Nemzetközi
Kulcsár Katalin: A BL-döntőhöz folyamatos felkészülés kell
2021. május. 20., 09:19
Kulcsár Katalin: A BL-döntőhöz folyamatos felkészülés kell
Kulcsár Katalin (jobbról a mádosik) a budapesti BL-döntőn is szerepelt
A hálók ellenőrzésétől a kispadok felügyeletéig rengeteg feladata volt Kulcsár Katalinnak, aki a hétvégi női BL-döntőn kapott szerepet. A legismertebb magyar női játékvezető tapasztalatairól mesélt a noifutball.mlsz.hu-nak.

– A legfontosabb talán, hogy ilyenkor én vagyok a játékvezető beugrója. Ha vele valami történne, nekem kellene átvennem a mérkőzést. A mérkőzés alatt a két kispad előtti területen, az úgynevezett harmadik büntetőterületen meghozott döntésekben kell segítséget nyújtanom. Ezenkívül felügyelem a kispadokat, a melegítő játékosokat, de a mérkőzés előtti ellenőrzéseket, mondjuk a háló átnézését is én végzem – kezdi Kulcsár Katalin a negyedik játékvezető feladatairól, amelyeket a hétvégi női BL-döntőben is ellátta. – Ilyenkor a kapcsolattartó is én vagyok, engem keresnek a csapatok, a szervezők, az orvosok, mindenki. Illetve az adminisztráció is az én dolgom.

A legismertebb magyar női játékvezetőnek nem ez volt az első BL-döntője, így nagy meglepetésre nem számított. Öt évvel ezelőtt ő vezette a VfL Wolsburg–Olympique Lyonnais találkozót. De a 2019-es budapesti fináléban is szerepet kapott, szintén negyedik játékvezetőként; illetve 2008-ban a Bajnokok Ligája elődjének számító UEFA Women’s Cup döntőjében volt Gaál Gyöngyi segítője a két kispad között.

Ezek mellett számos rangos nemzetközi összecsapáson számítottak már rá, Európa-bajnoki, és világbajnoki párharcokon kapott feladatot. De Kulcsár Katalin elárulta, a BL-döntők közül számára a 2016-os a legkedvesebb, amikor ő dirigált a pályán. A nemzetközi megbízatásokhoz azonban egész évben jó formában kell lennie a játékvezetőnek és a csapatok szereplését is követnie kell:

– A találkozó előtt egy-két héttel tudom csak meg a küldést, hogy hol lesz dolgom, ilyenkor már késő lenne elkezdeni a felkészülést, amire az UEFA és a FIFA is nagy hangsúlyt fektet, például hozzáférést ad számunkra mérkőzések felvételeihez és statisztikákhoz. Fontos, hogy tudjam, a csapatok milyen leshatárral dolgoznak, mik a reakcióik labdavesztéskor, milyen gyorsan váltanak védekezésből támadásba, és még sok mást. Amennyire lehet, előre kell látnom például, hogy a játékos várhatóan mit fog kezdeni a labdával, hogy rá vagy az érkező játékosra figyeljek jobban. A Bajnokok Ligája persze sok szempontból extra, most például a kispadok adtak sok feladatot, mivel jóval többen foglaltak ott helyet, mint egy átlagos bajnoki találkozón.

A munka azonban a mérkőzés után sem ér véget, az UEFA ellenőrével a játékvezetők még aznap kielemzik a történteket.

– Ekkor már tudjuk, hogy értékelik a teljesítményünket, és hogy a kulcsdöntések rendben voltak-e, de ritkán vagyok teljesen elégedett. Otthon is sokszor átnézem még a felvételeket. Nagyjából ezzel zárulnak a feladatok egy-egy mérkőzéssel kapcsolatban.

Hírajánló

UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59
Kitett magáért a két kiesett csapat az utolsó előtti fordulóban

A Szekszárd majdnem meglepte a bajnoki döntős Ferencvárost, a már kiesett Budaörs idénybeli legfölényesebb bajnoki sikerét érte el az Astra legyőzésével a Simple Női Liga 21. utolsó előtti fordulójában.

2024. május. 06., 11:29

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS