Nemzetközi
Tiszta Amerika!
2021. szeptember. 05., 13:40
Tiszta Amerika!
Kaján Zsanett számít a magyar légió legrutinosabb tagjának
Fotó: Red Storm
A női labdarúgással foglalkozó oldalunk igyekszik követni a külföldön játszó magyar lányokat is. Eddig, főként az európai élvonalbeli bajnokságban szereplő tizenhárom labdarúgónkra fókuszáltunk, de mellettük hiba lenne megfeledkezni azokról, akik „túl az Óperencián”, az Egyesült Államokban tanulnak és mellette az egyetemi versenyrendszerben futballoznak. A témában szakértőnek számító Róth Dénestől – a sorozat első részeként – azt kértük, próbálja meg olvasóinkat elhelyezni a rendszerben, illetve lajstromozzuk, „kik a mieink” a különféle egyetemi bajnokságokban. Egy sorozat első darabja ez az írás, igyekszünk a jövőben rendszeres beszámolni a hat lányról, illetve „tisztázni” néhány jelenleg még a homályba vesző kérdést.

Az Egyesült Államokban, az egyes sportágak egyetemi bajnokságai nem a nemzetközi szövetségek égisze alatt zajlanak, hanem azoktól teljesen független egyetemi sportszövetségek szervezik, minden sportágra kiterjedően. A labdarúgásnak sincs köze sem az USA labdarúgó szövetségéhez, sem a regionális szövetséghez, sem a FIFA-hoz.

A versenysportban szereplő egyetemek mindegyike valamelyik egyetemi sportszövetség és azon belül valamelyik konferencia tagja.

A két legjelentősebb ilyen szervezet: az NCAA (National Collegiate Athletic Association), és az NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics).

Az NCAA-ban (több mint 1100 egyetem, 500 ezer sportoló, évente 3.5 milliárd dollár sportösztöndíj) három divízió (DI, DII, DIII) létezik, ebből a DI jelenti az élsportot. A DI adja a profiligák közvetlen utánpótlását (kb. 170 ezer sportoló, 350 egyetem, évente 2.8 milliárd dollár sportösztöndíj). Az Egyesült Államok 600 fős, tokiói olimpiai küldöttségének 75% volt korábbi NCAA-versenyző, és más országokat képviselve további legalább 500 sportoló (mint Hosszú Katinka is) tanult a rendszerbe tartozó egyetemen.

A kifejezetten kisebb egyetemeket átfogó NAIA-ban (kb. 250 egyetem, nagyjából fele akkora sportköltségvetéssel dolgoznak, 77 ezer sportoló tartozik hozzájuk, 800 millió dollár sportösztöndíjat osztanak ki évente) két divízió van. A NAIA – bár innen is draftolnak egy-egy játékost a „major” ligákba – a finanszírozást, a sportértéket tekintve inkább az NCAA DII-DIII-nak felel meg.

Felépítés: szervezet → divízió → konferencia

A konferencia (amelyet a magyar sportsajtó gyakran a major sportágakban gyakran „főcsoportnak" nevez) a versenyrendszer alapegysége: általában 8-12 egyetem állandó közös bajnoksága, minden sportágban. A legtöbb egyetem nem versenyeztet csapatot az összes sportágban, általában 15-20 férfi és ugyanennyi női csapata van egy intézménynek, ennyi sportágban versenyeznek. Nem minden sportágban van csapata mindkét nemnek: előfordul, hogy csak női (pl. torna), van, amelyből csak férfi (amerikaifutball) csapat versenyez.

A konferenciák elsősorban a hagyományok és a földrajzi adottságok alapján szerveződtek; nagyjából egymáshoz közeli (legalábbis nem túl távoli) egyetemek alkotnak közös konferenciákat, de különösen az ország ritkábban lakott részein ez még így is sok száz kilométeres távolságokat (és így a legtöbbször repülőgépes utazást) is jelent.

A konferenciákból (ahogyan a divíziókból sem) kiesni nem lehet. A konferenciák győztesei (és sportágtól függően esetleg az összteljesítmény alapján további meghívottak) a szezon végén rájátszásban vesznek részt és divíziónként országos győztest hirdetnek.

NŐI LABDARÚGÁS

KAJÁN ZSANETT (1997) – senior (végzős) – támadó St. John’s University – Red Storm Big East https://redstormsports.com/sports/womens-soccer/roster/zsani-kajan/4382

NÉMETH HANNA (1998) – senior (végzős) – védő Indiana University – Indiana Hoosiers Big Ten https://iuhoosiers.com/sports/womens-soccer/roster/hanna-n-eacute-meth/15831

KISS STELLA (1999) – senior (végzős) – középpályás Universtiy of Alabama – UAB Razors Conference USA https://uabsports.com/sports/womens-soccer/roster/stella-kiss/8774

ZÁGONYI BARBARA (1999) – senior (végzős) – középpályás St. Francis College – Brooklyn Terriers Northeast https://sfcathletics.com/sports/womens-soccer/roster/barbara-zagonyi/5402

RÓTH REBEKA (2002) – freshman (elsőéves) – középpályás Yale University – Yale Bulldogs Ivy League https://yalebulldogs.com/sports/womens-soccer/roster/rebeka-r-th/16385

TATAI ORSOLYA (2000) – freshman (elsőéves) – védő Goshen College – Goshen Meaple Leafs https://goleafs.net/sports/womens-soccer/roster/orsolya-tatai/4426

Amatőr profik, vagy profi amatőrök

A USWNT 18 fős olimpiai keretében mindössze egyetlen olyan játékos akadt, akinek nem volt egyetemi „előélete”. A többi 17 játékos mindegyike korábban az NCAA DI-ben játszott, 12 különböző egyetemet képviselve.

De az olimpián más országok női válogatottjában is voltak egykori vagy jelenlegi NCAA DI játékosok. (Például Németh Hanna egyik egyetemi csapattársa, az új-zélandi válogatott Gabi Rennie).

De, az angol Lucy Bronze, 18 évesen 2009-ben, egyetlen szezon erejéig szerepelt a North Carolina színeiben – meg is nyerték az országos bajnoki címet. Más kérdés, hogy Bronze az első év után inkább hazatért Angliába, és az Evertonhoz szerződve profinak állt.

A magyar lányok közül jelenleg öten (Kaján Zsanett, Németh Hanna, Zágonyi Barbara, Kiss Stella és Róth Rebeka) játszanak az NCAA-ben, míg Tatai Orsolya az NAIA-ben.

Játékoskeretek

Általában nagy, 25-30 fős keretekkel működnek a csapatok. Egy játékos főszabályként az egyetemi alapképzésnek (college) megfelelő időtartamot, vagyis 4 évet tölthet el az egyetemi sportban (lásd: Feltételrendszer). A keretek összetétele ennek megfelelően általában egyenletesen oszlik el a teljesen friss, középiskolai/utánpótlás bajnokságokból éppen kikerülő elsőévesektől, a másod- és harmadéveseken át, a már negyedik egyetemi (azaz: felnőtt) szezonjukban játszó végzősökig.

Az átigazolás (egyik egyetemről a másikra) létezik, de ritka. Egy-egy keretben általában egy-két olyan játékos van, aki nem a középiskola után, hanem átigazolással került oda.

Az edzők szinte kizárólag arra tudnak támaszkodni, hogy olyan, az utánpótlás közegben bizonyított játékosokat toborozzanak, akikből ők ott az egyetemi csapatban megfelelő szintű felnőtt játékost tudnak képezni, nevelni.

Hivatalos meccseken a kezdőcsapat többnyire harmad- és negyedéves (senior és junior) játékosokból áll, kiegészülve egy-egy kirobbanóan tehetséges helyi, vagy Európából toborzott, akár több éves, felnőtt bajnokságban szerzett tapasztalattal rendelkező első- és másodévessel (freshman és sophomore).

A többé-kevésbé korlátlan oda-vissza cserelehetőség biztosítja, hogy a mindenkori „fiatalokat” is be lehessen építeni a csapatba. A nagy keretek arra is lehetőséget adnak, hogy akár még néhány sérült esetén is rendszeresen 11-11 elleni edzőmeccseket tudjanak játszani házon belül is.

A bajnokságok lebonyolítása

Az egyetemi sportban a legtöbb sportágban nincs teljes éven át szezon: őszi, téli, illetve tavaszi sportok vannak. A labdarúgás őszi sport: a szezon augusztus második felében kezdődik, a bajnokságok október végéig zajlanak, a rájátszás (egyenes kieséses rendszerben) november közepétől december elejéig. A rájátszában először 4 külön helyszínen 16 csapatos minitornákat rendeznek, majd ezek győzteseinek részvételével a College Cup (két elődöntő, egy döntő).

Az előszezon nyáron kezdődik, edzőmérkőzésekkel.

A szezonon kívül (tavasszal) is vannak mérkőzések (kevesebb), de azok a hivatalos eredményekbe, rangsorokba nem kerülnek be.

A szezonban, augusztus második felétől kétféle hivatalos meccsre kerül sor: conference és non-conference mérkőzéseket játszanak a csapatok, vegyesen. A conference meccsek (mindenki mindenkivel egyszer játszik) eredményei alapján dől el az adott konferencia (bajnokság) sorrendje, míg a többi mérkőzés beleszámít az adott csapat teljes szezonjának eredményébe is. Utóbbi alapján határozzák meg hogy mely csapatokat hívják meg a 64 csapatos rájátszásba.

Konferenciák

Az NCAA DI-ben 33 konferenciában zajlik a bajnokság. A magyar érdekeltségűek közül a Big Ten, ahol Németh Hanna az Indiana Hoosiers csapatában játszik, az egyik igazi topbajnokság, az egyik legerősebbnek számít a női labdarúgásban (és sok már sportágban is).

További topbajnokságnak számító konferenciák: Pac-12, ACC, Big 12, SEC. Ezekből a bajnokon kívül akár 5-6 (vagy néha még több) csapat is bekerül a rájátszásba.

Egy-egy konferencia és csapat erejét az is mutatja, hogy a profi ligákba (NWSL vagy Európába) hány játékost draftolnak.

(Folytatjuk.)

Hírajánló

UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59
Kitett magáért a két kiesett csapat az utolsó előtti fordulóban

A Szekszárd majdnem meglepte a bajnoki döntős Ferencvárost, a már kiesett Budaörs idénybeli legfölényesebb bajnoki sikerét érte el az Astra legyőzésével a Simple Női Liga 21. utolsó előtti fordulójában.

2024. május. 06., 11:29

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS