Nemzetközi
Kilenc európai válogatott már biztos vb-résztvevő
2022. szeptember. 07., 09:34
Kilenc európai válogatott már biztos vb-résztvevő
A magyar válogatott Spanyolországban játszotta utolsó mérkőzését a selejtező sorozatban
A keddi játéknappal befejeződtek a 2023-as, Ausztráliában és Új-Zélandon rendezendő női labdarúgó-világbajnokság selejtezői. A mi csoportunk, a B-csoport utolsó találkozóin Spanyolország 5–0-ra nyert Ukrajna ellen, Skócia pedig 6–0-ra győzött a Feröer-szigeteken, de ez a végső sorrenden már nem változtatott. Női labdarúgó-válogatottunk a kvintett negyedik helyén végzett.

Mondhatjuk, hogy a Margret Kratz által irányított csapatnak már a sorsoláskor sem volt szerencséje, mert volt olyan selejtezőcsoport, amelyben előrébb végezhetett volna, sőt az is megkockáztatható, hogy az E-csoportban – amely Oroszország kizárása miatt csonka maradt – a bosnyák gárda helyén akár pótselejtezősök is lehettek volna a mieink. De, inkább arra érdemes emlékezni, hogy tavaly október 22-én Skóciában az utolsó percben kapott góllal szenvedtünk a harmadik hely és a továbbjutási esélyek szempontjából sorsdöntő vereséget. Ugyanígy tekinthetünk az eredetileg áprilisra kiírt, de az orosz-ukrán háború miatt elhalasztott, Ukrajna elleni idegenbeli mérkőzésre, amellyel egy jó szériában levő, a koratavaszi mérkőzéseken jól, eredményesen játszó csapat lendülete tört meg. Fenyvesi Evelinék végül a szinte már tét nélküli, Spanyolország elleni, madridi találkozóval zárták a sorozatot – a 3–0-s vereségünk a csoportot maximális pontszámmal, 53-0-s (!) gólkülönbséggel záró spanyolok második „legrosszabb”, illetve „legrosszabb hazai” eredménye lett a világbajnoki selejtezők során.

A világbajnoki résztvevő, nem európai országok: Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Dél-Korea, Kína, Fülöp-szigetek, Vietnam, Egyesült Államok, Kanada, Costa Rica, Jamaika, Zambia, Marokkó, Nigéria, Dél-Afrika, Brazília, Argentína, Kolumbia.

Az európai világbajnoki selejtezők zárásával kilenc válogatott, Svédország, Spanyolország, az Izlandot az utolsó mérkőzéssel megelőző Hollandia, Anglia, Dánia, Norvégia, Olaszország, Németország, Franciaország már a harminckét csapatos vb-mezőny résztvevője. A kilenc csoportmásodik a rájátszásban folytatja a versengést a vb-részvételért. Közülük a hat gyengébb (Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Portugália, Skócia és Wales) október elején három párban, egy mérkőzésen dönt a pótselejtező második körébe jutásról. Itt már várja a továbbjutókat a három legerősebb második helyezett (Izland, Írország és Svájc), hogy október közepén, megint csak egymérkőzéses párharcokban megtudjuk, mely három válogatott lett a pótselejtező legjobbja.

Közülük a (selejtező és a pótselejtező eredményei alapján számított) legjobb kettő csatlakozik a világbajnokság mezőnyéhez, a harmadik pedig interkontinentális-selejtezőt játszik – a nemzetközi női labdarúgás erőviszonyai alapján, szinte biztos továbbjutási eséllyel.

A női labdarúgó-világbajnokságot 2023 július 20-a és augusztus 20-a között rendezi Ausztrália és Új-Zéland.

Hírajánló

UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59
Kitett magáért a két kiesett csapat az utolsó előtti fordulóban

A Szekszárd majdnem meglepte a bajnoki döntős Ferencvárost, a már kiesett Budaörs idénybeli legfölényesebb bajnoki sikerét érte el az Astra legyőzésével a Simple Női Liga 21. utolsó előtti fordulójában.

2024. május. 06., 11:29

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS