötven millió forintot is. A másik, hogy az MLSZ a támogatási rendszeren keresztül, arra ösztönözte az élvonal sportszervezeteit, hogy ne legyen egyszerre több, mint négy külföldi, magyar állampolgársággal nem rendelkező játékosuk a pályán.

Ez a két hatás érződik a még napjainkban is nyitott átigazolási piacon. A megnövekedett támogatási összegnek köszönhetően, a négyes kontingensre azért figyelve, a korábbihoz képest nőtt a külföldi játékosok száma az MTK Budapestben, az Astrában, a Haladás-Viktória FC-ben, az ETO-ban, de még az újonc Puskás Akadémiában is. Ezek a játékosok reményeink szerint a magyar átlagnál jobb teljesítményre lesznek képesek, erősítve ezzel a bajnokság színvonalát.

Ha a Liga erősödésénél járunk, érdemes még egy új jelenségre felhívni a figyelmet. Korábban még soha nem fordult elő, hogy az NB I-ből kiesett csapatok – 2021 nyarán a St. Mihály FC és a Kelen SC – legjobb játékosai ilyen nagy számban igazoljanak élvonalbeli klubokhoz, maradva ezzel a Simple Női Ligában. A teljesség igénye nélkül, a St. Mihály FC-ből Savanya Csilla, Török Lilla, Sárosi Csilla, Boros Kinga, Marlo Sweatman, Jelena Koprena, Kiss-Lantos Hanna és Juhász Enikő, a Kelen SC-ből Erős Evelin, Böröcz Bettina, Árvay Hanna, Tagyi Vivien, Tatai Krisztina, Szanyi Mária és Haraszti Fanni is élvonalbeli klubhoz igazolt, „kívülről” erősítve a liga játékos-körforgását.

Összeállításunk első részében azt a négy csapatot – a Haladás-Viktóriát, a az ETO FC Győrt, a az FTC-Telekomot és az MTK Budapesten – igyekszünk körbejárni, amelyek már a bajnoki rajt napján pályára lépnek.

A Haladás-Viktória FC esetében a 2021-es év meghatározó eseménye az akadémiai képzés beindulása. A hármas egységben, a Haladás FC, az Illés Akadémia és a Viktória FC szimbiózisában dolgozó szombathelyi női futball jelentős erőforrásokat fordított a jövőt jelentő akadémiai csapatok megerősítésére, de mellette a felnőtt gárda sem vált „mostohagyerekké”. Székely Tibor csapatába számos új játékos érkezett: a kapus, Kollár Panna a MOL Fehérvár FC-től igazolt Szombathelyre, hazatért Németországból, Frankfurtból Nagy Vanessza, a jamaikai Marlo Sweatman, a bosnyák Jelena Koprena, valamint a tulajdonképpen visszatérő Kiss-Lantos Hanna, illetve Juhász Enikő Szegedről, Bódai Viktória Győrből, Andrónyi Réka Veszprémből, Urbán Viktória pedig Debrecenből költözött Szombathelyre. Ha nem is új igazolás, erősítésnek számíthat a tavaly nyáron, az ETO-ból érkezett Gődér Brigitta, aki a legutóbbi bajnokságban – súlyos sérülése miatt – nem léphetett pályára.

Marlo Sweatman: – Izgatottam várom már a rajtot, hogy a csapatunk megmutathassa az eredményét annak a munkának, amelyet a felkészülési időszakban elvégeztünk. Hiszem, hogy jó úton járunk, és látom ahogy a csapat hétről hétre fejlődik taktikailag és technikailag is. Rengeteg tehetséges fiatal van a keretünkben, bízom magunkban és nagyon várom, hogy megkezdődjön a szezon. Magamtól jó játékot várok, szeretnék a középpályán jó játékkal a csapat motorja lenni és úgy látom, ehhez nagy segítséget kapok az edzőnktől is.

Három játékos távozott a Haladás-Viktóriától. Fördős Beatrix az olasz élvonal újoncához, a Lazio Womenhez szerződött, a román Lavinia Boanda visszatért hazájába, Harsányi Andrea pedig az osztrák első osztályban, az FC Südburgenlandban folytathatja a pályafutását.

A Haladás-Viktória – természetesen a jogelőd Viktória FC-t is ide számolva – a Simple Női Liga azon csapata, amely a leghosszabb élvonalbeli tagsággal büszkélkedhet, több mint két évtizede, 1999 óta folyamatosan az NB I-ben szerepel. A 2020-2021-es szezonban a koronavírus-járvány alaposan átrendezte az erőviszonyokat, a Haladás-Viktória is megsínylette a pandémiát – mi tagadás, rezgett a biztos bennmaradást jelentő léc. Az erősítéseknek, a nyugodtabb körülményeknek és a már tavasszal is nagy szerepet kapó akadémista fiatalok fejlődésének köszönhetően, az borítékolható, hogy a Haladás-Viktória erősebb lesz, mint tavasszal volt – a kérdés az, hogy a rajt és az azt követő fordulók nehéz sorsolását is figyelembe véve, ez a tabellán miként látszik majd meg.


Nehéz volna azzal vitatkozni, hogy a 2021-es évben, a hazai élvonal csapatai közül, az új bajnokságot Szombathelyen kezdő ETO FC Győr igazolta a legtöbb minőségi játékost. Nekik is köszönhető, hogy az őszi szezon végén, a tabellán elfoglalt helye alapján még „nagy bajban lévő” zöld-fehérekre a tavaszi rajt előtt már úgy gondolhattunk, mint akiknek a szezon második felének kilenc fordulójában 21 pont megszerzése, kivételesen szerencsés esetben a negyedik hely elérése sem lehetetlen. A féléves Bundesliga-kaland után hazatérő Süle Dóra és Kovács Laura, a tavaszi találkozók többségén „nullagólos” Szőcs Réka, a pontokat hozó gólokat szerző Oláh Adrienn, valamint két további válogatott, Nagy Fanni és Rácz Zsófia már a téli átigazolási időszakban az ETO-t választotta. Természetesen Rácz Zsófia és Süle Dóra betegségét nem lehetett prognosztizálni, de talán ennek is tudható be, hogy Menczeles Iván csapata megszerezte ugyan az ötödik helyet, de el is hullajtott pontokat, a 21-ből végül 15 lett.

Savanya Csilla: – Az elmúlt évek legszorosabb bajnokságára számítok. Nagyon kiegyensúlyozottak lesznek a mérkőzések és az eredmények. Az első meccsek, az első néhány forduló eredményei alapján már többet tudunk, hogy mely csapatok lettek a legerősebbek, de az biztos, hogy nagy lesz a harc a bajnoki döntőért. Izgatottan várom a rajtot!

A nyári átigazolási időszakban négy új, rutinos, válogatott játékos érkezésével tovább erősödött a keret. A jamaikai Tiffany Cameron hiányposztra érkezett az FTC-Telekomtól, de mellette fontos fogaskerék lehet a gépezetben a szinte bármely poszton használható Savanya Csilla (St. Mihály FC), az MTK Hungáriától „hazatért” Németh Loretta, valamint a szintén MTK játékosként elkönyvelt, de legutóbb a szlovák bajnokság másodosztályában, az érsekújvári csapatban futballozó Nagy Lilla is.

Bár vannak az ETO-nak távozói is – Bódai Viktória a Haladás-Viktóriához, Ploner Szandra az olasz másodosztályú Pro Sesto 1913-hoz, az ősszel kilenc Simple Női Liga-mérkőzésen védő, 17 éves Bokros Veronika Diósgyőrbe, Horváth Cintia Mosonmagyaróvárra, Pacsuta Dóra pedig Szegedre igazolt – a keret van olyan erős, hogy megcélozza a bajnoki döntőt. Ráadásul Menczeles Ivánnak sakkoznia sem kell, mindössze két, magyar állampolgársággal nem rendelkező játékos – Tiffany Cameron és a felvidéki Feketevízi Tímea – van a keretben, azaz az ETO valamennyi mérkőzésén a rendelkezésre álló legerősebb csapatot küldheti pályára.


Különleges hetek vannak a bajnoki címvédő FTC-Telekom mögött is. Annak ellenére, hogy jól sikerült Dörnyei Balázs csapatának tavaszi szezonja – amelyet az újabb bajnoki cím és kupagyőzelem koronázott meg – nagy volt a mozgás a keretben, talán soha ennyi távozója nem volt a csapatnak egyszerre, mint most.

Érdemes először a távozókat lajstromozni. Vanessa Marques visszatért Portugáliába, és ugyanezt az országot, a lisszaboni Sportingot választotta új állomáshelyéül a bosnyák védő, Melisa Hasanbegović is. Tiffany Cameron Győrbe igazolt, Betsy Brandon pedig – a hírek szerint – a Női Bajnokok Ligája selejtezője után tér majd vissza az Egyesült Államokba. Nagy Virág az MTK Budapestet választotta, Róth Rebeka az Egyesült Államokban, a Yale egyetemen folytatja tanulmányait és sportkarrierjét, és nincs már a Fradiban a tavaszra igazolt Carolina Kehrer, valamint az új szezonra Soroksárra kölcsönadott két fiatal, Buzás Kata és a felvidéki Kolárová Roxana sem.

Csányi Diána: – Nagyon sok változás volt jó pár csapat keretében, ezért én személy szerint úgy gondolom, hogy több ki-ki meccs lesz a csapatok között és ez szerintem jót is fog tenni a bajnokságnak. Az elvárásom magammal szemben az, hogy állandó jó teljesítménnyel, jó játékkal, gólpasszokkal, gólokkal tudjam segíteni a csapatomat. Illetve szeretnék még többet fejlődni és tanulni.

Szép számmal vannak persze érkezők is, sőt az újak „nacionáléja” alapján úgy tűnik, hogy a keret nem, hogy gyengült volna, inkább tovább erősödött. Az érkezők közül az élre kívánkozik Csányi Diána, aki az MTK Budapest kék-fehér szerelését cserélte zöld-fehérre. Visszaigazolt a Ferencvárosba a legutóbb a Puskás Akadémiát erősítő Nagypál Fatima, valamint Csigi Eszter is, aki Svájból, az FC Baseltől tért haza. A fiatal védő tavasszal a sérülése és a műtétje miatt keveset játszhatott, a szurkolók abban bíznak, hogy a felkészülés során sikerült újra „felépíteni” őt. Az FTC-Telekom igazolás-politikájában továbbra is erős a délszláv vonal, de a korábbi évekhez képest ez egyre inkább azt jelenti, hogy nyugat-európai, erős bajnokságokat is megjárt játékosok érkeznek ezekből az országokból. A nyári igazolások közül a bosnyák Lidija Kuliš az AC Milan támadója volt. Az amerikai Haley Lukas, aki korábban a szabadkai Szpartakban is játszott, a francia En Avant Guingamptól érkezett Magyarországra, és a Fradi igazolt két német játékost, a 2003-as Eb-győztes Frauen Nationalelfben kerettag Isabelle Lindent, valamint a korábbi utánpótlás-válogatott, 20 esztendős Michelle Klostermann.

Bár a távozók és az érkezettek száma nagyjából megegyezik, a rajt előtt úgy látszik, a keret tovább erősödött. Várható az is, hogy az átigazolási időszak augusztus 31-i lejárta előtt, esetleg további játékosok kerülnek az FTC-Telekomtól Soroksárra, a Vágó Fanni és Szeitl Szilvia által irányított „kistestvérhez”, illetve kérdéses, hogy Dörnyei Balázs hogy dönt majd, miként kezeli azt a helyzetet, hogy jelenleg – a felvidéki Nagy Viktóriát is ide számítva – kilenc, magyar állampolgársággal nem rendelkező játékos (Bednar, Brendon, Ivanusá, Klostermann, Kuliš, Linden, Lukas, Nagy Viktória és Zlidnis) tagja a keretnek.


A bajnokságot pénteken este, az FTC-Telekom vendégeként kezdő MTK Budapest az átigazolási időszak elején alaposan ráijesztett szurkolóira. Pápai Emőke Svájcba, a GC Zürich-hez, Csányi Diána az FTC-Telekomhoz, Kocsán Petra a német Bundesligába, a TSG 1899 Hoffenheimhez, Szemán-Tóth Barbara, Mayer Zsófia és Diószegi Fanni a Puskás Akadémiához, Németh Loretta Győrbe, az ETO-hoz igazolt, és – ahogy szokták mondani – kiment velük 66 gól (Pápai 23, Kocsán 17, Csányi 8, Diószegi 6, Mayer, Németh és Szemán-Tóth 4-4) az öltözőből. Csak a számok kedvéért: az MTK Hungária 81 gólt szerzett a legutóbbi bajnokságban, és a távozókat nem számítva, a házi gólkirály az az öt játékos (Bokor, Cremer, Legendás, Stefán, és Stephens), aki két gólt szerzett.

Nagy Virág: – Kiegyenlített mezőnyre számítok. Azt gondolom, hogy az NB I mezőnye erősödött és ezáltal sokkal izgalmasabb szezon előtt állunk. Személy szerint szeretnék az MTK meghatározó játékosává válni és minden erőmmel azon leszek, hogy bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhessünk. Azt gondolom, hogy erre minden esélyünk megvan ugyanis egy nagyon jó felkészülésen vagyunk túl és igazgatottan várjuk a bajnokság kezdetét.

Aligha csodálható, hogy ebben a helyzetben, az új szezonra tekintve, a „ki fog gólt lőni?” kérdés számított a legaktuálisabbnak, de azért a távozók nagy számát figyelembe véve, a keret feltöltése is elengedhetetlenné vált.

A klub az első két érkezőt, Sipos Lillát (Astra HFC) és Nagy Virágot (FTC-Telekom) hamar bejelentette, majd, ha lassan is, de beindult az üzlet. Érkezett Vachter Fanny a DVTK-ból, és a szerb válogatott, magyar álampolgársággal is rendelkező Vajda Orsolya a szabadkai ŽFK Spartakból – senkinek sem lehet kétsége, hogy ez négy, minőségi igazolás. Érkezett a Kelen SC-ből is egy trojka, a távozását bejelentő, de egyelőre ismert új klub nélkül levő Samu Anna pótlására kiszemelt kapus, Erős Evelin, valamint Tagyi Vivien és Haraszti Fanni. Az új szezonban az MTK Budapesten erősíti majd a korábban is látott négyes – Opal Curless, Brianne Cremer, Angela Boyle és Natalie Stephens – mellett, további két amerikai: Brianna Taylor és Ebony Madrid.

A kérdés az MTK Budapest kapcsán hasonló, mint az FTC-Telekom – vagy akár a DVTK – esetében: Farkas Attila, az új vezetőedző, hogy fog sakkozni a hét külföldivel, hiszen a hat amerikai mellett, a sérüléséből felépült szerb Olivera Marković is ezt a kontingenst erősíti.

U17 női Női U16: gól nélküli döntetlen a németek ellen

Női U16-os válogatottunk gól nélküli döntetlent játszott az U15-ös német válogatott ellen a két csapat szerdai felkészülési mérkőzésén Telkiben. Rácz Zsófia együttese az összecsapással a május elején sorra kerülő horvátországi UEFA Development Tornára hangolt.

Női NB I Eldőlt a kiesés kérdése a Simple Női Ligában

A Simple Női Liga 19. fordulójában eldőlt, hogy a táblázat 11. és 12. helyezettje, a Budaörs és a Fehérvár FC kiesik az élvonalból, hátrányuk behozhatatlan a most a tizedik helyen álló Soroksárral szemben is. Az élcsapatok közül az FTC-Telekom és az ETO FC is nagy gólkülönbséggel nyert.

Hírajánló

Simple Női Kupa: sorozatban harmadszor aranyérmes az ETO

A győriek kiélezett, küzdelmes mérkőzésen győzték le az MTK Budapest együttesét a Simple Női Kupa döntőjében az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A rendes játékidő 1-1-es döntetlent hozott, majd a tizenegyespárbajban 3-2-re diadalmaskodott a zöld-fehér együttes.

2024. április. 25., 22:44
Női U16: gól nélküli döntetlen a németek ellen

Női U16-os válogatottunk gól nélküli döntetlent játszott az U15-ös német válogatott ellen a két csapat szerdai felkészülési mérkőzésén Telkiben. Rácz Zsófia együttese az összecsapással a május elején sorra kerülő horvátországi UEFA Development Tornára hangolt.

2024. április. 24., 20:29
Eldőlt a kiesés kérdése a Simple Női Ligában

A Simple Női Liga 19. fordulójában eldőlt, hogy a táblázat 11. és 12. helyezettje, a Budaörs és a Fehérvár FC kiesik az élvonalból, hátrányuk behozhatatlan a most a tizedik helyen álló Soroksárral szemben is. Az élcsapatok közül az FTC-Telekom és az ETO FC is nagy gólkülönbséggel nyert.

2024. április. 22., 13:29
Eldőlhet a kiesés a Simple Női Ligában

A szokásostól kicsit eltérően már péntek délután megkezdődik a Simple Női Liga újabb fordulója, ráadásul rangadóval: a listavezető FTC-Telekom Felcsúton, a Puskás Akadémia ellen játszik.

2024. április. 19., 11:53

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS