Nemzetközi
Pénteken tartja az UEFA a Női Bajnokok Ligája sorsolását
2021. július. 01., 08:53
Pénteken tartja az UEFA a Női Bajnokok Ligája sorsolását
Augusztus 18-án indul ismét a harc, a Női Bajnokok Ligája serlegéért. Az UEFA a sorozat döntőjét 2022. május 22-én Torinóban, a Juventus stadionjában rendezi
Fotó: UEFA
Az UEFA július 2-án, pénteken 13 órakor készíti el az új rendszerű Női Bajnokok Ligája selejtezőjének sorsolását. Az már ismert, jó hír, hogy a sorozatban Magyarországot képviselő FTC-Telekom a selejtező kiemeltjei közé került. Talán éppen a bizakodás indokolja, hogy érdemes újra áttekinteni az Európai Labdarúgó-szövetség női nemzetközi kupájának új lebonyolítási rendjét.

Alkalmasint minden érdeklődő előtt ismert, hogy a korábbiakhoz képest megszűnik a 32 csapatos „főtábla”. A selejtezőben több csapat indul, és a „főtáblát” tulajdonképpen a tizenhat csapatos csoportkör jelenti majd. A szurkolók többsége persze – egyszerűen fogalmazva – arra kíváncsi, ez az új rendszer jobb, avagy kevésbé kedvező lesz-e a mindenkori magyar induló, 2021 nyarán az FTC-Telekom számára?

Nézzük a változásokat, a könnyebb érthetőséget segítve, pontokba szedve!

  1. Az új rendszerű Női Bajnokok Ligájában több csapat indulhat, mint a korábbi kiírásokban. Ennek oka elsősorban az, hogy a legutóbbi öt év kupaszereplése alapján felállított európai erősorrend hat legerősebb bajnoksága – Franciaország, Németország, Spanyolország, Anglia, Svédország és Csehország (!) – 3-3 csapattal rajtolhat. Az erősorrend következő tíz országa (Dánia, Hollandia, Olaszország, Kazahsztán, Norvégia, Izland, Svájc, Skócia, Oroszország és Fehéroroszország) 2-2 csapatot nevezhetett a BL-be. (Talán sokaknak szemet szúr a lista 7-16. helyezettjei között Kazahsztán, vagy Fehéroroszország, a legjobbak között pedig Csehország jelenléte. Itt egyszerűen arról van szó, hogy egy-egy csapat – a Slavia Praha és a Sparta Praha, illetve a BIIK Kazigurt, valamint az FK Minszk olyan magas koefficienst hozott, hogy azzal bevitte a hátán országa még egy csapatát. Nekünk, magyaroknak ebbe a 16-ba volna jó bekerülni, ezért is fontos minden hazai klub számára az FTC-Telekom jó szereplése.) A további országok, az országok erősorrendjét mutató lista – benne a 29. helyen álló Magyarország – 16-50. helyezettje, 34 ország, egy-egy csapatot nevezhet.
  2. A Női Bajnokok Ligája új lebonyolítási rendje három szakaszból áll, de az első szakaszon belül is külön kell választani két lépcsőt. Az első fordulóban összesen 60 csapat – közte az FTC-Telekom lép pályára, selejtező mini-tornán. Már itt, a legelején két ágra szakad a mezőny: a „Bajnoki ágon” versenyez az országonkénti lista 7-50. helyezettjének 44 bajnokcsapata, közte az FTC-Telekom is. A „Liga-ágon” 16 csapat játszik, az erősorrend 1-6. országának 3. helyezettjei, valamint a 7-16. országok 2. helyezettjei. Érdemes rögzíteni, hogy a „Bajnoki ág” és a „Liga-ág” csak a csoportkörben találkozik, azaz a Bajnoki ágon szereplő Ferencvárosnak csak a már említett bajnokcsapatokkal kell játszania, akár a csoportkörig is.
  3. A selejtező mini-tornáin továbbra is 4-4 csapat kerül azonos helyszínre, azonos csoportba, itt azonban megszűnik a körmérkőzéses rendszer. Az új lebonyolítási rend kicsit hasonlít a koronavírus-járvány miatt használt tavalyihoz, ám mégis más. Az UEFA a „Bajnoki ág” 44 csapatát (valamint a „Liga-ág” 16 csapatát is) két-két csoportra osztotta, kiemeltekre és nem kiemeltekre. (A 2021-2022-es szezonban csak 43 ország bajnoka szerepel ezen az ágon, de ezzel most nem érdemes összezavarni a rendszert.) Az FTC-Telekom az erősebb 22 csapat között van, kiemelt lesz. (A „régi rendszerben” ez azt jelentette volna, hogy a második kalapba került a kiemelésnél.) Minden négyes csoportba két kiemelt és két nem-kiemelt kerül. Az első játéknapon a kiemeltek és a nem-kiemeltek játszanak egymás ellen, sorsolás alapján, egy mérkőzést. A két győztes bejut a csoport „döntőjébe”. A második játéknapon a két korábbi győztes játszik egymás ellen, a tét a csoportgyőzelem és a továbbjutás. (A vesztesek is játszanak, de ennek már „csak” a koefficiensük szempontjából lesz jelentősége.)
  4. A selejtező mini-torna mérkőzéseire augusztus 18-án (szerdán) és augusztus 21-én (szombaton) kerül majd sor. A „Bajnoki ágról” 11, a „Liga-ágról” 4 csapat jut a második fordulóba. A „régi rendszerben ez lenne a „főåtábla”, de itt most nem 32 csapat lép majd pályára, hanem 24. A „Bajnoki ágon” a selejtezőből érkező 11 csapat (közte, reményeink szerint az FTC-Telekom), valamint az európai ranglista 4-6. helyezettjének bajnokcsapata, azaz Csiki Annával a svéd BK Häcken, a cseh Sparta Praha és a dán Køge. Ezek a párharcok már két mérkőzésen dőlnek el, és a 14 csapat által vívott 7 párharc 7 győztese bejut a Női Bajnokok Ligája csoportkörébe. A „Liga-ágon” a 4 selejtezős mellé kerül a 6 legerősebb ország ezüstérmese (kutyaerős társaság: Olympique Lyonnais, VfL Wolfsburg, real Madrid, Manchester City, Rosengård és Slavia Praha), közülük is az öt párharc győztese jut be a csoportkörbe.
  5. A selejtező 2. fordulójának sorsolását augusztus 22-én tartja az UEFA, a mérkőzésekre augusztus 31-én (kedden)/szeptember 1-én (szerdán), valamint szeptember 8-án (szerdán)/szeptember 9-én (csütörtökön) kerül sor.
  6. A selejtezőből tehát a „Bajnoki ág” 7 legjobbja, valamint a „Liga-ág” 5 győztese jut a 16 csapatos csoportkörbe, ahol már várja az érkezőket a négy kiemelt bajnokcsapat: az FC Barcelona (amely nem csak spanyol bajnok, de címvédő is, a Paris SG, a Bayern München és a Chelsea.
  7. A csoportkörben négy kvartettet sorsol ki az UEFA, innen az első két-két helyezett (8 csapat) jut az egyenes kieséses szakaszba. A csoportkör sorsolásának dátuma szeptember 16-a, a 6 csoportfordulóra 2021 október 5-e és december 16-a között kerül sor, hétközi játéknapokon.
  8. Alkalmasint most érdemes megpróbálni válaszolni arra a kérdésre, kedvezőbb-e nekünk, magyaroknak az új lebonyolítási rend, vagy nem? Objektív válasz nincsen. De, a mérleg nyelve inkább a kedvezőbb felé billen. Az határozottan kijelenthető, hogy az FTC-Telekom, kivételesen szerencsés sorsolással, feljuthat úgy a főtáblára, hogy nem kell magánál erősebb ellenfelet legyőznie. Miközben, persze az is igaz, hogy már a sorozat legelején, a selejtező mini-tornán is kaphat olyan ellenfelet (csak a példa kedvéért: mint a Juventus, a BIIK Kazigurt, a Twente), amely ellen több mint bravúr a siker. Átlagos sorsolást és a papírforma beigazolódását feltételezve, az FTC-Telekomnak két, saját magánál erősebb (értsd: előrébb rangsorolt) csapatot kell legyőznie ahhoz, hogy a csoportkörbe, a legjobb tizenhat közé jusson. Mondhatjuk, hogy ez eddig is így volt, de pontosítsunk rögtön. Ez eddig csak így lehetett.

Az UEFA és a DAZ streaming szolgáltató szerdán megkötött megállapodásának köszönhetően, a 48 ligarendszerű csoportmérkőzés és az egyenes kieséses szakasz 13 mérkőzése élőben nézhető lesz az UEFA Women's Champions League YouTube-csatornáján. Érdemes feliratkozni, mert fókuszálhatunk a magyar szereplőkre, de a csatorna extra tartalmakat is kínál majd és persze mazsolázhatunk majd a meccsek között is.

 

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS