Női NB I
Rengeteg ügyes játékost köszönhet a Simple Női Liga az U14-es projektnek
2022. január. 08., 10:42
Rengeteg ügyes játékost köszönhet a Simple Női Liga az U14-es projektnek
Somogyi Diána (fehérben) is a program "gyermekeként" lett az ősz végére alapember a DVTK védelmében
Fotó: eto.hu
Az UEFA 2018 őszén, négy közép-európai ország, Magyarország, Szerbia, Szlovákia és Csehország részvételével indította el leány U14-es fejlesztési projektjét. Már a pilot projektnek számító első év is – a szerb szövetség sportigazgatójának sajnálatos halála miatt – három szereplősre fogyatkozott, de az, hogy hány országban folyt, folyik a program, az eredményességet nem befolyásolja.

Magyarország, az MLSZ női szakága is nagy lendülettel vágott bele a munkába. Jelentős segítséget kaptunk az UEFA-tól – a „jelentős segítséget” Margret Kratz-nak hívják – de feltétlenül ki kell emelni a már a tervezés időszakában oroszlánrészt vállaló három szakembert: Csertői-Juhász Anitát, Markó Edinát és Berla Attilát. Az ő munkájuk, valamint a végrehajtásra kialakított négy régióban felkért edzők lelkesedésének, hozzáértésének jutalma, hogy hamar, már az első év végén úgy tekinthettünk az leány U14-es fejlesztési projektre, mint a női szakág történetének legsikeresebb programjára. (Egyetlen „vetélytársa” lehet, a 2002-es ISM-NLA iskolai futball projekt, de az elsősorban a Deutsch Tamás vezette akkori sportminisztérium programja volt, nem a szövetségé.)

Gyakran mondjuk, hogy amint a puding próbája az evés, úgy az utánpótlás-nevelés sikerességének fokmérője az, mennyit profitál belőle a felnőtt labdarúgás. Érdemes, ebből a szempontból visszapillantanunk a gyakorlatilag 2019 januárjában, a 2005-ös, kisebb részben a 2006-os korosztállyal indult pilot projektre, valamint a Simple Női Liga 2021-es, őszi szezonjára, mert a párhuzamosok – még csak nem is a végtelenben – találkoztak.

A leány U14-es fejlesztési projekt – teljes nevén UEFA-MLSZ leány U14-es fejlesztési program – létrahozásakor, az európai labdarúgó-szövetség elsősorban a nemzetközi versenyképességet célozta. A szűk egy éven át tartó program során – amint az Margret Kratz prezentációiból kiderült, kicsit a német DFB korosztályos válogatottjainak kiválasztási modelljéből kiindulva – a kialakított négy régióban a helyi szakemberek először igyekeztek felmérni „szinte minden” a korosztályba tartozó leány labdarúgók, majd előbb bővebb, később szűkebb kerettel kialakították a régió válogatottját. A további szűkítés már az országos U15-os válogatott keretének kialakítását jelentette, annak érdekében, hogy a tehetséges lányok minél hamarabb kiléphessenek a nemzetközi porondra is.

Mi magyarok, ugyanakkor az első pillanattól kezdve hangsúlyoztunk még egy nagyon fontos célt. Az országos U14-es bajnokság létrehozását, illetve ezzel párhuzamosan a versenyrendszerben szereplő klubok megerősítését. Visszapillantva, ennek eredményével sem kell szégyenkeznünk – és tulajdonképpen ennél a pontnál érdemes a Simple Női Liga 2021–2022-es kiírásának őszi szezonjához kanyarodni.

Azok a játékosok, akik a pilot projektben szerepeltek, akik a figyelmet magukra irányították, még az elmúlt őszön is csak tizenhat évesek voltak. Nagyon fiatalok. Kétségtelen, hogy 15-16 éves játékosok korábban is léptek pályára a hazai NB I-ben, ez a női szakág sajátossága. Olyan „tömegre”, közel kétcsapatnyi játékosra azonban nem volt példa, mint 2021-ben. Fontos azt is jelezni: a játékukat nem a kényszer szülte, valamennyien a tehetségükkel, a felkészültségükkel kopogtattak – ki-ki dörömbölt – a felnőtt csapat öltözőjének ajtaján.

Érdemes rápillantani azoknak a 2005-ösöknek a névsorára, akik ősszel letették a névjegyüket a Simple Női Ligában, mert sokakban ott látni a nagyon fényes karriert! Németh Adél (Haladás-Viktória FC), Kováts Anna (Haladás-Viktória FC), Nagy Dorottya (Haladás-Viktória FC, korábban ZTE), Benke Annamária (Soroksár SC, korábban Ferencváros, MTK), Molnár Adelina (Soroksár SC), Pongrácz Ágnes (Puskás Akadémia, korábban DVSC), Helmeczi Petra (Puskás Akadémia, korábban DVSC), Tóth Zsóka (Puskás akadémia, korábban DVSC), Kovács Aida (Puskás Akadémia, korábban ETO FC Győr), Mayer Zsófia (Puskás Akadémia, korábban MTK), Nagy Lili (Puskás Akadémia, Sipőcz Virág (Puskás Akadémia, korábban SC Sopron), Tuza Petra (Puskás Akadémia, korábban Nyíregyháza Spartacus), Somogyi Diána (DVTK, korábban Hajdúszoboszló, FC Hatvan), Havasi Bernadett (DVTK, korábban Mezőkövesd, FC Hatvan), Garabecz Veronika (DVTK, korábban Tiszaszentimre, FC Hatvan), Katona Flóra (DVTK, korábban Nyíregyháza Spartacus, FC Hatvan). Fontos mellettük említeni két 2006-ost, Harmat Sárát (Puskás Akadémia, korábban Dorog) és Novák Lucát (Puskás Akadémia, korábban Haladás-Viktória FC), hiszen ők is túl vannak első NB I-es meccsükön, illetve néhány olyan kislányt, aki szintén felnőtt bajnokságban játszik, de csapata másodosztályú: Buzás Emmát (2006, Budaörs), Tóth Ágnes (2005, FC Hatvan), Szolomájer Leilát (2005, FC Hatvan), Acsádi Petrát (2006, Szekszárdi UFC), Szappanos Katalint (2005, Gyulai Amazonok) – a teljesség igénye nélkül.

És akkor még nem beszéltünk azokról, akik – tizenhat évesen – „csak” erős, akadémiai U19-es csapatokban fejlődnek hónapról hónapra.

Női NB I Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Hírajánló

Gólcsúccsal zárult a Simple Női Liga alapszakasza

Gólrekordot hozott a Simple Női Liga 22. fordulója. Az alapszakasz utolsó mérkőzésein 35 gól esett, ez 5,8-as átlagnak felel meg. Ilyen magas gólátlag korábban nem akadt az idényben.

2024. május. 13., 14:44
Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS