Nemzetközi
Zeller Dóra és a BK Häcken bejutott a svéd kupadöntőbe
2023. március. 20., 09:42
Zeller Dóra és a BK Häcken bejutott a svéd kupadöntőbe
Zeller Dóráék sikert ünnepelhettek a kupaelődöntőben
Fotó: BK Häcken
Hétről hétre, amikor készül az Európa más bajnokságaiban játszó női labdarúgóinkra fókuszáló összeállítás, azt (is) keressük, kik azok, akiket ünnepelhetünk, akik számára az átlagosnál, vagy a szokásosnál jobban sikerült a hétvége. Ezen a héten ők: Zeller Dóra és Németh Hanna.

Svédországban a kupasorozat legjobb tizenhat csapata előbb négy csoportban, körmérkőzéses rendszerben viaskodott, majd a kvartettek győztesei az elődöntőben csaptak össze. A BK Häcken útja a Kristianstad elleni győzelmen keresztül vezetett a fináléba – de a sárga-feketéknek jónéhány buckát ki kellett kerülnie. Alanen révén a 26. percben a vendég Kristianstad szerzett előnyt és ezt Anna Anvegård csak az 56. percben egyenlítette ki. Már úgy tűnt, a rendes játékidő nem hoz döntést, de szerencsére a 91. percben a dán Stine Larsen is gólt lőtt, a két magyar lány csapata bejutott a döntőbe. A sokáig sérüléssel bajlódó Zeller Dóra felépült, az utolsó negyedórára be is állt és része volt abban, hogy csapata a hajrában erősíteni tudott.


Németországban mindkét kitűnő válogatott védőnk csapata, a Werder Bremen és a Bayer Leverkusen is idegenben győzött a hétvégén.

Ha Németh Hanna csapatának, a Werder Bremennek sikerül a szezon végén bennmaradnia a Flyeralarm Frauen Bundesligában, a klub bizonyosan úgy fog visszatekinteni a vasárnapi, MSV Duisburg elleni mérkőzésre, mint az egyik legfontosabb mérföldkőre. A zöld-fehérek a "Supersub" Christin Meyer góljával 1–0-ra nyertek, ezzel 13 pontjuk lett, a tízcsapatos mezőnyben felléptek a 8. helyre, jobb gólkülönbséggel megelőzve a duisburgi Zebrákat, és azt az SV Meppent, amelynek legyőzésével Turányi Lilla és csapata segítette az SV Werder Brement. A Bayer 04 Leverkusen Selina Ostermeier révén a 88. percben szerezte meg a győztes gólt, úgy, hogy akkor már negyedórája emberhátrányban játszott.  


Olaszországban megkezdődött a bajnokság felső- és alsóházának rájátszása. A Fiorentina – Kaján Zsanett nélkül – már pénteken pályára lépett a Női Bajnokok Ligája negyeddöntőre készülő AS Roma ellen és belelépett egy pofonba: 5–1-re nyertek Firenzében a Farkasok. A felsőház másik – sőt, pontosabban duplán – magyar érdekeltségű csapata, az Inter Women az ötösfogat szabadnaposa volt a hétvégén, nem játszott bajnokit, a kék-feketék számára a legfontosabb hír a norvég válogatott Noor Hoelsbrekken Eckhoff szerződtetése lett.

Az alsóházban az US Sassuolo a papírformát igazolva, 3–0-ra nyert a Sampdoria ellen. Nagy Virág ezúttal nem kapott lehetőséget a kezdőcsapatban hat légióst pályára küldő és további hármat a kispadra nevező gárdában.

A másodosztályban Ploner Szandra csapata, a Cesena, 4–2-re győzött a Brescia ellen.


Svájcban a Grasshoppers – Pápai Emőkével a fedélzeten, a papírformát igazoló vendéggyőzelmet aratott az FC Rapperswil-Jona ellen. A 2–1-re megnyert találkozón a hazaiak – tizenegyesből – már a 3. percben előnyhöz jutottak. Ella Ljustina szabadrúgásból lőtte a GC első gólját, a győztes találatot pedig Luna Lempérière szerezte, az első félidő vége előtt. Pápai Emő végig a pályán volt, agilisan, jól játszott.


Romániában az FK Csíkszereda – ahogy a székely médiumok fogalmaznak – „vállalható vereséget szenvedett a favorit otthonában”. A listavezető, aranyesélyes temesvári Poli ellen Albu László a Balog Boglárka – Albu Erika, Berkeczi Emőke (Abos Bianka, 77.), Bartalis Barbara, Szentes Szabina, Nyéki Anna, Mezőssy Melánia (Kristó Laura, 86.), Szőke Eszter, Balázs Eszter, Antal Anita, Györgyicze Réka tizenegyet küldte pályára. 2–0-ra győzött a Politehnica, de mondhatjuk, hogy „csak” 2–0-ra, mert Balog Boglárka egy tizenegyest is védett. A székelyudvarhelyi Vasas Feminának is nagy hal jutott a hétvégére, a kolozsvári Olimpia. A román sportcsatorna, a Pro Arena élőben közvetített a mérkőzést – ez volt az első alkalom, hogy országos csatornán láthattak a nézők Udvarhelyről női labdarúgó mérkőzést. A premier nem sikerült túl jól – igaz, a papírformát igazolva – 5–0-ra nyert az AS FC Universitatea.


Megkezdődött a szezon az osztrák másodosztályban is. Sipos Lilla csapata, az FC Südburgenland sajnos rosszul rajtolt, hazai pályán kapott ki 3–2-re a Landhaus juniorjaitól. A vereséggel az őrvidéki csapat visszacsúszott a kieső, 10. helyre, de bízzunk benne, hogy a következő fordulóban megindul majd felfelé.

Hírajánló

UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59
Kitett magáért a két kiesett csapat az utolsó előtti fordulóban

A Szekszárd majdnem meglepte a bajnoki döntős Ferencvárost, a már kiesett Budaörs idénybeli legfölényesebb bajnoki sikerét érte el az Astra legyőzésével a Simple Női Liga 21. utolsó előtti fordulójában.

2024. május. 06., 11:29

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS