Nemzetközi
Pápai Emőke a svájci élvonalba szerződött
2021. június. 27., 09:13
Pápai Emőke a svájci élvonalba szerződött
Pápai Emőke az elmúlt három év legerősebb hazai csapata, az FTC-Telekom ellen is megmutatta kivételes képességeit
Fotó: MTI/Illyés Tibor
A svájci női Szuperliga ötödik helyén végzett Grasshoppers, hivatalos közösségi oldalán jelentette be, hogy szerződtette Pápai Emőkét, a budapesti MTK Hungária és a magyar válogatott 18 éves támadóját.

Talán az időzítés sem véletlen, a magyar női futball egyik legnagyobb tehetsége – akit két évvel ezelőtt a német FF Magazin Európa legjobb U17-es játékosai közé sorolt – néhány napja, június 24-én ünnepelte 18. születésnapját.

Emőke négyévesen kezdett focizni, majd közel tíz évet húzott le az előbb MAC-nak, majd Mészöly Focisulinak nevezett anyaegyesületében. 2016 nyarán – miután az akkori szabályok szerint többé már nem játszhatott fiúk között – az MTK Hungária futballistája lett.

A hazai élvonalban 2019. május 12-én, az ETO ellen mutatkozott be, majd még ebben a szezonban volt először kezdő is, a Ferencváros elleni bajnoki döntő második mérkőzésén.

Az igazi kiugrást számára a „csonka” 2019-2020-as szezon hozta, amelyben nem férhetett kétség ahhoz, hogy a szezon felfedezettjei közül ő nyújtotta a legjobb teljesítményt. A 2020-2021-es szezonban alapemberré vált az alapszakaszt megnyerő, majd a bajnoki döntőt elveszítő klubjában, 23 góljával pedig a góllövőlistán is „ezüstérmes” lett.

A válogatott csapatban 2021. április 13-án, Bosznia-Hercegovina ellen mutatkozott be, majd a Szerbia elleni, két júniusi találkozón már gólokkal is letette a névjegyét.

A magyar női labdarúgásban, ha nem is kivételes, de ritka az, hogy egy játékos tinédzserként szerződik a magyarnál erősebb, külföldi bajnokságba. A kétezres évek példái között ott van Jakabfi Zsanett, aki érettségije után lett a VfL Wolfsburg játékosa, de nagyon fiatalon, 16 évesen játszott egy évet Vágó Fanni is a német TSV Crailsheimben. Nagy Vanessza 15 és fél évesen került Szombathelyről az SKN Sankt Pöltenbe, ahol megmutatta magát az osztrák élvonalban, de elsősorban a B-csapatban játszott.

Pápai Emőke új klubja, a Grasshoppers legalább három dologban hasonlít az MTK-hoz. Fővárosi (zürichi) klub, kék-fehér egylet és hosszú történetét férfi csapata eredményessége tette világszerte ismertté. A „Szöcskék” – pontosabban a jogelőd FFC Schwerzenbach 1974-ben alakult, 1999-ben bajnoki címet, 1992-ben, 2003-ban és 2008-ban Svájci-kupát nyert. A 2008-as kupasiker után egy évvel vette át a klubot a GC.

A „Szöcskéket” erősítette 2016-ban, majd 2018 és 2021 nyara között három szezonon át, a korábbi magyar válogatott Krisztin Sára.  A Grasshoppers a legutóbbi szezonban a 8 csapatos élvonal középmezőnyében végzett, 5. lett.

 

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS