Női A-válogatott
Pénteken tartja az UEFA a női vb-selejtező sorsolását
2021. április. 28., 18:45
Pénteken tartja az UEFA a női vb-selejtező sorsolását
A legutóbbi két nagy torna selejtezőjében, Magyarország azonos csoportban volt a svéd válogatottal
Az UEFA pénteken, 13.30-tól, tartja a 2023-as, Ausztráliában és Új-Zélandon rendezendő 9. női Labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek sorsolását. Magyarország válogatottja a negyedik kalapba kapott besorolást.

Ez lesz az első olyan női világbajnokság a FIFA történetében, amelynek házigazdái két kontinentális szövetséget képviselnek: Új-Zéland, amely a nyitómeccs házigazdája is, az óceániai, a döntőnek is otthont adó Ausztrália pedig az ázsiai földrész labdarúgó-szövetségének tagja.

A világbajnoki nagydöntő harminckét csapatos lesz – ugyanúgy, mint ahogy már a legutóbbi, a franciaországi torna is az volt. A mezőnybe a legtöbb csapat Európából érkezik majd, 11 válogatott; utána Ázsia következik, 6 csapattal, közte a társrendező Ausztráliával; Észak- és Közép-Amerikának, valamint Afrikának 4-4 helye lesz; míg Dél-Amerikát 3 gárda képviseli. Óceániának egyetlen biztos helye van, de ez már most elkelt, a rendező Új-Zélandé. A további három hely sorsa interkontinentális selejtezőn dől el – az erőviszonyok ismeretében szinte kizárt, hogy itt ne jusson ki még egy európai a tornára.

Európából 51 válogatott nevezett a selejtezőre. Ezekből az UEFA összesen 9 darab, öt-, illetve hatcsapatos csoportot sorsol ki, az eredményességi koefficiensekre épülő kalapbeosztás szerint.

A kilenc csoportban dől el, mely csapatok játszhatnak a világbajnokságon – a szisztémában csak az első lépés egyszerű: minden csoportgyőztes vb-résztvevő lesz.

Valamennyi csoportmásodik rájátszásban vesz részt. Közülük a legjobb három erőnyerő lesz; a további hat, három párban, egy-egy mérkőzést játszik a továbbjutásért. A rájátszás második fordulójában ezeknek a meccseknek a győztesei, valamint a korábbi erőnyerők ismét három párban vívnak egymérkőzéses párharcot. A talpon maradt három csapat közül a két legerősebb mutatóval rendelkező kvalifikálja magát a világbajnokság 32 csapatos mezőnyébe, míg a harmadik az interkontinentális selejtezőn vesz részt.

A selejtező sorsolása előtt Magyarország a 4. kalapba kapott besorolást, ami azt jelenti, hogy három papíron erősebb ellenféllel szembe kell majd néznie.

Az UEFA sorsolási kalapjai, a válogatott csapatok koefficiensei alapján:

1. kalap: Hollandia, Németország, Anglia, Franciaország, Svédország, Spanyolország, Norvégia, Olaszország, Dánia
2. kalap: Belgium, Svájc, Ausztria, Izland, Skócia, Oroszország, Finnország, Portugália, Wales
3. kalap: Csehország, Ukrajna, Írország, Lengyelország, Szlovénia, Románia, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, Észak-Írország
4. kalap: Szlovákia, MAGYARORSZÁG, Fehéroroszország, Horvátország, Görögország, Albánia, Észak-Macedónia, Izrael, Azerbajdzsán
5. kalap: Törökország, Málta, Koszovó, Kazahsztán, Moldova, Ciprus, Feröer-szigetek, Georgia, Lettország
6. kalap: Montenegró, Litvánia, Észtország, Luxembourg, Örményország, Bulgária.

A sorsolást az UEFA saját közösségi média csatornáján élőben közvetíti majd.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS