Nemzetközi
Siber Gloria: Szerencsésnek tartom magam, hogy kipróbálhatom a labdarúgást egy olyan országban, ahol a futball ekkora népszerűségnek örvend
2023. január. 13., 09:16
Siber Gloria: Szerencsésnek tartom magam, hogy kipróbálhatom a labdarúgást egy olyan országban, ahol a futball ekkora népszerűségnek örvend
Siber Gloria 17 évesen került be az AFC Wimbledon felnőtt csapatába
Fotó: AFC Wimbledon
Itthon Kiskunfélegyházán kezdődött a pályafutása, 2018-ban ikertestvérével, Szofiával együtt a hátukon vitték azt a csapatot, amely aranyérmes lett a megyei U15-ös bajnokságban. Játszott az Astrában, bekerült az U17-es válogatottba, majd a család Angliába, Londonba költözött. Azóta az egyelőre a férfi szakágban veretesebb AFC Wimbledon játékosa, onnan hívta meg őt Turtóczki Sándor az U19-es válogatottunk őszi Eb-selejtezőire. Főhősünk, Siber Gloria, gólokkal és jó játékkal hívta fel magára a figyelmet – nem csoda, hogy Telkiben, a lelátón sokan fogalmaztak úgy, talán megvan felnőtt válogatottunk következő kiváló felépítésű támadója.

– Anglia talán ma a világ női labdarúgásában a legdinamikusabban fejlődő ország, az Európa-bajnoki cím védője. Válogatottjuk azzal a nem is titkolt céllal készül a jövő évi világbajnokságra, hogy a kontinensünk után a világ trónjára is üljön. Abban, hogy az angol női futball ilyen elképesztő ütemben fejlődött az elmúlt években, – a játékosok, a szakmai munka mellett – óriási szerepe van a (női) labdarúgást körülvevő, irigylésre méltó hangulatnak. Hadd faggassalak először arról, milyen ma a női futballt követni Angliában, illetve női labdarúgónak lenni Londonban?

+ A női futball erőteljes fejlődésnek indult az egész világon. Érdemes követni, mert egyre színvonalasabb a játék, nem mellékesen az angolok a legutóbbi Európa-bajnokság győztesei. A női Premier League mérkőzéseket több alkalommal néztük, mivel a Chelsea női csapat stadionja csak húsz percre van tőlünk. Egy-egy hazai mérkőzésen 5-6000 néző előtt folyik a játék, fantasztikus hangulatban. Szerencsésnek tartom magam, hogy kipróbálhatom a labdarúgást egy olyan országban, ahol a futball ekkora népszerűségnek örvend, a mérkőzés alkalmával örömmel látom, hogy idős-fiatal, férfi-nő és rengeteg gyerek is önfeledten szurkol bármelyik csapatnak. Megtisztelő, hogy olyan futball kultúrával ismerkedtem meg amely valóban a foci szeretetéről szól, nagyon motiváló egy olyan, az egész országot összefogó közösség tagjának lenni, ahol mindenki a megtalálja a futballban az örömöt, legyen az játékos, edző, stábtag, szponzor, szurkoló, szülő. Mindeközben nehéz játékosként helytállni, idegen országban idegen nyelven egy jól működő közösségbe „külsősként” beilleszkedni, hosszú és nehéz feladat. A női labdarúgás nagyon népszerű, szinte minden általános iskolában van fiú és lány foci, műfüves kispálya, nem riadnak vissza a sokszor barátságtalan időjárástól sem. A női játékosok száma még a serdülő és ifjúsági korosztályokban is jelentős, megfelelő alapokkal rendelkeznek, s mivel nagy a konkurencia, nehéz kitűnni. Sokat kell bizonyítani, de a szorgalmas és tudatos munka meghozza az eredményt. 2020 tavaszától sikerült bekerülnöm a Wimbledon AFC U18-as csapatához, majd onnan 17 évesen a felnőtt női csapathoz, amire nagyon büszke vagyok.

– Milyen a te csapatod, az AFC Wimbledon? Mennyi fény jut rátok, alacsonyabb osztályú csapatként?

+ A felnőtt csapat, amelyben második éve játszom, egy kiegyenlített bajnokság élvonalába tartozik. Bő kerettel rendelkezünk, van a csapatban egykori Chelsea játékos is, vele vagyok a támadó sorban és jól megértjük egymást. A bajnokság mellett két kupában is folynak a küzdelmek, ezáltal magasabb osztályú csapatokkal is találkoztunk, tavasszal folytatódik a versengés a trófeáért. A legutóbbi kupameccset a Fulham Stadionban játszottuk, ahol győzelmet arattunk, a stadiont háromezer szurkoló töltötte meg, óriási élmény volt.

– Azok között a fiatal játékosaink között vagy, akiknek a pályafutását biztos kezek egyengetik. Bizonyosan része ennek, hogy néha próbáltok belenézni a varázsgömbbe, fürkészni, mit hozhat a jövő, de nézzük előbb a jelent: hogyan jellemeznéd magad, az erősségeidet, az esetleges gyengébb dolgokat – hol tart ma Siber Gloria pályafutása?

+ A pályafutásom még egészen az eléjén jár és mivel fiatal vagyok, folyamatosan változnak a jellemvonásaim. Alapvetően a személyigésem kiegyensúlyozott, nyugodt, csendes, őszinte, kedves és segítőkész. Nagyon szeretek csapatban lenni, jól tudok alkalmazkodni, megbízható vagyok és lelkiismeretes, becsületesen szorgalmasan tudok dolgozni a közös sikerért. Ezzel együtt szeretem a visszajelzéseket és a kritikát, mert abból tudom, hogy mely tulajdonságom az, amelyen javítanom kell még. Ilyen például a kommunikáció, az irányítás.

– Mindjárt faggatlak a jövőről is, de előtte még egy fontos dolog: ikertestvéreddel, Szofiával együtt bizonyosan ti is érzitek az ikerség kivételes „matematikáját”, amelyben 1+1 az nem kettő, hanem három. Önmagad vagy, de része egy másik embernek is. A pályafutásod, a pályafutásotok során mit jelent ez a különleges kapcsolat?

+ Szofival nagyon szoros a kapcsolatunk, erős kötelék van köztünk, nagyon jó testvérek vagyunk, mindenben számíthatunk egymásra. Ötéves korunk óta együtt sportolunk, kezdtük a szertornával melyet 13 éves korunkig űztünk, mellette párhuzamosan jött a foci és az iskolában az atlétika, ahol számos diákolimpiai címet nyertünk egyéni és csapat szinten is. Az erős kapcsolatnak a sportban mindig hasznát vettük, egymás miatt és egymásért küzdöttünk számtalan esetben, ebből is adódik, hogy közösen nagyon jól működünk a pályán. Nagyon sajnálom, hogy jelenleg nem vagyunk egy csapatban, hiányzik a közös játék, mindig tudtuk egymást motiválni a pályán. Nagyon büszke voltam, amikor mindketten a nemzeti mezben képviselhettük Magyarországot, remélem most, hogy felépült a sérüléséből, lesz még erre újra lehetőségünk.

– Március 7-én leszel 19 esztendős. ha tényleg belenézel abba a bizonyos varázsgömbbe, hogy látod Glorit egy-két, de akár öt, tíz év múlva. Megfogalmazhatók az álmaid?

+  Pontos terveim még nincsenek a jövőt illetően, rövidebb időszakokra tervezek, először is nyáron befejezzük a középiskolát és egyetemen folytatjuk tovább a tanulmányainkat. Ezzel együtt szeretnénk magasabb szintű klubhoz igazolni, ahol további lehetőségünk van fejlődni. Szeretném, ha 5-10 év múlva már nemzetközi szintű játékossá nőhetném ki magam, de ehhez még nagyon sok kihívás és munka vár rám.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS