Nemzetközi
Török Kitti remek szezont zárt a NAIA-ban
2021. december. 25., 11:38
Török Kitti remek szezont zárt a NAIA-ban
Török Kitti bekerült a konferencia második álomcsapatába is
Fotó: Central Methodist University
A legutóbbi hetekben, az amerikai egyetemi bajnokságok közül a legerősebbnek számító NCAA-vel foglalkoztunk (innen draftolta Kaján Zsanettet az OL Reign), de érdemes – a sorozat 2021-es zárásaként – a NAIA-ra is rápillantani, itt is játszottak magyarok. Két magyar lányról tudunk, akik a második számú amerikai egyetemi versenyrendszerben, a NAIA-ban futballoznak. Az év végéhez közeledve Tatai Orsolya és Török Kitti tengerentúli szezonjáról is adunk egy rövid áttekintést.

Az NAIA a második számú egyetemi versenyrendszer az USA-ban: az NCAA-hez képest fele annyi, általában eleve kisebb hallgatói létszámú egyetemet tömörít és az egyetemek sport költségvetése is általában nagyjából a fele, mint a másik rendszerhez tartozóké. A színvonal általában alacsonyabb, de ettől függetlenül mind egyéni-, mind csapatszinten itt is található csúcsteljesítmény. És bár a profi ligák utánpótlását (minden sportágban) elsősorban az NCAA adja, volt már rá példa, hogy innen is profiszerződést kapnak egyetemi sportolók.

A női futball lebonyolítása hasonló, mint az NCAA-ban. A bajnokságok ősszel kerülnek megrendezésre, a ligáknak vagy konferenciáknak nevezett fix csoportbeosztás szerint. A legjobbak azután egyenes kieséses rájátszásban folytatják az országos bajnoki címért zajló küzdelmeket.

 

Tatai Orsolya
harmadéves (junior)
Goshen College (Indiana)

A Goshen, vagy becenevükön a Juharlevelek, a NAIA második divíziójában, a Crossroads (Keresztutak) konferenciában szerepelnek – utóbbi elnevezés a tagintézmények vallási kötődésére utal. Az idei szezonban az alapszakaszt (két győzelemmel és hét vereséggel) a nyolcadik helyen zárták, majd a bajnokságon belüli rájátszás első fordulójában kikaptak az alapszakasz győztesétől és így kiestek a további küzdelmekből.

Orsi, aki itthon az MTK utánpótlásából az Astra érintésével került a Kelenbe, még a szezon elején három, bajnokságon kívüli (non-conference) mérkőzésen lépett pályára és egy kapura lövésig jutott.

 

Török Kitti
másodéves (sophomore)
Central Methodist University (Missouri)

A Central Methodist – a Sasok – a NAIA első osztályának tagja, csapatai a Heart of America konferenciában szerepelnek. Az idei szezont a női labdarúgó csapat a saját bajnoksága címvédőjeként várhatta és esélyeshez méltóan, hibátlan teljesítménnyel abszolválta először az alapszakaszt, majd a liga rájátszását is – megnyerve ismét a ligát és kiharcolva a NAIA országos rájátszásában való indulás jogát.

A 32 csapatos országos főtáblán a Sasok magabiztos győzelmekkel, kapott gól nélkül meneteltek egészen az elődöntőig, ahol a későbbi döntőt csak büntetőpárbajban elveszítő William Carey egyetem állta útjukat.

Kitti Sopronból került az akkor még elsőosztályú Feminába, majd két évet töltött a Ferencváros akkori (szintén NB I-es) fiókcsapatában, a Kókában és később az Astrában is megfordult. A Sasokkal ez volt a második szezonja és a csapat egyik alapembereként minden mérkőzésen pályára lépett: 2 góllal és 8 gólpasszal járult hozzá a remek szezonhoz, amelynek végén a bajnoksága (konferenciája) legjobbjainak második csapatába is beválasztották.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS