Nemzetközi
Kedd este, a Női Bajnokok Ligájában szurkolhatunk a magyar bajnoknak
2021. augusztus. 16., 16:07
Kedd este, a Női Bajnokok Ligájában szurkolhatunk a magyar bajnoknak
Erkölcs. Erő. Egyetértés.
Fotó: Fradi.hu
A Simple Női Liga címvédője, az FTC-Telekom, kedden este, 20.30-kor, a lengyelországi Sosnowiecben kezdi meg szereplését a Női Bajnokok Ligájában.

Az UEFA a korábbiaktól eltérő, teljesen új rendszerben bonyolítja le egyetlen női kupasorozatát. 

A Simple Női Liga címvédője, az FTC-Telekom, kedden este, 20.30-kor, a lengyelországi Sosnowiecben kezdi meg szereplését a Női Bajnokok Ligájában.

A Ferencváros ötödik alkalommal szerepel a Női Bajnokok Ligájában. Az első két kiírásban – 2015 és 2016 nyarán – egyaránt a holland Twente VV jutott tovább a Fradi selejtező-csoportjából. 2019 augusztusában, azaz a 2019–2020-as kiírásban a szerb ŽFK Spartak jobb gólkülönbségével végzett a pozsonyi mini-tornán az FTC-Telekom előtt, a tavalyi, „hibrid” lebonyolításban pedig a zöld-fehérek simán nyertek ugyan a luxemburgi Racing FC ellen (6–1), de a szlovén ŽNK Pomurje ellen (1–4) nem sikerült kiharcolni a főtáblára jutást.

A selejtező két ága – a bajnoki ág és a „liga-ág” – közül a Ferencváros természetesen a bajnokcsapatok között játszik. Az ide sorolt – azaz nem eleve a főtáblára került, vagy később, a második fordulóban bekapcsolódó – 43 bajnokcsapatot az UEFA 11, négycsapatos mini-torna csoportba sorolta. Innen két lépésben, 11 továbbjutó jut a második fordulóba, ahol Csiki Anna csapata, a svéd BK Häcken, valamint a cseh Sparta Praha és a dán Køge egészíti ki tizennégy részvevőre a mezőnyt. A második forduló kétmérkőzéses párharcainak hét győztese jut fel a főtáblára.

Az FTC-Telekom az első mérkőzését a mini-torna házigazdájával, a lengyel Czarni Sosnowieccel játssza majd. A lengyel bajnokcsapat – amely nem tévesztendő össze a férfi szakágból ismert Zagłębie Sosnowieccel – kicsit olyan most, mintha nálunk „feltámadt” volna a László Kórház SC. A „Vasutas” ugyanis tizenháromszoros lengyel bajnok, de ebből tizenkettő – azaz az idein kívűl valamennyi – az 1980–2000 közötti időszakra esik. A lengyel bajnokságot 2014 és 2017 között sorozatban négyszer a Medyk Konin nyerte meg, majd jött a Górnik Łęczna három elsősége, ez is magyarázza, hogy a Czarni Sosnowiec európai koefficiense alkalmasint alacsonyabb, mint a csapat játékereje.

A magyar női labdarúgók közül – természetesen az FTC-Telekom játékosain kívül – Csiki Anna (BK Häcken), Zágor Bernadett (SKN Sankt Pölten) és Kocsán Petra (TSG 1899 Hoffenheim) léphet pályára a Női Bajnokok Ligája idei kiírásában. A svédek nem, de a másik két csapat már a Fradihoz hasonlóan most, a hét közepén megkezdi a BL-szereplést. Az SKN Sankt Pölten Torinóba utazik, ahol első ellenfele – szerdán este – a török bajnok Beşiktaş lesz (a mérkőzést az ORF Sport plus élőben közvetíti), Kocsán Petráék pedig a „Liga-ágon”, Zürichben, az izlandi Valur ellen rajtolnak, kedden 14 órakor. A TSG Hoffenheim a YouTube csatornáján keresztül streamet ajánl a mérkőzéshez.

Azt szokták mondani, „magyarok mindenhol vannak” – a Czarni Sosnowiec esetében ez talán csak részben igaz. Mindenesetre, a játékoskeretet böngészve, feltűnhet a mieink ellen korábban több válogatott meccsen pályára lépő szlovák középpályás, Andrea Horváthová, vagy honfitársa, a védő Patricia Fischerová neve. A keret lengyel játékosai közül az ötvenedik válogatottságához közeledő Martyna Wiankowska az egyetlen, aki a svédek elleni, áprilisi meccsre meghívót kapott Nina Patalontól az új szövetségi kapitánytól. (A 35 éves, új szövetségi kapitány, az első női kapitány a lengyel válogatott élén, korábban maga is játszott a Czarni Sosnowiecben.)

Az FTC-Telekom hétfőn délelőtt, tizenegy órakor a lengyel charter-társaság, az Enter Air gépével repült a felső-sziléziai Katowicébe, ahonnan már igazán nincs messze az egybeépült iparvidéken szinte a nagyvárossal összenőtt Sosnowiec. A lányok este a mérkőzés helyszínén, a helyi Népstadionban (Ludovy Stadion) edzenek – a 7500 férőhelyes, létesítmény a Zagłębie otthona.Az UEFA első fordulós mini-tornái egyetlen kivétellel négycsapatosak, a kakukktojás éppen a miénk – az albán KFF Vllaznia ellenfél nélkül lépett a következő lépcsőfokra. A keddi FTC-Telekom–Czarni Sosnowiec párharc győztese augusztus 20-án, pénteken este játszik majd az albán bajnokkal, a továbbjutásért.

Hírajánló

UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59
Kitett magáért a két kiesett csapat az utolsó előtti fordulóban

A Szekszárd majdnem meglepte a bajnoki döntős Ferencvárost, a már kiesett Budaörs idénybeli legfölényesebb bajnoki sikerét érte el az Astra legyőzésével a Simple Női Liga 21. utolsó előtti fordulójában.

2024. május. 06., 11:29

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS