Nemzetközi
Megkezdődtek a küzdelmek az amerikai egyetemi bajnokságban
2022. szeptember. 03., 09:28
Megkezdődtek a küzdelmek az amerikai egyetemi bajnokságban
Róth Rebeka a "Bulldogokat", azaz a Yale csapatát erősíti –immár másodévesként
Idén is több magyar lány rúgja a bőrt az észak-amerikai egyetemi ligákban is. Beharangozó írásunkban szó lesz a tavaly végzősként távozó játékosok további sorsáról és bemutatjuk, hogy ebben az évben kikért szurkolhatunk.

Magáról a versenyrendszerről a tavalyi szezon kezdetekor írtunk bővebben.

Tiszta Amerika!

Tiszta Amerika!

A női labdarúgással foglalkozó oldalunk igyekszik követni a külföldön játszó magyar lányokat is. Eddig, főként az európai élvonalbeli bajnokságban szereplő tizenhárom labdarúgónkra fókuszáltunk, de mellettük hiba lenne megfeledkezni azokról, akik „túl az Óperencián”, az Egyesült Államokban tanulnak és mellette az egyetemi versenyrendszerben futballoznak. A témában szakértőnek számító Róth Dénestől – a sorozat első részeként – azt kértük, próbálja meg olvasóinkat elhelyezni a rendszerben, illetve lajstromozzuk, „kik a mieink” a különféle egyetemi bajnokságokban. Egy sorozat első darabja ez az írás, igyekszünk a jövőben rendszeres beszámolni a hat lányról, illetve „tisztázni” néhány jelenleg még a homályba vesző kérdést.

Tovább

Az európai futball szervezetéhez szokott magyar szemmel a legfontosabb különbségek:

Csak az NCAA I. osztálya (Div. I) egy kb. 340 csapatot magában foglaló, 33 önálló bajnokságból álló versenyrendszer. Egyben a legmagasabban jegyzett, hiszen ez termeli a NWSL és az USA női válogatottjának utánpótlását is.

Bár szervezetileg teljesen független a FIFA/UEFA rendszerétől, magát az NCAA I. osztályt mégis úgy érdemes elképzelni, mint az európai bajnokságok összességét, ahol az egyes ligák, konferenciák (ezekből van összesen 33) az egyes országok nemzeti (első osztályú) bajnokságainak felelnek meg. Ahogy Európában is elég nagy a szórás az egyes bajnokságok erőssége között, úgy az NCAA-ben is jelentős különbségek vannak az egyes ligák között. A legerősebbek ligák top csapatai a női BL csoportkörébe jutásért játszhatnának Európában. De még a „második kalapos” ligák top vagy közép csapatai is esélyesek lennének a Simple Liga döntőjébe való bejutásra. 

A hasonlat a női BL-lel is folytatható: az egyes bajnokságok legjobbjai – az európai rendszerhez hasonlóan: az erősebb bajnokságokból több, a gyengébbekből kevesebb számú kvalifikált gárda – egy 64 csapatos, egyenes kiesés tornán küzdenek meg egymással az NCAA bajnoki trófeájáért. (Az NWSL, mint az egész észak-amerikai kontinensre kiterjedő, tisztán üzleti alapon működő profi liga, ebben az értelemben talán a férfiaknál hamvába holt Szuper Ligának felelhet meg.)

De térjünk rá a magyar lányokra! A 2021-es szezonban Kaján Zsanett kiemelkedően szerepelt. Második lett az NCAA góllövőlistáján és csapatával, a St. John’s University-vel a nyolcaddöntőig jutott az NCAA Torunament küzdelmeiben. Kiváló teljesítménye nem kerülte el a profi játékosmegfigyelők szemét: az OL Reign draftolta, akikkel a teljes felkészülést is végigcsinálta. Végül a nyáron a Fiorentina csapatának adták el, ahol azóta már egy duplával be is mutatkozott.

Németh Hanna az egyik legerősebb ligában (Big10) szereplő Indiana alapembere volt. A tavaszi szezonban hazatérve már a Fradival lett bajnok, majd nyáron a Bundesligába, a Werder Bremenhez igazolt.

Kis Stella (University of Alabama - UAB Blazers), aki csapatával a Conference USA nevű ligában szerepel, élt az NCAA által a Covid miatt közel egy évre megszűnt sportéletre tekintettel adott lehetőséggel és egy ötödik szezonra is magára ölti a Blazers mezét. (Az NCAA égisze alatt főszabályként minden sportoló négy évet versenyezhet, sportágtól függetlenül.)

Ugyanígy tett Zágonyi Barbara is, aki végzett hallgatóként továbbra is korábbi csapatát, a St. Francis College-et erősíti. A Brooklyni Terrierek becenévre hallgató alakulat a Northeast Conference (NEC) ligában szerepel.

Róth Rebeka idén már alapembere lett a Yale Bulldogsnak, ahol második évét kezdi. Saját bajnokságuk, az abba bizonyos „második kalapba” tartozó Ivy League (3 csapat kvalifikált innen a 64-es főtáblára) tavaly nem sikerült jól a Bulldogoknak. A magyar párharcokat ugyanakkor sikerült megnyerniük: nem csak Zágonyi Barbiékat tudták legyőzni, hanem értékes skalpként a Kaján Zsanett-tel felálló, később az NCAA Tournament nyolcaddöntőjéig menetelő St. John’s-t is legyőzték.

Hozzájuk két újonc csatlakozik elsőéves hallgatóként-sportolóként, reméljük minél több játékpercet kapnak már elsőévesként is, és minél előbb alapemberré tudnak válni csapatukban. A korábban a Kelenben és az Astrában is játszó, utánpótlás válogatott Árvay Hanna a Stetson University színeiben lép majd pályára. A szintén U17-es, majd U19-es válogatott, az MTK-val saját nevelésű játékosként NB I-es bajnoki címet is szerző Stefán Bernadett a University of Southern Mississippi csapatában játszik.

Az öt magyar női labdarúgó és csapataik szereplését fogjuk idén heti összefoglalók keretében követni, szeptember közepétől.

 

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS