Nemzetközi
Elindult a szezon az amerikai egyetemi bajnokságban is
2023. augusztus. 29., 12:11
Elindult a szezon az amerikai egyetemi bajnokságban is
Mislai Fruzsina a Matadorokat erősíti majd az NCAA-ben
Fotó: gomatadors.com
Idén is több magyar lány lép pályára az észak-amerikai egyetemi ligákban. Beharangozó írásunkban bemutatjuk, hogy idén kiknek szurkolhatunk a tengerentúlon.

Magáról a versenyrendszerről a két évvel ezelőtt írtunk bővebben (https://noifutball.mlsz.hu/hir/tiszta-amerika), és tavaly is összefoglaltuk röviden, hogy az európai futball szervezetéhez képest melyek a legfontosabb különbségek (https://noifutball.mlsz.hu/hir/megkezdodtek-a-kuzdelmek-az-amerikai-egyetemi-bajnoksagban).

Ebben a szezonban négy magyar női labdarúgó vitézkedik a legmagasabban jegyzett versenyrendszerben, az NCAA első osztályában: Árvay Hanna, Mislai Fruzsina, Róth Rebeka és Stefán Bernadett.

Mind a négyen különböző bajnokságban (konferenciában) szerepelnek csapataikkal.

Rangidősként a harmadik amerikai szezonját kezdő Róth Rebekát említjük elsőként, aki a Yale Bulldogs csapatával tavaly a saját bajnokságuk harmadik helyén végzett úgy, hogy hazai pályán veretlenek maradtak. Az Ivy League közvetlenül az öt top bajnokság mögötti második vonalhoz tartozik.

Rebeka teljesítményére az ellenfelek edzői felfigyeltek: a szezonvégi szavazáson a bajnokság álomcsapatának második “sorába” (All Ivy - Second Team) választották.

Idén számukra is bevezetik a rájátszást, ahová a nyolc csapatos bajnokság négy felsőházi gárdája jut majd be. A Bulldogok egyértelmű célja legalább a tavalyi eredmény megismétlése, de az NCAA országos rájátszásban való szereplés kiharcolása is.

Mindkét másodévesünkre, Árvay Hannára és Stefán Bernadettre is igaz, hogy az első évük jól sikerült: csapataikban alapemberek lettek, minden mérkőzésén kezdőként léptek pályára. Hanna három góllal és egy gólpasszal, Bernadett két góllal és két gólpasszal is észrevétette magát.

Hasonló cipőben járnak abból a szempontból is, hogy csapat szinten balszerencsés szezonjuk volt a tavalyi. Hanna csapata, a Stetson Hatters tizedik helyen zárta a tizennégy csapatos ASUN konferenciát és ezzel nem jutott be a saját bajnokságuk rájátszásába. Bernadették, a Golden Eagels (University of Southern Mississippi), az alapszakasz utolsó mérkőzésén biztosították ugyan helyüket a Sun Belt konferencia rájátszásában, de az első körben kiestek a folytatásból.

A Kalaposok és az Arany Sasok is a tavalyinál jobb szereplést tűzték ki célul erre az évre.

Ehhez a trióhoz csatlakozik elsőéves hallgatóként-sportolóként, Mislai Fruzsina, aki idén nyáron a California State University Northridge-i intézményének mezét öltötte magára. Fruzsina az MTK utánpótlásában nevelkedett és néhányszor az első csapatban is lehetőséget kapott. A kaliforniai Matadorok színeiben, a Big West konferenciában lép majd pályára – remélhetőleg minél többször és minél eredményesebben.

Négyőjükről hetente beszámolunk majd, de rajtuk kívül a második számú versenyrendszerben, a NAIA-ban szereplő és egyetemet (így klubot is) váltó Tatai Orsi eredményeire is időnként vetünk majd egy pillantást.

U17 női UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

Női NB II Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

Hírajánló

Simple Női Liga utolsó forduló

Az utolsó fordulót játsszák a hétvégén a Simple Női Liga csapatai. Korábban eldőlt már, melyik két csapat játszik a bajnoki döntőben, melyik kettő a 3. helyért, s az is, melyik kettő esik ki.

2024. május. 10., 12:35
UEFA-torna: ezüstérmes a női U16-os válogatott

Női U16-os válogatottunk második helyezést ért el a horvátországi UEFA Development Tornán, ugyanis két győztes mérkőzés után 2-1-es vereséget szenvedett a házigazdák elleni zárómérkőzésen.

2024. május. 07., 17:08
Mészáros Dorina győztes gólt szerzett

Mérkőzés nélkül szerzett három pontot a Bp. Honvéd a hétvégén. Nem csökkent a távolság a kispestiek és a tízgólos győzelmet arató újpestiek között.

2024. május. 06., 15:04
Újabb győzelemmel lépett a Simple Női Liga felé az NB II Nyugati csoportjában a PMFC

A listavezető pécsiek két háromgólos félidővel ütötték ki a Nagykanizsát.

2024. május. 06., 14:59

Csapatok

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS